Semifinálové derby pražských „S“

Semifinálové derby pražských „S“

Derby Sparta - Slavia. Jeden z nejslavnějších a tradičně nejsledovanějších tuzemských fotbalových zápasů v jakékoliv sezóně. Aktuální ročník MOL Cupu jej nabízí v semifinále. V historii samostatné České republiky se rivalové utkaly v semifinále dvakrát. V obou případech vyhrála Slavia. Kdo to bude tentokrát?

Sparta v minulém ročníku porazila ve finále Liberec. V aktuální sezóně začala svou cestu za obhajobou ve třetím kole, ve kterém porazila druholigové Blansko 2:0 po gólech Karlssona a Součka.

V osmifinále si poradila s Baníkem Ostrava díky penaltě proměně Dávidem Hanckem v závěru utkání. A ve čtvrtfinále otočila skóre v zápase s Jabloncem, který porazila nakonec suverénně 4:1 po dvou gólech Ladislava Krejčího mladšího, jedné trefě Ladislava Krejčího staršího a jednom gólu Davida Karlssona.

Slavia ve třetím kole porazila druholigovou Duklu 4:1. V následném osmifinále rozstřílela Karlovy Vary 10:3. "Je škoda, že nevyšlo, abychom Spartu potkali třeba až ve finále. Ale chceme double, takže nám je asi jedno, koho dostaneme. Musíme porazit všechny, abychom to zvládli," uvedl Lukáš Masopust, jenž přispěl k výhře ve čtvrtfinále dvěma asistencemi.

Slavia v odloženém čtvrtfinále vyhrála na hřišti Sigmy Olomouc jasně 3:0, když se střelecky prosadili Kuchta, Stanciu a Ševčík. "Strašně se těšíme. Bude to třetí derby v sezoně a doufáme, že si udržíme krásnou bilanci bez porážky," řekl po čtvrtfinále Jaroslav Köstl, asistent trenéra Slavie Jindřicha Trpišovského.

Sparta v minulém ročníku porazila ve finále po penaltovém rozstřelu Liberec a získala trofej po dlouhých šesti letech. „Velmi často na to vzpomínáme a já osobně se někdy podívám na videa a fotky. Někdo si možná řekne, že to je jen MOL Cup, ale pro mě jako kluka ze slovenské vesnice i moje blízké znamená hodně už jen to, že jsem součástí tohoto mužstva. Motivace je úplně nejvyšší. Obhájit pohár by byla fantastická věc. Hlavně fanoušci si to zaslouží. Samozřejmě nás ale v případě postupu čekají dva těžcí soupeři. Je třeba se ale co nejlépe připravit na tento zápas a nemyslet dopředu. Musíme tam nechat srdce a věřím, že se nám podaří postoupit do finále,“ uvedl před semifinále slovenský obránce Dávid Hancko pro web sparta.cz.

Poprvé v historii českého poháru se oba rivalové utkaly poprvé v roce 1996. V květnu tohoto roku na Letné vyhrála Sparta ve čtvrtfinále 2:0 po gólech Vratislava Lokvence a Pavla Nedvěda. Sparta tehdy nakonec uspěla i ve finále, ve kterém porazila Drnovice 4:0. Na další vzájemný pohárový zápas došlo o tři roky později. V květnu 1999 Slavia vyhrála v rámci semifinále na hřišti Sparty 1:0 po gólu Karla Rady. Ano, i Slavia poté celou soutěž vyhrála. O další tři roky později, v květnu 2002, se oba týmy utkaly ve finále. V něm uspěla Slavia, která vyhrála 2:1 díky dvěma trefám Tomáše Doška. Pro Slavii to byl poslední triumf v domácím poháru na až do roku 2018.

Po vzájemné finále nastal pohárový půst, co se týče derby. Ten trval až do sezóny 2009/2010. V té se oba týmy potkaly ve čtvrtfinále. Slavia tehdy vyhrála oba zápasy 1:0, když v prvním se trefil Milan Černý, v druhém Jaroslav Černý. Dalších devět let se opět nekonalo derby v rámci domácího poháru. Až do dubna 2019, kdy Slavia po dvou gólech Tomáše Součka a jedné trefě Lukáše Masopusta porazila Spartu v semifinále 3:0. Slavia následně porazila ve finále Baník Ostrava 2:0.