Pohárová derby: Slavia dominuje, Sparta čeká na úspěch 25 let

Pohárová derby: Slavia dominuje, Sparta čeká na úspěch 25 let

Zatímco v lize jsou fanoušci zvyklí vídat derby „S“ minimálně dvakrát ročně, v MOL Cupu se jedná o souboj o poznání vzácnější. Za celou historii samostatné české pohárové soutěže se oba týmy střetly jen sedmkrát. A jak si odvěcí rivalové stojí v celkovém srovnaní.

Vůbec poprvé na sebe Sparta s Slavia narazily v rámci čtvrtfinále v květnu 1996. Hrálo se na stadionu Sparty a toto utkání zůstává až dodnes jediným, ve kterém v rámci pohárového měření sil uspěli Letenští. Za vítěze tedy stříleli branky Pavel Nedvěd a Vratislav Lokvenc a rudí se radovali z výhry 2:0.

O tři roky později na sebe pražská „S“ narazila o fázi později, opět na Spartě, ale tentokrát s opačným výsledkem. O výhře hostů rozhodl v 19. minutě jedinou brankou utkání tehdejší obránce sešívaných a dnešní kouč ženského týmu repre Karel Rada.

Další tříletý interval pak v květnu 2002 uzavřel opětovný úspěch sešívaných na Letné, jenž tentokrát znamenal zisk trofeje nejcennější. Červenobílí se na Letné ujali rychle vedení zásluhou dvou přesných tref Tomáše Doška a sparťanům už nepomohlo ani bleskové snížení Jiřího Novotného. Pohár nad hlavu zvedli slávisté.

Poté se pražské derby odmlčelo z pohárového programu na dlouhých osm let, když se však v roce 2010 vrátilo, mohli si jej fanoušci vychutnat během dvou týdnů hned dvakrát. Tehdejší systém totiž velel soupeřům od čtvrtfinálových zápasů nutnost poměřit síly klasickým doma/venku a to očividně opět lépe sedlo slávistům. Ti uspěli dvakrát 1:0 a šli dál.

Znovu se pak největší český fotbalový souboj vrátil až v semifinálových střetnutích let 2019 a 2021 a průběh byl v obou případech jednoznačný. Slavia nedovolila svému soupeři ani jedinou vstřelenou branku a došla si pro finále a později i celkové vítězství.

Potvrdí červenobílí v nadcházejícím čtvrtfinále svoji pohárovou dominanci, nebo se po více než čtvrtstoletí bude z postupu radovat Sparta? To se dozvíme již 9. února.