Breite: Vyhrát MOL Cup? Zatím o tom nepřemýšlíme

Breite: Vyhrát MOL Cup? Zatím o tom nepřemýšlíme

Liberecký záložník Radim Breite zatím provedl svůj tým nástrahami MOL Cupu až do čtvrtfinále, ve kterém jeho tým čeká souboj na horké půdě Baníku Ostrava. "Věřím, že moje výkony půjdou ještě nahoru. Důvěru trenérů mám, tak doufám, že ji neztratím," říká kapitán Slovanu, který v této sezoně poháru nechyběl na hřišti ani minutu.

Jak hodnotíte dosavadní jarní výsledky?
Jako tým nehrajeme špatně, ale v zápasech nám vždycky něco chybí. Ze čtyř zápasů máme šest bodů, ale myslím si, že jich klidně mohlo být víc. Předvedená hra tomu odpovídala.

Jak jste zatím spokojen konkrétně s vaším výkonem?
Snažím se hrát hlavně pro tým. Věřím, že moje výkony půjdou ještě nahoru. Důvěru trenérů mám, tak doufám, že ji neztratím.

Během zimní přestávky posílil tým Libor Kozák. Jak velká je to posila? A jak se projevuje jeho přítomnost v týmu?
Libor je velký hráč. Ve fotbale toho dokázal spoustu, takže víme, s kým máme tu čest. Je to super kluk do kabiny a doufáme, že nám na hřišti bude i nadále pomáhat tak, jako dosud.

Ve čtvrtfinále MOL Cupu se střetnete s Baníkem. Jaké byly bezprostřední reakce poté, co jste zjistili, že s nimi budete hrát?
Především jsme doufali v to, že budeme hrát doma a ne venku. Domácí prostředí je vždycky velkou výhodou. To jaký tým vám vylosují, tak to moc neřešíte. Tím spíš v této fázi, kdy už jsou týmy výkonnostně hodně vyrovnané.

Je potřeba se nějak speciálně připravit na zápasy MOL Cupu? Přece jen zápas poháru nepřichází tak často a má trochu jiné zákonitosti...
Já si myslím, že ne. Pohár je k té lize něco navíc. Nemusíte se na to soustředit zvlášť. Všichni vědí, o co se hraje a jak moc je to důležité.

Cesta do pohárové Evropy je skrze MOL Cup nejjednodušší. Pokukujete v Liberci právě tímto směrem?
Je to zvláštní. Jsme ještě hodně daleko, ale zároveň tak blízko ten pohár vyhrát. Ale zatím to neřešíme. Pokud přejdeme přes Ostravu, tak se o tom začneme určitě bavit více.

Ve své kariéře jste hrál i za jiné týmy než ty prvoligové. Dokážete popsat ten pohled na pohárovou soutěž z pozice papírově slabšího týmu?
Ten tým to vnímá tak, že může jenom ztratit. Pokud vyhrajete, tak překvapíte. Na rozdíl od prvoligového mužstva, kde když vypadnete s nějakým druholigovým nebo dokonce třetiligovým či divizním týmem, tak se o vás začne psát, všude se to řeší, zkrátka dostanete to sežrat...

Takže se dá říct, že v této fázi soutěže už můžete hrát uvolněně, neúspěch by nebyl takový propadák?
Tak teď jste zase v té fázi, kdy by to bylo pro nás zklamání. Je to vrtkavé. Když přijde série, kdy jste úspěšní, tak je to skvělé, ale pak se vám stane, že prohrajete dva nebo tři zápasy a všechno je špatně. Takový je fotbal. V tomhle je neúprosný a hrozně rychlý. Jeden týden vyhrajete a všichni vás oslavují a za pět dní může být všechno jinak.

V základní sestavě jste v MOL Cupu tuto sezon  ještě nechyběl. Kterému zápasu byste dal nálepku nejtěžší?
To se těžce hodnotí. Už první zápas ve Štěchovicích nebyl jednoduchý. Přišli tam lidi, tým byl kvalitní a nemůžete si dovolit chybu. Pak jsme se utkali s Brnem, který je na tom velmi dobře a já ho pořád beru jako prvoligové mužstvo. Tam nám pomohl rychlý gól. A do třetice jsme hráli se Slováckem, které nás také potrápilo. Nebylo to jednoduché a jsme rádi, že jsme to zvládli.

Pokud by se podařilo postoupit, tak koho byste si přál v semifinále?
Záleží na tom, kdo postoupí. Pro nás by bylo nejdůležitější, aby nás vylosovali doma. V téhle fázi je to hrozně důležité, kdo hraje doma a kdo venku. Tím spíš, kdyby to byla Slavie nebo Sparta. To je určitě výhodnější s nimi hrát doma.