Plzeň zdolala Teplice a je prvním finalistou poháru, Slavia vyzve v semifinále Spartu

Plzeň zdolala Teplice a je prvním finalistou poháru, Slavia vyzve v semifinále Spartu

Středeční zápasy rozhodly o posledním účastníkovi semifinále a zároveň o prvním finalistovi ročníku 2020/2021. Tím se po těsném vítězství stala plzeňská Viktoria, která má jistotu domácího prostředí. Jméno druhého finalisty určí derby pražských „S“.

Ve čtvrtfinálovém souboji od 14 hodin držela zpočátku Sigma s favoritem krok. V úvodu dvakrát zahrozil Bořil, ale poté měli dvě dobré šance Hanáci. Poulolo po rohu hlavičkoval těsně nad a ve 12. minutě Daňkovu velkou možnost ze strany zneškodnil brankář Kolář. O pět minut později zachránilo domácí po střele Van Burena břevno. Když už se zdálo, že první půle skončí bez gólů, nechal se brankář Sigmy Mandous při rozehrávce obrat o míč a nejlepší střelec ligové sezony Kuchta po kličce pohodlně otevřel skóre.

V 56. a 59. minutě ligový lídr po dvou asistencích Masopusta definitivně rozhodl. Nejprve bez problémů trefil odkrytou branku Stanciu a poté po kličce Mandousovi přesně zakončil olomoucký odchovanec Ševčík. Několik dalších šancí ještě hosté neproměnili. Slavia si zahraje semifinále poháru počtvrté za posledních pět sezon. Červenobílí mohou nadále pomýšlet na zopakování zisku double, na který dosáhli už předloni. V lize jim k definitivě třetího titulu schází bod, slavit mohou už v neděli.

V úvodu semifinálového střetnutí z dálky těsně přestřelil domácí Káčer. Ve 27. minutě slovenský záložník zahodil mnohem větší šanci, když ve skluzu minul odkrytou branku po zaváhání Grigara. Teplický gólman pak zblízka vychytal Faltu a těsně před pauzou vyrazil na roh Šulcovu hlavičku. Grigar hosty se štěstím podržel i na začátku druhého dějství, kdy po standardní situaci zblízka vykopl míč tečovaný Beauguelem. Tepličtí, kteří jsou v první lize na poslední nesestupové pozici, pokračovali v urputné defenzivě a jen sporadicky opouštěli vlastní polovinu. Plzeň na pevnou obranu soupeře dlouho nedokázala vyzrát.

Domácím se to povedlo až v 76. minutě. Káčer nacentroval do šestnáctky, střídající Ondrášek hlavičkoval do tyče a volný Havel z dorážky nezaváhal. Severočeši v nastavení mohli z ojedinělé možnosti vyrovnat, ale Knapíkovu hlavičku chytil brankář Staněk. Viktoria porazila Teplice i ve třetím utkání v aktuální sezoně a svou sérii bez soutěžní porážky protáhla na 14 zápasů.

Druhé semifinále mezi Spartou a Slavií se odehraje ve středu 5. května 2021 od 17:30 na pražské Letné. Jak druhé semifinále, tak finále bude vysílat přímým přenosem ČT sport. Finále je na programu ve čtvrtek 20. května s výkopem v 17:00. Finálové utkání se odehraje na domácím hřišti toho týmu, který se v semifinále podle pohárového koeficientu za posledních pět let umístil na nižší pozici.

Poté, co Plzeň vyřadila Teplice, je právě Viktoria z trojice týmů na nejnižší příčce v této tabulce. Finále tak bude hostit plzeňský stadion. Západočeši, kteří loni ve stejné fázi MOL Cupu podlehli Spartě, se do pohárového finále dostali poprvé od roku 2014. Tehdy Plzeň nestačila rovněž na letenského rivala.

FOTO: SK Sigma Olomouc, FC Viktoria Plzeň