Pět zástupců v evropských pohárech v sezoně 2024/25

Pět zástupců v evropských pohárech v sezoně 2024/25

Vítězství Lechu Poznaň 1:0 nad norským Bodö/Glimt znamená pro český fotbal udržení 15. místa v žebříčku národního koeficientu. Díky tomu si Česko zajistilo v přespříští sezoně pět míst v pohárové Evropě.

Po dvouleté odmlce budeme mít opět v pohárech pět zástupců. Letos bojovaly o body do koeficientu pouze čtyři mužstva. V následující sezoně zůstane počet stejný. Začátek ročníku nejprve přinesl smutek z vyřazení Sparty, který později nahradila radost z postupu Plzně do Ligy mistrů a historicky první účast Slovácka ve skupinové fázi. Plzni, Slovácku ani Slavii se nepodařilo postoupit do jarní části a nezbývalo než čekat na zaváhání konkurentů.

Před tuzemské týmy se v žebříčku na 14. místo se sice dostala Ukrajina, ale další pronásledoval z Norska neuspěl. Postup do elitní patnáctky by si Norové vybojovali i remízou, ovšem celek z města Bodö v odvetě prohrál nejtěsnějším rozdílem 0:1.

Pět mužstev na evropské scéně znamená, že tři celky půjdou do dvou lepších pohárů. Kvalifikaci Ligy mistrů si vedle šampiona, který vstoupí do hry až v závěrečném 4. předkole, zahraje i druhý celek z nejvyšší soutěže. Od sezony 2024/25 čeká poháry změna formátu, místo tradičních skupin bude v dané soutěži jedna tabulka se všemi týmy.

Za vítězství v hlavní fázi pohárů se připisují dva body, za remízu jeden. Zisk se dělí počtem účastníků dané země, v českém případě v této sezoně čtyřmi. Nejvíce na podzim nahrála pražská Slavia, která získala 10,5 bodu, Plzeň přidala devět a půl bodu.


Vítěz ligy – 4. předkolo Ligy mistrů (mistrovská část)

2. tým z ligy – 2. předkolo Ligy mistrů (nemistrovská část)

Vítěz poháru – 3. předkolo Evropské ligy

3. tým z ligy – 2. předkolo Evropské konferenční ligy

4. tým z ligy – 2. předkolo Evropské konferenční ligy