Poděkování předsedy FAČR za skvělé finále MOL Cupu 2022/23

Poděkování předsedy FAČR za skvělé finále MOL Cupu 2022/23

Předseda Fotbalové asociace České republiky Petr Fousek necelý den po skončení finálového utkání MOL Cupu sezony 2022/23, v němž se ve středu utkaly AC Sparta Praha – SK Slavia Praha (0:2), vysoce ocenil organizaci prestižního utkání a poděkoval všem stranám, které se na ní podílely.

Ocenil také vynikající atmosféru na stadionu a přístup obou fanouškovských táborů. „Byla to oslava fotbalu, což jsme si všichni přáli. Letošní ročník pohárové soutěže považuji za jeden z nejlepších v historii vůbec a středeční finále vše korunovalo,“ řekl dnes Petr Fousek v rozhovoru pro www.fotbal.cz.

Předsedu FAČR těší, jak pozitivní ohlas středeční zápas a vyvrcholení domácí pohárové soutěže na stadionu epet Arena v Praze na Letné vzbudil.

„Musíme vyzdvihnout všechny strany, které hladký průběh utkání zajistily. Organizační tým asociace, výbornou spolupráci s oběma kluby zejména pokud jde o celkovou komunikaci a zajištění bezpečnosti na stadionu i mimo něj – například při pochodu fanoušků. To se samozřejmě týká naší spolupráce s Policií České republiky či bezpečnostní agenturou a také se zástupci SLO (Supporting liaison officers) Sparty a Slavie, kteří mají na starosti komunikaci se svými fanoušky. Vše klapalo bezvadně a všem za to patří velký dík,“ uvedl Fousek, který se s vedením obou týmů a zároveň starosty městských částí Praha 7 a Praha 10 setkal již při středečním slavnostním obědě.

„Vládla při něm velmi přátelská atmosféra, a tak by to u podobných příležitostí mělo být. Takové záležitosti jsou standardem ve všech vyspělých zemích,“ podotkl Fousek ke slavnostnímu okamžiku, který finálovému utkání předcházel.

Fouska nadchl i samotný zápas. Vyzdvihl jeho sportovní úroveň a zejména atmosféru na zaplněném stadionu. „Pokud jde o výsledek utkání, je na místě gratulace SK Slavia Praha k jejímu vítězství v MOL Cupu. S utkáním byli velmi spokojeni také zástupci partnerské společnosti MOL. Ocenil bych také chování obou týmů v utkání, výkon rozhodčích a samozřejmě přístup obou fanouškovských táborů. Nebyl tam žádný exces či bezpečnostní problém. Tak by měla vypadat propagace fotbalu,“ řekl Fousek.

Fotbalová asociace České republiky před samotným utkáním věnovala velké úsilí zejména také intenzivní komunikaci se zástupci obou fanouškovských táborů, kterou vedl bezpečnostní manažer FAČR Jakub Schoř. To se podle Fouska pozitivně projevilo i během samotného zápasu.

„Je třeba ocenit tento fakt ze dvou důvodů. Při loňském finálovém utkání v Uherském Hradišti mezi Slováckem a Spartou muselo dojít k policejnímu zásahu a byli jsme neustále konfrontováni s tím, jak budou vypadat bezpečnostní opatření a zda se budou opakovat ta z minulého roku. Permanentně jsme to vyvraceli. Letošní finále přineslo po 21 letech zápas Sparty a Slavie na stadionu, který být „rozpůlen“ kvůli přítomnosti zhruba 6500 fanoušků obou klubů. Byla to mimořádná situace, kdy na protilehlé tribuně musela být zřízena bezpečnostní zóna. I proto možná panovaly obecně obavy o zajištění bezpečnosti, ale přístup obou táborů byl fantastický. Choreo, povzbuzování během celého utkání bez jediného excesu při utkání nebo závěrečném ceremoniálu na hrací ploše. Dodrželo se vše, co bylo předjednáno. Za to patří znovu velký dík oběma klubům a všem jejich fanouškům,“ dodal Fousek.