Nešpor: Zápas s Bohemkou je pro mě srdeční záležitost

Nešpor: Zápas s Bohemkou je pro mě srdeční záležitost

Martin Nešpor aktuálně hájí barvy olomoucké Sigmy, se kterou se po třech letech probojoval do pohárového čtvrtfinále. V něm jeho tým vyzve pražské Bohemians, v jejichž dresu odehrál útočník Hanáků více než padesát ligových zápasů. Pro oba týmy se přitom může jednat o klíčový zápas v boji o pohárovou Evropu.

Martine, máte za sebou už poměrně značnou část zimní přípravy. Jak ji zatím hodnotíte?
Na české poměry je zimní příprava myslím docela krátká, první ligové utkání s Jabloncem nás čeká už za čtrnáct dní. Většinu času trávíme na umělé trávě a podle mě všechno probíhá v pořádku, bez vážných zranění. Chystáme se na soustředění do Turecka, kde už bude akorát čas na to, odehrát ta tři přípravná utkání (Zagłębie Lubin, Hobro IK, Shonan Bellmare - pozn. red.). Hodně se budeme asi věnovat taktické přípravě a po návratu už nás čeká ostrý ligový start.

Ve čtvrtfinále poháru vás čekají Bohemians, tedy klub, jehož jste odchovancem, a kde jste v prvním týmu odehrál tři sezony. Vnímáte to jako něco speciálního?
Na Bohemku mám samozřejmě jen pozitivní vzpomínky, protože jsem tam odmala vyrůstal, prošel jsem tamní mládeží až do „A“ týmu, takže je to pro mě srdeční záležitost. Když nastoupíte proti týmu, který vás vychoval, musíte se na to utkání těšit…

Asi o to víc, že si zahrajete přímo v Ďolíčku…
Jasně, Ďolíček má svoje kouzlo, je to stadion, na který každý fanoušek rád chodí. Fanoušci jsou tam nadstandardní, a jak jsem říkal, platí, že pro hráče, který tam v minulosti hrál, je to vždycky specifické.

Jak zatím hodnotíte vystoupení Sigmy v dosavadním průběhu podzimu?
V poháru jsme stále ve hře a to je dobře, ale nebudeme si nic nalhávat, v lize jsme určitě měli jiné cíle a chtěli jsme být jinde, než jsme teď. Ale takový je prostě fotbal. Všichni hráči co tu jsme, si z toho chceme vzít pozitivní zkušenost, i když se ten půlrok výsledkově nevydařil. Nesmíme být ale negativní a musíme myslet na to, že na jaře to napravíme a nasbíráme o dost víc bodů.

Postavení klubu v ligové tabulce moc nadějí směrem k pohárové Evropě nedává, ale MOL Cup by mohl být tou šancí jak tohoto cíle dosáhnout…
Určitě. Je to ta nejjednodušší cesta do Evropy a proto nikdo nemůže brát pohár na lehkou váhu. I když se letos hraje nadstavba, tak při pohledu na tabulku je jasné, že ta šance dostat se tam z ligy není příliš velká.

Máte za sebou i působení ve dvou polských klubech. Jak vůbec s odstupem času vyznívá vaše srovnání polského a českého fotbalu?
Ohledně fanoušků, mediálního pokrytí a marketingu je to v Polsku asi na vyšší úrovni. Je jasné, že jim hodně pomohlo pořádání evropského šampionátu v roce 2012, protože zbudovali nové stadiony. Celkově tam je prostě po těch zápasech vyšší poptávka. Na zápasy chodí více lidí, ale po fotbalové stránce si myslím, že je na tom česká liga lépe. Co se týče zázemí, fyzioterapie, individuálních tréninků a silové přípravy, je to zase lepší v Polsku. Investuje se tam totiž například více peněz do vzdělávání fyzioterapeutů, kteří absolvují různé kurzy ve Státech, atd. V Polsku je prostě profesionálnější přístup.

Když teď odhlédneme od výsledků klubu, jak jste spokojen se svými vlastními výkony v aktuální sezoně?
Já nejsem člověk, který by byl uspokojený. Věřím, že i na jaře pomůžu klubu nějakými góly podobně jako na podzim, ale jen o mě to není. Je jedno, kdo góly bude dávat, nejdůležitější je, aby se dařilo týmu. Zní to jako fráze, ale je to tak.