Fotbalový pohár zaplnil bílé místo

Fotbalový pohár zaplnil bílé místo

V roce šedesátého výročí vzniku plnohodnotné pohárové soutěže u nás, vychází v pátek 13. listopadu kniha Fotbalový POHÁR. Jejím autorem je Jaroslav Kolář, předseda Komise pro historii a statistiku FAČR, bývalý novinář, ale také mluvčí reprezentačního A týmu a týmu do 21 let, pracující nyní v oddělení komunikace asociace.

Po téměř dvou letech naplněných dvěma tisíci hodinami práce, je zde kniha svým způsobem jedinečná. „Předseda asociace Martin Malík se jednou přede mnou zmínil, že knížek o reprezentaci a o lize je zde mnoho, ale nikde není nic, co by souhrnně představilo pohárovou soutěž. To stačilo, okamžitě jsem si uvědomil, že je to velká výzva. Pohár u nás byl vždy Popelkou, informací bývalo poskrovnu. To se ukázalo hned, jak jsem se pustil do práce, hledat výsledky od prvních kol, informace o zápasech a fotografie týmů byla někdy skoro detektivní práce,“ říká Jaroslav Kolář, který začal s úmyslem popsat šedesát ročníků Československého a po rozdělení země pak Českého poháru.

Jenže s postupem času se ukazovalo, že i doba předcházející roku 1960, kdy Československý pohár začal, je zajímavá. Rukopis tak nabýval na objemu a vydavatelství Olympia, kde kniha vychází a je nyní již k dostání, muselo řešit problém.

„Místo plánovaných 300 stran jich bylo 480 a patří velký dík Olympii a jejímu řediteli panu Hejnovi, že v této nejisté pandemické době šli do rizika a projekt uskutečnili. I díky výrazné podpoře fotbalové asociace, ale i podílu sponzorů, konkrétně společnosti MOL, Slavie a Sparty,“ poodhaluje zákulisí vzniku knihy její autor a hned přibližuje také její obsah:

„Kniha je rozdělena do šesti hlavních kapitol. V té první je Pohár dobročinnosti, ve druhé kapitole se píše o Středočeském poháru, který se hrál do roku 1936. Třetí kapitola zahrnuje období druhé světové války, kdy se hrál takzvaný Český pohár, a to poprvé v historii na celém území Čech a Moravy.

Další kapitola se jmenuje Léta tápání, pokusů a omylů a je o tom, že v období let 1946 až 1960 se u nás hrálo pouze pět ročníků nejrůznějších forem poháru. Byl v tom neskutečný zmatek. To skončilo v roce 1960 a až pak vnikl plnohodnotný pohár, jak jej vnímáme teď. O tom, tedy o Československém a Českém poháru, hovoří poslední dvě kapitoly.“

Každá kapitola, počínaje rokem 1909 kdy se hrál Pohár dobročinnosti poprvé vyřazovacím způsobem, obsahuje text, výsledky od prvního kola do finále a fotografii vítězného týmu, buď po finále nebo z daného ročníku. S přibývajícími léty se zvětšuje rozsah kapitol a přibývá i fotodokumentace, která čítá celkem na dvě stě snímků.

Unikátních je více než deset tisíc výsledků. „Za posledních šedesát let chybějí jen dva výsledky, z let z počátku století je jich více, ale jen u úvodních kol a to opravdu v řádu jednotek,“ upřesňuje Kolář.

Velkou předností knihy je její grafické uspořádání, o které se zasloužila agentura 2Score. „Tady patří dík řediteli oddělení komunikace FAČR Michalu Jurmanovi, který mě přesvědčil o tom, že když už s rukopisem bylo tolik práce, je potřeba tomu dát i odpovídající a moderní formu. Firma 2Score byla vynikající volba, bylo cítit, že i je práce na knize baví,“ pochvaluje si Jaroslav Kolář.

Že by publikace mohla zaujmout širokou fotbalovou veřejnost věří i předseda asociace Martin Malík, který v předmluvě říká: „Kniha Fotbalový POHÁR doplňuje práce věnované historii mezistátních zápasů naší reprezentace a prvoligovým soutěžím u nás a pokrývá poslední bílé místo na historické mapě našeho fotbalu. Právě tím vším je dílo unikátní. Dostáváme možnost projít se časem, zavzpomínat a také se podívat do tváří těch, kterým se podařilo alespoň jedinkrát v životě zvednout nad hlavu pohárovou trofej. Ať jí byl Pohár dobročinnosti už v roce 1909, nebo Český pohár letos.“

Kniha vychází v nakladatelství Olympia a právě tam je ji možno za zvýhodněných podmínek i získat, více ZDE: