Pohárová legenda vylosuje čtvrtfinále poháru

Pohárová legenda vylosuje čtvrtfinále poháru

MOL Cup, pohárová soutěž pořádaná pod různými jmény od roku 1960, dospěla do čtvrtfinále. Je známo osm klubů, z nichž vyjde příští rok v květnu vítěz jubilejního šedesátého ročníku. Tím se fotbalový pohár řadí k soutěžím s nejdelší nepřetržitě trvající historií u nás.

Ve čtvrtek 7. listopadu v pravé poledne budou vylosovány čtyři dvojice. Podle nového reglementu se losuje bez nasazování, všech osm klubů bude v jednom osudí a prvně vylosovaný z dvojice bude mít výhodu domácího prostředí.

V jubilejním ročníku jsou k osudí zváni fotbalisté, kteří se významnou měrou zapsali do šedesátileté historie národního poháru. Osmifinále vylosoval Jiří Novotný, fotbalista s rekordním počtem finálových účastí – nastoupil do finále sedmkrát v dresu Sparty Praha a jednou za Slovan Liberec. Čtyřikrát se Spartou Český pohár vyhrál, navíc byl v letech 1987 a 1988 v kádru vítězné Sparty, ale do finále nezasáhl, ale na vítězství se podílel v nižších kolech.

Čtvrtfinále vylosuje Josef Jelínek, skutečná pohárová legenda. Ve dvaceti nastoupil v dresu Dukly Praha v prosinci 1961 v Olomouci k historicky prvnímu finále proti Dynamu Žilina a zapsal se i do střelecké listiny – zvyšoval na 2:0 v zápase, který Dukla vyhrála 3:0. Josef Jelínek, vicemistr světa z roku 1962 a účastník finále proti Brazílii, v dresu Dukly Praha získal pohár ještě dvakrát – v letech 1965 proti Slovanu Bratislava a 1966 proti Tatranu Prešov. Navíc byl s Duklou ještě ve finále 1962, kdy trofej vyhrál Slovan Bratislava.

„Jeho“ Dukla ale v osudí nebude, vypadla v osmifinále v Olomouci. Kromě Sigmy jsou ve čtvrtfinále i Baník Ostrava, FK Jablonec, FK Mladá Boleslava, Slovan Liberec, Sparta Praha a Viktoria Plzeň, které doplní vítěz středečního zápasu 1. FC Slovácko – FK Viktoria Žižkov.

Los bude přenášen přímo na ČT sport.