Martin Svědík: Chceme si splnit fotbalový sen

Martin Svědík: Chceme si splnit fotbalový sen

Fotbalový klub 1. FC Slovácko si potřetí ve své historii zahraje finále národního poháru. Dva předešlé finálové pokusy skončily nezdarem a nyní přišla dle slov trenéra Martina Svědíka chvíle, kdy jeho tým udělá vše pro to, aby finálovou účast na vlastním stadionu dotáhl do vytouženého konce.

Slovácko hrálo finále poháru MOL Cup již dvakrát, avšak ani jednou zatím neuspělo. Co by pro klub znamenalo, pokud by se to na třetí pokus nyní povedlo?

Myslím, že pokud bychom dokázali nad Spartou vyhrát, znamenalo by to pro klub, pro kabinu i pro mne osobně obrovský úspěch. Zahrát si finále poháru je pro nás všechny velice atraktivní a pozvednout nad hlavu pohár by byl splněný sen.

Během letošní cesty pohárem MOL Cup jste zatím odehráli čtyři zápasy. Který z nich byl ten nejtěžší?

Pohárové zápasy jsou vždy velmi specifické. I když hrajete se soupeřem z nižší soutěže, nebývá to vůbec lehké utkání. Jedete na jeho hřiště, přijde hodně fanoušků a ligový tým má často velmi nabitý program a šanci dostávají hráči z lavičky. My jsme nejtěžší zápas odehráli letos asi proti Karviné, když jsme doma prohrávali 0:1 a vyrovnávali jsme v poslední minutě normální hrací doby. V prodloužení jsme pak měli již více sil, ale právě to vyrovnání bylo v danou chvíli klíčové. Snadné to ale nebylo třeba ani proti Hradci Králové, protože trenér Koubek umí svůj tým skvěle nachystat.

Kdy jste poprvé uvěřil tomu, že se váš tým může probojovat až do finále?

Za dobu mého působení na Slovácku jsme se dostali nejdále do semifinále. Letos, když jsme ve čtvrtfinále vyřadili Olomouc, bylo na našem týmu vidět, jak moc chce hrát o finále. Hráči šli do semifinále s Hradcem s obrovskou touhou vyhrát a zajistit si postup. A to se jim splnilo.

Se Spartou jste letos hráli dvakrát v lize a ještě vás po finále čeká jeden souboj v nadstavbě. V čem ale bude právě pohárový zápas s tímto soupeřem jiný?

Pohárový zápas je vždy jen jeden, a právě jedno utkání rozhodne o úspěchu nebo neúspěchu. Když postoupíte do finále národního poháru, tak je to samozřejmě úspěch sám o sobě. Jenže když tento poslední zápas prohrajete, tak přijde obrovské zklamání. Když se týmu v lize nepovede jeden zápas, má možnost to příště napravit. Ve finále poháru rozhoduje pouze ten jeden jediný zápas a v tom je oproti lize velký rozdíl.

Bude hrát roli to, že se zápas hraje v Uherském Hradišti na vašem domácím stadionu?

Z tohoto pohledu se bude asi také jednat o trochu jiný zápas než v lize. V ligových zápasech při zaplněném stadionu zde máme výrazně větší počet našich příznivců. Nyní ve finále poháru to bude více vyvážené, protože i Sparta dostane větší počet vstupenek než na ligu. Když jsme v lize vyhráli nad Spartou 4:0, tak pro nás to byl skvělý zážitek ve výborné atmosféře. Nyní se dá očekávat, že to bude mnohem vyrovnanější a atmosféra bude jiná.