Slavia trofej neobhájí, do semifinále jde Sparta

Slavia trofej neobhájí, do semifinále jde Sparta

Fotbalisté Slavie ve čtvrtfinále domácího poháru překvapivě prohráli v pražském derby se Spartou 0:2 a loňský triumf v soutěži neobhájí. Letenští rozhodli souboj druhého s třetím týmem ligové tabulky už v prvním poločase, kdy se trefili Ladislav Krejčí mladší a Jakub Pešek. V 85. minutě byl vyloučen domácí Taras Kačaraba. Slavia prohrála i druhý soutěžní zápas v jarní části sezony, o víkendu v lize senzačně podlehla Karviné 0:1. Sparta naopak částečně napravila remízu 0:0 v Českých Budějovicích.

Letenští porazili Slavii podruhé za sebou, v říjnu nad ní zvítězili doma 1:0 a připravili jí tehdy první prohru v lize po 54 zápasech. Předtím Sparta nevyhrála nad Slavií 14 soutěžních derby po sobě. V poháru Letenští oplatili "červenobílým" porážku 0:3 ze semifinále vloni v květnu, v MOL Cupu zdolali odvěkého rivala po šesti utkáních.

Předloňský vítěz poháru Sparta se stala druhým semifinalistou MOL Cupu po Slovácku. Další dvě čtvrtfinále se odehrají v příštím týdnu. Hradec Králové v úterý přivítá Bohemians 1905 a Jablonec o den později nastoupí proti Mladé Boleslavi.

Více změn oproti nepovedenému vstupu do jarní části ligové sezony udělala v sestavě Sparta. Trenér Vrba mimo jiné nasadil do soutěžní premiéry za A-tým devatenáctiletého beka Suchomela, v brance dostal šanci Heča.

Letenští přestáli úvodní nápor domácích a v 10. minutě udeřili. Po rohovém kopu vypálil zpoza vápna Sáček a odražený míč napálil do sítě Krejčí mladší. Odpovědět vzápětí mohl Hromada, ale jeho křížná střela těsně minula tyč.

V 26. minutě Sparta po ukázkovém brejku zvýšila. Wiesner našel ve vápně zpětnou přihrávkou Peška a ten přehodil Mandouse, byť mu zakončení úplně nesedlo. Na druhé straně zahrozil hlavičkou kousek mimo Holeš, větší šance však měla Sparta. Minčev z úhlu vypálil do boční sítě, už v nastavení pak stejný hráč postupoval sám na Mandouse, ale klička mu nevyšla.

Slávistický trenér Trpišovský, který v minulosti vedl na Spartě mládež, poslal do druhé půle útočníka Krmenčíka. Domácí sice měli převahu, ale v ofenzivě jim chyběla kreativita. V 68. minutě mohl naopak po další chybě ve slávistické obraně zvýšit střídající Haraslín, sám před Mandousem však trestuhodně minul.

O chvíli později se protáhl po straně Schranz, nabil Holešovi, ale ten v nadějné pozici vystřelil nepřesně. V 83. minutě hosté neproměnili třetí únik v zápase, na Mandouse tentokrát nevyzrál Pešek. Sparťany už to ale nemuselo mrzet, závěr s přehledem pohlídali i díky tomu, že v 85. minutě sudí Orel po druhé žluté kartě vyloučil Kačarabu.

Čtvrtfinále MOL Cupu:

Slavia Praha - Sparta Praha 0:2 (0:2)

Branky: 10. Ladislav Krejčí II, 26. Pešek. Rozhodčí: Orel - Hájek, Klíma - Franěk (video). ŽK: Kačaraba, Schranz - Suchomel, Ladislav Krejčí II. ČK: 85. Kačaraba. Diváci: 1000 (omezený počet).

Sestavy:

Slavia: Mandous - Bah, Ousou (70. Traoré), Kačaraba, Plavšič (75. Tecl) - Hromada (46. Krmenčík), Holeš - Lingr (65. Sor), Ševčík (65. Madsen), Olayinka - Schranz. Trenér: Trpišovský.

Sparta: Heča - Wiesner, Vitík, Čelůstka, Suchomel (46. Panák) - Sáček, Ladislav Krejčí II - Pešek (88. Ryneš), Karabec (79. Pulkrab), Hložek (88. Pavelka) - Minčev (63. Haraslín). Trenér: Vrba.

FOTO: AC Sparta Praha