Pohár slaví jubileum IV. - Pohár dostal pevný řád

Pohár slaví jubileum IV. - Pohár dostal pevný řád

Čtvrtý díl seriálu vycházejícího z připravované knihy „Fotbalový POHÁR“, která vyjde u příležitosti šedesátého výročí pohárové soutěže, hrané v současnosti pod názvem MOL Cup, postihuje začátek sedmdesátých let. Od ročníku 1969/70 dostala soutěž pevný řád. Hrálo se o Český a Slovenský pohár a vítězové se pak utkali o Československý pohár, který byl odrazovým můstkem pro účast v PVP. První ročník takto hrané soutěže vyhrál překvapivě nováček první ligy TJ Gottwaldov nad Slovanem Bratislava.

Do Evropy losem

Rezerva Sparty vyřadila osmého dubna 1971 v semifinále Českého poháru sparťanské áčko, což znamenalo, že měla právo hrát finále proti Škodě Plzeň, která právě sestupovala z nejvyšší soutěže. A protože mistrem se stal Spartak Trnava a reprezentoval v PMEZ, bylo jasné, že vítěz Českého poháru půjde automaticky do PVP. 

Obě finále českého poháru skončila nerozhodně, byť béčko Sparty vedlo doma v odvetě ještě pět minut před koncem 3:1. Měly rozhodnout pokutové kopy, ale domácí Zeman i plzeňský Hoffman všech pět proměnili. Reglement říkal, že v takovém případě rozhodne los. Štěstí měla Plzeň! V prvním kole PVP si pak mohla zahrát proti Bayernu Mnichov. Doma se držela a prohrála 0:1, odveta skončila 1:6. Podsaditý kanonýr Gerd Müller se trefil dvakrát.

I Slavia vyhrála pohár

I když šlo o Český pohár, měli z něj sešívaní v květnu 1974 velkou radost, protože ve finále porazili Spartu. V obou finále se trefil kanonýr Slavie Robert Segmüller. V připravované knize Fotbalový POHÁR vzpomíná:

Jako vždy to bylo vyhecované, doma v Edenu jsem dal gól, ale Migas srovnal na 1:1. V odvetě Sparta vedla, ale ke konci jsme jim dali tři góly. Podařilo se mi srovnat, chvíli na to prošel Zdeněk Klimeš celým hřištěm a uklidil to do brány a Franta Veselý to potvrdil. Finále se Slovanem bylo vyrovnané, doma jsme vyhráli o gól, jenže v odvetě se na nás lepila smůla. Slovan rychle z penalty vyrovnal, krátce po poločase se nám zranili oba stopeři, přesto jsme to dotáhli přes prodloužení až do penalt. Byly velké dohady, kdo na ně půjde. Já kopal třetí a vedli jsme 3:2. Jenže pak rozhodovala až pátá a tu nedal Franta Veselý. Ten je nerad kopal, ale tenkrát to padlo na něj a musel jít.“

Šest mistrů Evropy padlo s nováčkem ligy

V Bělehradě získalo Československo v roce 1976 titul mistra Evropy a v mistrovské finálové sestavě bylo šest fotbalistů Slovanu Bratislava a navíc brankář Vencel seděl na lavičce a kryl záda Viktorovi. Hrálo se v neděli a už o čtyři dny později deset tisíc diváků na prvním finále Československého poháru vítalo na Letné vřelým potleskem mistry Evropy oblečené do dresu Slovanu. 

Jen se začalo hrát, vřelost se vytrácela… Sparta vybojovala postup do nejvyšší soutěže a v roli nováčka Slovan porazila 3:2. Kdo si myslel, že odveta o tři dny později v Bratislavě bude patřit šampiónům, mýlil se. Sparta vyhrála i druhý zápas a potvrdila, že fotbal nemá logiku.