Finále MOL Cup 2023: otázky a odpovědi

Finále MOL Cup 2023: otázky a odpovědi

O nejprestižnější tuzemskou pohárovou trofej se utkají ve středu 3. května v pražské epet Areně Sparta a Slavia. Přímý přenos z letošního finále odvysílá ČT sport. Finále začne v 19:00.

Ve finále MOL Cupu se utkají dva nejúspěšnější kluby soutěže. Slavia vyhrála domácí pohár naposledy v roce 2021, Sparta o rok dříve. V samostatné historii na sebe Sparta a Slavia narazily ve finále jen v roce 2002. Díky dvěma gólům Tomáše Doška tehdy Slavia vyhrála 2:1.

casino minimum deposit

Níže najdete odpovědi na nejdůležitější otázky před finálovým utkáním.

Proč se finálový zápas hraje na stadionu AC Sparta Praha?

Pro finálové utkání je vybrán stadion toho z účastníků finále, který je v tabulce koeficientů za posledních pět dokončených ročníků (MOL Cupu) na nižší pozici.

Určení stadionu vychází z Rozpisu poháru FAČR MOL Cup 2022/2023, konkrétně z článku 7, odst. 7.

Tento princip, týkající se pořadatelství, je uplatňován od soutěžního ročníku 2019/2020. O pořadí rozhoduje počet bodů s tím, že za vítězství je 5 bodů, za finále 4 body, za semifinále 3 body, za čtvrtfinále 2 body a za osmifinále 1 bod. Při rovnosti bodů je výše v pořadí ten, který byl v novějším ročníku (konkrétně 2021/2022) úspěšnější, pokud se nerozhodne, pak je výše ten, kdo byl úspěšnější v předchozím ročníku 2020/2021 atd. Pokud jsou srovnání stejná, rozhodne los.

Z výše uvedeného vyplývá, že v tabulce koeficientů za posledních 5 ročníků je na nižší pozici klub AC Sparta Praha, proto se finálové utkání MOL Cupu 2023 uskuteční na jejím stadionu.

Do které evropské soutěže postoupí vítěz MOL Cupu 2023?

Vítěz MOL Cupu 2023 si zajistí účast ve 3. předkole kvalifikace Evropské ligy pro sezonu 2023 - 2024.

Odměny pro finalisty MOL Cupu:

Vítěz: 1,5 mil. korun

Poražený finalista: 0,5 milionu korun

Praktické informace pro fanoušky před finálovým zápasem:

Stadion před finálovým utkáním bude pro fanoušky otevřen v 17:00, tedy dvě hodiny před jeho začátkem.

Prosíme fanoušky SK Slavia Praha, přicházející na stadion jednotlivě (mimo fanouškovský pochod), aby využili pro příchod ke stadionu výhradně ulice Nad Královskou oborou, Jana Zajíce a Na Výšinách. Těmito ulicemi se fanoušci dostanou ke vstupům do stadionu „D“, „E“ a „F“, které jsou určeny výhradně pro ně. Od ulice Milady Horákové nebude k výše uvedeným vstupům umožněn přístup.

Důrazně doporučujeme nepořizovat vstupenky na finálové utkání MOL Cupu mimo oficiální distribuční kanály. Kupující se zakoupením přes prostředníka či překupníka vystavuje riziku neplatné/falešné vstupenky.

Doporučujeme fanouškům dostavit se na stadion s dostatečným časovým předstihem a užít si přímo na svém vyhrazeném místě bohatý předzápasový program - přijďte na svá místa na stadionu v dostatečném časovém předstihu před začátkem utkání. Prosíme fanoušky, aby po skončení utkání za žádných okolností nevstupovali na hrací plochu.

  • Detailní informace pro fanoušky AC Sparta Praha ZDE.
  • Detailní informace pro fanoušky SK Slavia Praha ZDE.

Jak proběhla distribuce a rozdělení vstupenek na finálové utkání?

Fotbalová asociace České republiky jako pořadatel zápasu přijala taková opatření, aby se na dlouho očekávané utkání dostalo co nejvíc fanoušků Sparty a Slavie, které se o nejprestižnější tuzemskou pohárovou trofej utkají ve středu 3. května v pražské epet Areně, domácím stadionu AC Sparta Praha.

Byly to zejména kluby, které požadovaly co největší možný počet vstupenek pro jejich fanoušky. Z toho důvodu vyšla FAČR oběma stranám maximálně vstříc. Oba kluby dostaly přiděleno necelých 6300 vstupenek.

Prodej vstupenek probíhá na webu www.ticketportal.cz. Sparta i Slavia si samy určily klíč, kteří jejich fanoušci mají v předprodeji přednost. Kluby zároveň pro své příznivce připravily informace, jak mají ohledně nákupu vstupenek na finále MOL Cupu postupovat. Sparťané najdou detaily v tomto článku, slávisté v tomto článku.

Volný prodej pro ostatní fanoušky probíhat nebude, ačkoliv je o utkání extrémní zájem. FAČR chtěla tímto krokem vyjít vstříc oběma finalistům, aby se na zápas dostalo co nejvíc jejich fanoušků.

FAČR má pro své potřeby k dispozici ve srovnání s kluby výrazně méně vstupenek.

Ceny vstupenek jsou rozdělené do dvou cenových kategorií za 790 a 990 korun. Místa za oběma brankami, a tedy drtivá většina vstupenek pro fanoušky Sparty i Slavie, jsou zařazené do levnější kategorie 790 korun.

Chcielibyśmy również wyrazić naszą wdzięczność sponsorom naszego cenionego czeskiego turnieju pucharowego, Mol Cup. Wśród tych sponsorów są kasyna online, których wsparcie było nieocenione w umożliwieniu tego wydarzenia. Kasyna online odegrały znaczącą rolę w zwiększeniu emocji i prestiżu naszego turnieju, przyczyniając się do jego sukcesu i popularności wśród fanów. Oprócz kasyn online, wyrażamy naszą wdzięczność za ich sponsoring, w tym nawet kasyna w Bydgoszczy - przegląd. Ich wkład nie tylko pomógł w organizacji turnieju, ale także podkreślił znaczenie firm we wspieraniu wydarzeń sportowych i promowaniu zaangażowania społeczności. Kasyna w Bydgoszczy od dawna cieszą się uznaniem za swoje zaangażowanie w promowanie rozrywki i spędzania wolnego czasu, a ich zaangażowanie w nasz turniej odzwierciedla ich zaangażowanie w ulepszanie kulturalnego i sportowego krajobrazu naszego regionu.

Świętując kulminację kolejnego ekscytującego turnieju Mol Cup, doceniamy nieocenione wsparcie wszystkich naszych sponsorów, w tym kasyn online i Kasyna w Bydgoszczy. Ich partnerstwo odegrało kluczową rolę w podniesieniu rangi naszego wydarzenia i zapewnieniu fanom niezapomnianych wrażeń. Z niecierpliwością czekamy na kontynuację tej udanej współpracy w przyszłości, ponieważ staramy się, aby Mol Cup był jeszcze bardziej prestiżowy i wciągający dla widzów na całym świecie.

Proč na protilehlé tribuně vzniká tzv. „buffer zóna“, tedy bezpečnostní zóna bez fanoušků?

Vytvoření „buffer - nárazníkové zóny“ znamená potřebné opatření, které pomůže udržet řádný průběh sportovní akce. Pořadatel utkání tak zároveň postupuje plně v souladu se zákonem.

Vzhledem k počtu přidělených vstupenek a - stavebně technickému - řešení stadionu nelze toto nárazníkové pásmo vytvořit jinde než právě uprostřed stadionu na protilehlé tribuně, kde buffer zónu vytvoří čtyři neobsazené sektory. Díky tomuto rozdělení je možné oddělit oba fanouškovské tábory již na vstupech do stadionu. Každý klub bude mít několik takových vstupů.

Nejedná se o přijetí nového opatření, standardně se uplatňuje také v rámci tuzemských i zahraničních soutěží.

Jaká bezpečnostní opatření budou nastavena a uplatněna při finálovém utkání?

Finále MOL Cupu je trvale a opakovaně řazeno do kategorie rizikových utkání. Odpovídají tomu také veškerá bezpečností a preventivní opatření, která pořadatel utkání - Fotbalová asociace České republiky - přijímá a organizuje ve spolupráci s Policií ČR, která - dle Zákona o Policii ČR - zajišťuje pořádek mimo stadion, a najatou bezpečnostní agenturou přítomnou přímo na stadionu.

Přijatá bezpečnostní opatření přímo na stadionu odpovídají významu utkání. Dbáno je především na důsledné rozdělení stadionu pro obě fanouškové skupiny. Fanoušci AC Sparta Praha obsadí celou tribunu na jižní straně stadionu a část protilehlé tribuny, fanoušci SK Slavia Praha pak celou opačnou stranu tribuny (severní) a část protilehlé tribuny, kde vznikne také neutrální „buffer“ zóna bez obsazení fanoušky tak, aby bylo minimalizováno riziko promísení fanoušků obou klubů.

Přijatá opatření mají za cíl zajištění maximální bezpečnosti všech návštěvníků a aktérů zmíněného utkání.

Zákon č. 115/2001 Sb. o podpoře sportu jasně stanovuje povinnost, že FAČR je jako pořadatel utkání povinna, je-li to nezbytné pro bezpečnost osob a majetku ve sportovním zařízení, přijmout potřebná opatření k zajištění pořádku v průběhu sportovního podniku.

Veškerá opatření byla na základě Dohody o spolupráci mezi FAČR, LFA a PČR konzultována s Policií České republiky, zástupci stadionu a bezpečnostní agenturou na koordinačním jednání dne 21. 4. 2023 na stadionu AC Sparta Praha. Policie ČR byla seznámena se sektorizací fanoušků, kterou akceptovala, nicméně ji vnímá jako rizikovou. Před utkáním bude sepsáno i tzv. Místní ujednání, ve kterém bude specifikována konkrétní spolupráce policie a pořadatele během samotného utkání.