Kouč Lovětínský: Že přijede Sparta? Myslel jsem, že si hráči dělají legraci

Kouč Lovětínský: Že přijede Sparta? Myslel jsem, že si hráči dělají legraci

Jako trenér okusil v jihlavské Vysočině atmosféru první ligy, přesto jej však, podle jeho vlastních slov, nyní čeká největší zápas kariéry. A to samé platí i pro kompletní kádr divizního týmu z Polné, který již za týden vyzve na domácím hřišti nejúspěšnější tuzemský fotbalový klub. Jak tým prožíval los 3. kola MOL Cupu a jak se připravuje na historický duel se Spartou, jsme se zeptali kouče Michala Lovětínského.

Co se vám vybaví, když se řekne Sparta?
Prvně se mi vybaví můj švagr, který je velkým fanouškem Sparty. Následně mě napadne to, že se Spartě v poslední době moc nedařilo, ale už jde nahoru a v MOL Cupu ten rozdíl vidět určitě bude.

Může to být pro vás výhoda, že Sparta za sebou nemá dobrou sezonu? Nedávno například prohrála s Vltavínem.
Myslím si, že určitě ne. Právě ta prohra s Vltavínem může pro Spartu znamenat takové varování a na zápas s námi se budou soustředit, aby postoupili dál. Všichni víme, že se těžko dostává do evropských pohárů a MOL Cup je pro Spartu jedna z velkých šancí, jak se dostat do skupiny Evropské ligy.

Jak vy osobně jste reagoval, když jste se dozvěděl, že budete hrát proti Spartě?
Byl jsem překvapen. Hráči mi to psali ve zprávě do práce, ale já jim moc nevěřil, myslel jsem, že si ze mě dělají srandu. Pak jsem zjistil, že mluvili pravdu a můžu říct, že se na zápas všichni těšíme.

Vy i všichni vaši hráči chodíte normálně do práce nebo možná někteří do školy. Je to tedy i váš případ, že si kvůli těmto zápasům musíte brát dovolenou?
Dovolenou si vzít můžu, ale nemusím. Hraje se až odpoledne, takže bude stačit, když půjdu dřív z práce a udělám si na zápas více času.

Už máte ten zápas v hlavě a řešíte na něj taktiku? Budete se na něj připravovat jinak než na klasický divizní zápas?
Moc to zatím neřešíme, ale samozřejmě víme, s kým hrajeme, takže se na některé jejich zápasy v televizi podíváme. Nemůžeme do toho zápasu jít jen tak nepřipraveni, ale pro nás jsou teď prioritní další dva zápasy v divizi. Jako příklad můžu uvést Líšeň, která před několika lety vyřadila Slavii, ale poté sestoupila ze třetí ligy. To nechceme opakovat, a proto se na zápas se Spartou budeme víc připravovat až tak čtyři dny před utkáním.

Jak hodnotíte svůj tým v dosavadním průběhu MOL Cupu?
Nadělovali jsme hodně gólů, ale zatím se jednalo o slabší soupeře. První těžká zkouška byla až s Hranicemi, které jsme dokázali porazit 2:1. To utkání už bylo vyrovnanější.

Řekl byste, že pro vás jako trenéra, se jedná o nejdůležitější zápas v dosavadní kariéře?
Určitě ano. Sice jsem trénoval pár zápasů za Jihlavu proti Spartě, hrál jsem proti nim, ale z trenérského hlediska je to nejvíce.

Vnímáte už v celém městě, že je tu to očekávání a obyvatelé se na ten zápas těší?
Očekávání přímo moc nevnímám, jelikož tady nebydlím, ale už mám požadavek na 70 až 80 lístků, takže zdejší okolí to utkání určitě vnímá a celý region se na utkání velice těší.

Dokážete si představit, co by se dělo v týmu a celém městě, kdyby se vám podařilo Spartu vyřadit? To už byste byli v osmifinále...
To si snad ani nedokážu představit. Já nad tím takhle rozhodně nepřemýšlím, i když je možné, že hráči ano.

Co byste chtěl vzkázat soupeři?
Přeji jim, aby se hlavně líbilo prostředí a aby si zápas s námi užili.

FOTO: zdarsky.denik.cz