Bořek Dočkal: Zkušenosti z předešlého finále se nám budou hodit

Bořek Dočkal: Zkušenosti z předešlého finále se nám budou hodit

Letenský kapitán Bořek Dočkal vyhlíží své třetí pohárové finále. Dvakrát se v dresu Sparty radoval ze zisku trofeje pro vítěze MOL Cupu a uspět bude chtít i potřetí. Pražanům stojí v cestě soupeř, se kterým mají letos vyrovnanou bilanci – na Letné fotbalisté Sparty vyhráli 3:1, v Uherském Hradišti naopak prohráli vysoko 0:4.

Na konci sezony 2019/20 jste Spartu jako kapitán dovedl k vítězství v poháru, když jste ve finále porazili Liberec 2:1. Jak na tento zápas vzpomínáte?

Na finálový zápas vzpomínám moc rád. MOL Cup často není veřejností brán úplně vážně, ale když pak nastupujete do finálového zápasu, tak je vše úplně jinak. Když jsme pak zápas nad Libercem vyhráli a zvedl jsem nad hlavu pohár pro vítěze, byl to krásný zážitek. Vzpomínám na to moc rád a výhru v MOL Cupu řadím mezi své největší úspěchy v kariéře.

Vy osobně jste se Spartou ve finále potřetí. Dva předchozí finálové zápasy jste vyhrál, co udělat dnes, aby Sparta uspěla i tentokrát?

Důležité bude, abychom se soupeři vyrovnali v takovém tom entuziasmu a touze po vítězství. V žádném případě se nesmí stát, že soupeř bude třeba běhavější nebo soubojovější. V tomto směru musíme k zápasu přistoupit stejně jako Slovácko. Pak věřím tomu, že díky naší kvalitě a fotbalovosti uspějeme. Velká část našeho týmu odehrála to zmiňované finálové utkání před dvěma roky, a právě tato zkušenost může být pro celý tým velkou výhodou.

Zápas se odehraje v Uherském Hradišti, kde bude mít výhodu domácího prostředí Slovácko. Bude to skutečně výhoda nebo se ve finálovém zápase podobné výhody smazávají?

Výhoda to pro Slovácko bude, o tom není pochyb. Zároveň ale platí, že na zápase bude také hodně našich fanoušků, kteří se postarají o dobrou atmosféru. Určitě se nebudeme cítit tak, jako bychom hráli klasický venkovní zápas. Nic to ale nemění na tom, že Slovácko bude doma a bude toho chtít využít.

V polovině dubna jste se Slováckem hráli doma a zvítězili jste zaslouženě 3:1. Může být právě tento zápas pro vás návodem, jak uspět i v pohárovém finále?

Myslím, že pohárové finále bude jiný zápas než naše oba vzájemné ligové souboje. Na druhou stranu se každým odehraným zápasem více a více odhaluje to, co na soupeře platí a jak je nejlepší proti němu hrát. Tyto zkušenosti se pak dají použít do dalšího zápasu.