Pohár slaví jubileum XIV. - Viktoria Plzeň naznačila sílu

Pohár slaví jubileum XIV. - Viktoria Plzeň naznačila sílu

Jubilejní padesátý ročník domácího poháru vyhrála v roce 2010 Viktoria Plzeň. Před ní podruhé a po šesti letech slavily Teplice a po Viktorii se dostalo i na dalšího nováčka, Mladou Boleslav. Více informací obsahujících texty, kompletní výsledkovou část i bohatou obrazovou dokumentaci najdete v připravované knize „Fotbalový POHÁR“, která vyjde u příležitosti šedesátého výročí pohárové soutěže, hrané v současnosti pod názvem MOL Cup.

Outsideři nepovolili derby slavných „S“

Po sedmi letech se chystalo pohárové finále pražských „S“. Chtělo to maličkost – aby tyto kluby postoupily ze semifinále. Přitom byly favority. Ligu vyhrála Slavia a Sparta skončila o čtyři body na druhém místě. Los semifinále přinesl očekávání – Teplice hostily Spartu, která od podzimu 2005, kdy vypadla na penalty v Mostě, v domácím poháru neprohrála, což logicky znamenalo, že Český pohár vyhrála třikrát za sebou. K obhajobě se nedostala, gól Mahmutoviče v odvetě poslal souboj do penalt a ty vyhráli Tepličtí. Slavia v době semifinále prožívala menší krizi a doplatila na to. S druholigovým 1. FC Slovácko prohrála doma, šlo o první prohru červenobílých v soutěžním utkání na novém stadionu. O gól prohráli Pražané i venku a zaslouženě vypadli. Roli favorita ve finále potvrdily Teplice, stačil jediný gól kanonýra Mahmutoviče.

Pavel Horváth: šesté finále, šestý pohár

Padesátý ročník skončil vítězstvím Viktorie Plzeň. Trenérem Pavlem Vrbou pečlivě budovaný tým, skládaný z bývalých hráčů Sparty, ale třeba i Baníku, odkud trenér vzešel a znal to tam, poprvé vytrčil na domácí scéně růžky. Kdo by si pomyslel, že od této chvíle převezme vládu na klubové scéně a bude celé desetiletí v nejužší špici. Viktorii ale pohár „neučaroval“, v budoucnu se zaměřila na ligu, ve zmíněné desetiletce slavila pět titulů, ale jen jedno pohárové finále. Jubilejní finále se hrálo v Praze na Letné, o to pikantnější to pro Plzeň bylo.

Skvělý ročník měl druhý finalista, provinční FK Baumit Jablonec, řízený majitelem Miroslavem Peltou a trénovaný Františkem Komňackým, kterému chyběl kousíček, aby zopakoval triumfy, které dokázal s Baníkem Ostrava, titul a finále poháru v roce 2004. Nepovedlo se a Jablonec byl dvakrát druhý! Finále prohrál 1:2.

Rvačka obou táborů v Jihlavě

Do finále v roce 2011 se kvalifikovali dva zbrusu noví účastníci. FK Mladá Boleslav a SK Sigma Olomouc. Kde hrát? Na fotbalové asociaci si lámali hlavu a použili řešení, které se nabízelo. Finále se uskutečnilo „na půl cesty“ mezi oběma městy, konkrétně v Jihlavě.

To se ale pořadateli, tedy asociaci, vymstilo. Stadion Vysočiny nebyl na takový zápas s ohledem na bezpečnost připraven. Zcela zaplněné hlediště fanoušky obou táborů vydrželo sledovat napínavý zápas až do samého konce, tedy do pokutových kopů. Ty vyzněly poměrem 4:3 pro Mladou Boleslav. A fanoušci vtrhli na trávník. Přeskočila jiskra oba tábory se pustily do rvačky, kterou musela řešit policie. A důsledky pak řešila i disciplinární komise – paradoxně pořadatele těžko mohla trestat, tak navrhla, aby asociace zaplatila určitou částku na charitativní projekty. Platili i oba finalisté. A poučením pro všechny bylo, že hrát se musí na stadionech splňujících přísné nároky na bezpečnost.