Ohlasy třetího kola

Ohlasy třetího kola

Ve středu 22. září bylo pár minut po osmnácté hodině dohráno třinácté z plánovaných šestnácti utkání třetího kola MOL Cupu, úřadující ligový mistr a držitel poháru z minulého ročníku v něm nezaváhal na hřišti třetiligového Slovanu Velvary. Nejen toto utkání třetího kola ale přineslo nečekaný průběh.

Hráči třetiligového Slovanu Velvary byli blízko senzaci

Úvodní poločas na hřišti ve Velvarech překvapil ne jednoho fotbalového příznivce. Domácí v něm totiž dokázali přehrát ligového mistra o dvě branky. Sešívaní ale pohromu nedopustili a v druhé půli utkání otočili především zásluhou Stancia, který nasázel před zraky 2700 diváků tři branky.

„Věděli jsme, že ve druhém poločase budeme muset s utkáním něco udělat. V první půli jsme neměli dobrý přístup, hned z první akce jsme dostali gól. To už nás mělo varovat, složení týmu ale bylo takové, jak už asi nikdy hrát nebude.“ hodnotil utkání asistent trenéra Slavie Jaroslav Köstl a pokračoval chválou střídajících hráčů: “Strašně nám pomohli střídající hráči, Ibra Traoré i Srki Plavšić, Nico Stanciu si udržel standard z první půle, pak už to byla pouze otázka toho, jestli proměníme nějakou šanci. Naštěstí jsme se ale relativně rychle vrátili zpět do zápasu.“

Letenští nedopustili překvapení, postup vystřílel Drchal

Líšeň na domácím hřišti nedokázala přehrát Spartu, které zařídil vedení o dva góly po poločase útočník Václav Drchal. Druhý poločas Sparta kontrolovala hru a přidala další branku z kopaček Mincheva.

„Vyhrát 3:0 nad mužstvem, které hraje v popředí druhé ligy, je dobrý výsledek. Myslím, že jsme to zvládli dobře. Nepřekvapili mě, viděl jsem je v zápase s Duklou, kdy suverénně vyhráli 3:0. Nepřekvapilo mě, že se pohybují v horních patrech druhé ligy. Mají kvalitu a potvrzují to.“ hodnotil utkání lodivod letenských Pavel Vrba. „Já jsem tady nikdy nebyl, jsem tady poprvé. Musím domácí pochválit. Báli jsme se bouřlivého prostředí. To tady bylo a bylo naprosto fér. Chci poděkovat i domácím fanouškům za skvělou atmosféru, kterou tady vytvořili,“ pokračoval.

Drama v Holešovicích

Na domácí půdě se představil další pražský klub - Loko Vltavín, který hostil FC Baník Ostrava. Hosté měli zápas zdánlivě pod kontrolou, když dvě minuty po poločase zvýšil střelec Klíma na 0:2. Že zdání klame, se ale hosté přesvědčili v poslední desetiminutovce, kdy domácí vyrovnali a dokonce sahali po vítězství. Postup si ale v prodloužení přeci jen vystříleli Slezané.

Výkon svého týmu vzal částečně na svá bedra trenér ostravských Ondřej Smetana: „Postoupili jsme, to je podstatné, ale představovali jsme si to samozřejmě jinak. Jak výkon, tak výsledek. Sami jsme si to dnes zkomplikovali. Vina jde dnes i za mnou, že jsem za stavu 2:0 byl možná i zbrklý se střídáním. Ve finále jsme to ale zvládli a postoupili a pro mladé kluky, kteří tam šli a zažili si takový zápas, to byla velká škola. A mám i za ně radost, že se v prodloužení podíleli na dvou gólech."

Slovácko nezaváhalo proti houževnatým Zbuzanům

Fotbalisté Slovácka si pohlídali zápas ve Zbuzanech, které v minulém kole slavně vyřadili Slovan Liberec. Již v prvních vteřinách utkání skóroval za hosty Michal Kohút, do poločasu přidali ještě druhou branku. I přes solidní výkon a snížení ve druhé půli už nedokázali domácí srovnat stav utkání.

„Byla to určitě moje nejrychlejší branka v kariéře. Bylo to po pěkné akci, hned po rozehrávce jsme zatáhli míč po křídle, Kalabiška poslal míč do vápna, kde mi to ještě přiťukl Sadílek a byla z toho úvodní branka utkání,“ vrátil se ke své brance proti třetiligovému soupeři Michal Kohút. „V prvním poločase jsme pak měli řadu dalších šanci. Bylo tam i břevno a tyč, ale střelecky se prosadil jen Václav Jurečka, a tak jsme alespoň v poločase vedli 2:0. Ve druhém poločase jsme dostali kontaktní branku a zbytečně jsme si to zkomplikovali a byly z toho nervy. Musím říct, že domácí byli dobře připravení a na menším hřišti jim nedocházely tolik síly, jak jsme očekávali. Naštěstí jsme si to pohlídali a postoupili.“

Důležitý premiérový gól Nešpora

Jablonec zvítězil nad domácími Přepeřemi tím nejtěsnějším možným rozdílem. Premiérovou trefou v zeleno-bílém vystřelil Severočechům v 55. minutě postup Martin Nešpor.

Sám střelec jediné branky ve svém hodnocení utkání vyseknul poklonu soupeři: „Splnili jsme cíl tím, že jsme postoupili. Soupeř nás překvapil, protože vydržel fyzicky. Měl jsem tam šanci v první půli, ale řešil jsem to tam špatně. Jinak jsme se do nějakých extra vyložených šancí moc nedostávali. Spíš to končilo před vápnem. Ale takovéto zápasy ty pohárové bývají, soupeř vám nedá nic zadarmo, připraví se na vás extrémně, protože je to pro něj speciální zápas. Musím uznat a vyseknout poklonu soupeři, protože hráli opravdu dobře.“

Votroci si poradili s třetiligovým soupeřem

Ve třetiligových zápech také přivítali ligového soupeře, konkrétně jím byl FC Hradec Králové, jehož hráči si se soupeřem poradili čtyřmi nastřílenými brankami a čistým kontem.

„Tady v Zápech je specifické prostředí, malé hřiště, domácí jsou bojovní a houževnatí za každého stavu a chtějí něco předvést. Myslím si, že v prvním poločase to bylo zajímavé utkání, ačkoliv nebylo tolik šancí, bylo to bojovné, ale soustředili jsme se a dali jsme si záležet. V těchto zápasech je to o prvním gólu, čím dříve ho dáme, tím je to pro nás lepší. Naštěstí pro nás to přišlo už v prvním poločase. V druhém poločase jsme hlavně nechtěli dostat nějaký hloupý gól a věděli jsme, že šance ještě přijdou a proměnili jsme je,“ hodnotil utkání dvaadvacetiletý střelec úvodní branky Filip Kubala.

Karvinští se můžou těšit na osmifinálový los

Dalším klubem, který postoupil ve středu do osmifinále je MFK Karviná, která si nejtěsnějším rozdílem pohlídala zápas na domácím stadionu proti druholigové Chrudimi, když se na konci první půle prosadil hlavou Kacper Zych.

Pouze částečně potěšen byl po utkání hlavní trenér Karviné Jozef Weber: „Škoda, že postup do dalšího kola nebyl lehčí. Ale je vidět, že neprocházíme lehkým obdobím, na naší hře byla znát nervozita a o vítězství jsme se strachovali až do poslední minuty. Měli jsme nějaké šance na to, aby to bylo o dva góly. Soupeř mě překvapil, že i za nepříznivého stavu zarputile bránil a hru neotevřel. Postup a vychytaná nula, první v této sezóně, mě samozřejmě těší.“

Teplice rozhodly v posledních minutách

Nepříliš přesvědčivě si v roli favorita počínali hráči Teplic na hřišti druholigového Třince. Jediný gól utkání vstřelil v 88. minutě Pavel Moulis, který tak posunul favorita do další pohárové fáze.

Utkání okomentoval asistent trenéra FK Teplice Josef Dvorník: „Spokojenost s postupem, samozřejmě se to rodilo těžce, ale byly tam dobré pasáže, kdy jsme byli dobří na míči a dokázali se dodávat do zakončení. Třinec má samozřejmě kvalitu a jelikož jsme nedali brzo gól, tak se zápas vyvíjel tak, jak se vyvíjel. Soupeř chodil do defenzívy do pěti i do šesti hráčů, což je složité prokombinovat, nejen v lize ale i v té druhé, protože kondičně jsou hráči na stejné úrovni a nás často brzdila nepřesnost.“


Výsledky již odehraných zápasů a další program 3. kola najdete zde.