Ohlasy z Ostravy před finálovým soubojem

Ohlasy z Ostravy před finálovým soubojem

Po dlouhých třinácti letech se FC Baník Ostrava opět dostal do finále MOL Cupu. Slezský klub v letošní sezoně bojuje úspěšně na dvou frontách. Kromě postupu do finále poháru skončil v nejlepší šestce v základní části FORTUNA:LIGY a probojoval se do skupiny o titul. Ve finále ho však čeká velice obtížné utkání, jelikož narazí na čerstvého vítěze mistrovského titulu, SK Slavii Praha. Vítězství v poháru by Baníku přineslo nejen samotný triumf, ale také možnost účasti v evropských pohárech, což je pro celý klub velkým lákadlem. Jak si ostravští věří na klíčové utkání této sezony?

Se Slávií v letošní sezoně odehrál zcela odlišná utkání. Na venkovním hřišti schytal debakl 0:4, ale v domácím prostředí vybojoval v nadstavbové části bod za remízu 0:0 a vyválčil vítězství v utkání, kdy hrál téměř celý zápas v deseti. Právě na toto utkání vzpomíná stoper Patrizio Stronati. „V domácím utkání, kdy jsme hráli v oslabení a zvítězili 2:1, jsme si dokázali, že s nimi můžeme hrát a můžeme si z tohoto utkání vzít příklad. Budou hnát naši fanoušci, kteří budou slyšet a věřím, že budou hlasitější než fanoušci Slavie, to pro nás bude hnací motor. Ať už se bude hrát 90 nebo 120 minut i s penaltami, my chceme za každou cenu uspět a jsme připraveni tam nechat všechno.

 finálovému protivníkovi má speciální vztah záložník Robert Hrubý. Ten je odchovancem tohoto pražského klubu, v jehož dresu strávil celkem 16 let a nastoupil do 41 ligových utkání. „Měli náročný program, v Evropské lize udělali obrovský úspěch a já jim ho přál. V tomto zápase ale samozřejmě neznám bratra,“ řekl Hrubý.

Ke kádru soupeře se vyjádřil také další ostravský záložník Adam Jánoš. „Mají kvalitní celý tým, jsou silní už zezadu od stoperů, dostávají málo gólů. Pokud chceme uspět, musíme podat týmový výkon, kdy budeme jeden bojovat za druhého a vzájemně si pomáhat.“

S velkým očekáváním jde do finále také Jiří Fleišman, jelikož se bude snažit již o třetí pohárové vítězství. „Bude to pro mě další finále a opět ho chci vyhrát. Už jsem v něm byl dvakrát a v obou případech jsem byl úspěšný. Myslím si, že by bylo fantastické, projít v české lize třemi kluby a se všemi zvítězit v poháru.“

Důležitost finále si uvědomuje i trenér Baníku Bohumil Pánik. I jemu se podařilo v MOL Cupu jednou zvítězit, když v sezoně 2016/2017 jako trenér Fastavu Zlín porazil tehdy druholigovou Opavu. „Cena a ovace jsou jen pro vítěze. Druhé místo neznamená nic,“ prohlásil Pánik. Tento počin chce zopakovat i v letošní sezoně a znovu se přiblížit možnosti hrát Evropskou ligu.

„Bylo by fajn to vyhrát a získat pro Baník opět nějakou trofej,“ uzavřel Adam Jánoš.