O vítězi letošního ročníku se rozhodne 4. května

O vítězi letošního ročníku se rozhodne 4. května

Finálový zápas mezi Slováckem a Spartou se odehraje v Uherském Hradišti ve středu 4. května od 19:00 hodin. Utkání bude v přímém přenosu vysílat ČT Sport.

Sparťané si finále zahrají podvanácté v samostatné české pohárové historii. Cesta svěřenců Pavla Vrby do finále vedla přes Líšeň, Teplice, Slavii a Jablonec. Hned ve třech zápasech Pražané udrželi čisté konto.

Slovácko se mezi dva nejlepší celky ročníku probojovalo teprve potřetí. Svěřenci Martina Svědíka prošli do finále přes Zbuzany, Karvinou, Olomouc a Hradec Králové. O postupech do čtvrtfinále a semifinále pak rozhodli až po základní hrací době.

Oba soupeři se v samostatném českém poháru dosud nepotkali. Sparta má přesto svému soupeři co vracet – v posledním ligovém měření sil totiž z Uherského Hradiště odjížděla s vysokou porážkou 0:4.

Slovácko se ve finále představilo naposledy v roce 2005, kdy podlehlo nejtěsnějším možným rozdílem Teplicím. „To finále mám v živé paměti. Tehdy jsem na tom finále v Olomouci byl a měl jsem husí kůži z atmosféry, která tam panovala. Vlastně víc než fotbal mě zajímalo to, co se dělo na tribunách,“ uvedl pro klubový web kapitán Slovácka Vlastimil Daníček, který chce se svými spoluhráči zabojovat o zisk první klubové pohárové trofeje.


Cesta do finále

Slovácko
3. kolo: Zbuzany – Slovácko 1:2
Osmifinále: Slovácko – Karviná 3:1 (po prodl.)
Čtvrtfinále: Olomouc – Slovácko 0:0 (2:4 pen)
Semifinále: Hradec Králové – Slovácko 0:1

Sparta

3. kolo: Líšeň – Sparta 0:3
Osmifinále: Teplice – Sparta 0:2
Čtvrtfinále: Slavia – Sparta 0:2
Semifinále: Sparta – Jablonec 4:3 (po prodl.)


Nejlepší střelci Slovácka a Sparty v letošním pohárovém ročníku

2 – Jurečka, Cicilia, Čvančara, Drchal, Krejčí ml.
1 – Kohút, Šašinka, Minčev, Dočkal, Pešek, Karlsson, Hložek


Poslední finálové zápasy obou soupeřů

Slovácko
2005: Slovácko – Teplice 0:1
2009: Slovácko – Ostrava 1:2

Sparta
2020: Liberec – Sparta 1:2
2014: Plzeň – Sparta 1:1 (7:8 pen)