Finále MOL Cup 2024: otázky a odpovědi

Finále MOL Cup 2024: otázky a odpovědi

Ve finálovém utkání MOL Cupu – nejprestižnější domácí pohárové soutěže - se utkají ve středu 22. května v plzeňské Doosan Areně FC Viktoria Plzeň a AC Sparta Praha. Přímý přenos z letošního finále odvysílá ČT sport. Finálové utkání začne v 18:00.

Finále MOL Cupu 2023/2024 je vyvrcholením 31. sezony nejprestižnější domácí pohárové soutěže. FC Viktoria Plzeň a AC Sparta Praha se ve finálovém utkání potkávají stejně jako v roce 2014, kdy ve vzájemném duelu v pražském Edenu zvítězila AC Sparta Praha po penaltovém rozstřelu poté, co utkání v normální hrací době skončilo 1:1.

FC Viktoria Plzeň získala v samostatném českém poháru vítězství v roce 2010, AC Sparta Praha naposledy triumfovala v roce 2020 a celkem má na svém kontě sedm pohárových vítězství.

Níže najdete odpovědi na nejdůležitější otázky před finálovým utkáním.


Proč se finálový zápas hraje na stadionu FC Viktoria Plzeň?

Pro finálové utkání je vybrán stadion toho z účastníků finále, který je v tabulce koeficientů za posledních pět dokončených ročníků MOL Cupu na nižší pozici. Určení stadionu vychází z Rozpisu poháru FAČR MOL Cup 2023/2024, konkrétně z článku 7, odst. 7.

Tento princip, týkající se pořadatelství, je uplatňován od soutěžního ročníku 2019/2020. O pořadí rozhoduje počet bodů s tím, že za vítězství je 5 bodů, za finále 4 body, za semifinále 3 body, za čtvrtfinále 2 body a za osmifinále 1 bod. Při rovnosti bodů je výše v pořadí ten, který byl v novějším ročníku (konkrétně 2021/2022) úspěšnější, pokud se nerozhodne, pak je výše ten, kdo byl úspěšnější v předchozím ročníku 2020/2021 atd. Pokud jsou srovnání stejná, rozhoduje o pořadatelství utkání los.

Z výše uvedeného vyplývá, že v tabulce koeficientů za posledních 5 ročníků je na nižší pozici klub FC Viktoria Plzeň, proto se finálové utkání MOL Cupu 2023 uskuteční na jejím stadionu. FC Viktoria Plzeň ve zmíněném období získala 9 bodů, AC Sparta Praha 19 bodů.


Do které evropské soutěže postoupí vítěz MOL Cupu 2023? 

Vítěz MOL Cupu 2023 si zajistí účast ve 3. předkole Evropské ligy pro sezonu 2024 - 2025.


Odměny pro finalisty MOL Cupu

Vítěz: 1,5 mil. korun                                                                                                                                Poražený finalista: 0,5 milionu korun


Rozhodčí delegovaní na finále MOL Cupu 2024

Hlavní rozhodčí: Ondřej Berka
AR1: Jaroslav Kubr| AR2: Matěj Vlček
4R: Ondřej Pechanec
VAR: Marek Radina| AVAR: Jiří Pečenka


Jak proběhla distribuce a rozdělení vstupenek na finálové utkání?

Fotbalová asociace České republiky jako pořadatel zápasu přijala taková opatření, aby se na dlouho očekávané utkání dostalo co nejvíce fanoušků FC Viktoria Plzeň a AC Sparta Praha. Vstupenky jsou k dispozici ve dvou cenových kategoriích 990 a 690 korun.

Oba kluby obdržely od FAČR, která utkání organizuje, stejný počet vstupenek – 3335.

FC Viktoria Plzeň a AC Sparta Praha samy určily vlastní klíč k prodeji „svých“ vstupenek, která mají na finále MOL Cupu 2024 k dispozici.

Fanoušci FC Viktoria Plzeň mají k dispozici vstupenky na celou Severní tribunu a část Východní / protilehlé tribuny. Fanoušci AC Sparta Praha pak na celou Jižní tribunu a část Východní / protilehlé tribuny.

Fanoušci obou klubů tak mají vyhrazeny všechny sektory za oběma branami a na protilehlé tribuně.

Západní tribuna, tedy hlavní tribuna, je vyhrazena pro protokol FAČR a její partnery, což vyplývá také ze smluvních závazků vztahujících se na pořádání finálového utkání. Volný prodej vstupenek do těchto sektorů tedy neprobíhal.

Důrazně doporučujeme nepořizovat vstupenky na finálové utkání MOL Cupu mimo oficiální distribuční kanály. Kupující se zakoupením přes prostředníka či překupníka vystavuje riziku neplatné/falešné vstupenky.


Praktické informace pro fanoušky před finálovým zápasem

Stadion před finálovým utkáním bude pro fanoušky otevřen v 16:00, tedy dvě hodiny před jeho začátkem.

Prosíme fanoušky obou týmů, aby využili příchodové trasy ke stadionu dle přiložené mapky.

Pro fanoušky AC Sparta Praha jsou určeny vstupy „T“, „U“ a „V“, ke kterým je navede lávka přes řeku Radbuzu směrem od pivovaru nebo cyklostezka od ulice Tyršova podél Sokolovny. Z jiných směrů nebude přístup k sektorům AC Sparta Praha umožněn.

Vstupy „P“, „R“ a „S“ jsou určeny výhradně pro fanoušky FC Viktoria Plzeň.

K dispozici fanouškům jsou také tzv. Ticketing office - servisní okénko u vstupu P (pro fanoušky FC Viktoria Plzeň) a servisní okénko u vstupu U (pro AC Sparta Praha).

Fanoušci přijíždějící hromadně za využití organizovaných autobusů mohou využít parkovací plochy u střediska volného času „Radovánek“. Místo není garantováno a kapacita je omezena.

Všichni fanoušci vstupující na stadion podstoupí standardní bezpečnostní prohlídku. Osoby v podnapilém stavu nemusí být do hlediště vpuštěny. Všem fanouškům, kteří se na utkání chystají, doporučujeme seznámit se s Návštěvním řádem stadionu.

Fanouškům zároveň doporučujeme dostavit se na stadion s dostatečným časovým předstihem a užít si přímo na svém vyhrazeném místě bohatý předzápasový program - přijďte na svá místa na stadionu v dostatečném časovém předstihu před začátkem utkání.

Prosíme fanoušky, aby po skončení utkání za žádných okolností nevstupovali na hrací plochu.

V průběhu utkání je zákaz použití pyrotechniky.

Veřejnost se v případě jakýchkoliv organizačních dotazů se může obracet na emailovou adresu molcup@fotbal.cz. Praktické informace pro fanoušky Plzně najdete ZDE, pro fanoušky Sparty ZDE.


Jaká bezpečnostní opatření budou nastavena a uplatněna při finálovém utkání?

Finále MOL Cupu je trvale a opakovaně řazeno do kategorie vysoce rizikových utkání. Odpovídají tomu také veškerá bezpečností a preventivní opatření, která pořadatel utkání - FAČR - přijímá a organizuje ve spolupráci s Policií ČR.

Dbáno je především na důsledné rozdělení stadionu pro obě fanouškové skupiny, proto na protilehlé tribuně vzniká tzv. „buffer zóna“. Nejedná se o přijetí nového opatření, standardně se uplatňuje také v rámci tuzemských i zahraničních soutěží a osvědčilo se i při organizaci posledního finále MOL Cup v roce 2023.

Při nastavování bezpečnostních opatření zároveň Fotbalová asociace České republiky brala v potaz požadavky fanoušků. Vyšla maximálně vstříc potřebám fanoušků obou táborů a vytvořila odpovídající podmínky pro jejich aktivní prezentaci během finálového utkání.