Sparťanská Evropa bez diváků

Sparťanská Evropa bez diváků

V sezoně 2019/2020 ovládla český pohár Sparta, ale k vítězství vedla složitá cesta přes neoblíbené soupeře. Na jejím konci však slavila přímý postup do skupiny Evropské ligy.

Hned na začátek soutěže nečekalo Spartu nic jednoduchého. Jejím prvním soupeřem byla druholigová Jihlava. Tým z Vysočiny držel nerozhodný stav 1:1 až do 85. minuty, kdy se prosadil Martin Hašek.

V další fázi si hráči v rudém lehce poradili na jihu Čech s českobudějovickým Dynamem, když se hned dvakrát prosadili Libor Kozák s Matějem Hanouskem.

Ve čtvrtfinále na Letnou přijel Baník. Tým nově vedl Václav Kotal, který nahradil Václava Jílka a pod jeho taktovkou dokázali Pražané navýšit hubený náskok 1:0 z první půle na konečných 5:0.

Před branami finále se Sparta utkala s Plzní. Skóre otevřel z penalty Guelór Kanga a za čtvrt hodiny přidal druhou branku Libor Kozák. Hosté se zmohli pouze na jedinou branku v samotném závěru.

Na přímý postup do skupiny Evropské ligy pomýšlel kromě Sparty také Liberec. Finálový zápas nabídl góly až po změně
stran - v 50. minutě šli Liberečtí do vedení zásluhou, současného hráče Sparty, Jakuba Peška. Za čtvrt hodiny srovnal David Moberg Karlsson, za dalších osm minut vybojoval penaltu Benjamin Tetteh a tradiční exekutor Guelór Kanga se nemýlil.

Sparta si po tříleté pauze zajistila účast ve skupině Evropské ligy. A i když se kvůli covidové pandemii zápasy odehrály bez diváků,
i tak zůstanou souboje se Celticem, AC Milán a Lille krásnou vzpomínkou.