Boleslav si zahraje čtvrtfinále posedmé v řadě. Vystoupá až na vrchol?

Boleslav si zahraje čtvrtfinále posedmé v řadě. Vystoupá až na vrchol?

Po vyřazení Plzně i Sparty jsou spolu s movitou Slavií nejvážnějšími kandidáty na vítězství v MOL Cupu. A jak by také ne, když v této soutěži dlouhodobě předvádějí skvělé výkony a do čtvrtfinále postoupili už posedmé v řadě. Jak si v této pohárové fázi dříve vedli?

Že v Boleslavi berou MOL Cup setsakramentsky vážně, dokládá jejich skvělá bilance. Do čtvrtfinále českého poháru postoupili ve své historii celkem osmkrát, přičemž z toho šestkrát za posledních šest let! To je úchvatná statistika, navíc s přihlédnutím na fakt, že loni i v roce 2011 došli Středočeši až na úplný vrchol.

O to samé se pokusí i v této sezoně, kdy na cestě českým pohárem už vyřadili mužstva jako Zápy a Hradec Králové. V dubnu je bude čekat další překážka. Když uspějí, převáží svou čtvrtfinálovou úspěšnost do plusových čísel. Z osmi pokusů si totiž cestu do semifinále proklestili přesně čtyřikrát.

První možnost měli v roce 2002, kdy coby ještě druholigový tam vyzvali v boji o postup mezi čtyři nejlepší týmy soutěže nažhavené Brno. Před ním vyřadili třeba Jablonec i Žižkov, na Moravany už však byli krátcí. Po bezgólové remíze musely rozhodnout penalty, v nichž Boleslav pohořela. A ve čtvrtfinále skončila její pouť i o čtyři roky později, kdy byl nad jejich síly pro změnu Zlín.

Přelomová byla pro klub z města škodovek až sezona 2010/2011. Svěřenci Ladislava Mináře tehdy ve čtvrtfinále vyřadili po výhrách 2:1 doma i venku silnou Plzeň, která přitom ve stejném ročníku ovládla českou ligu. Následně si Boleslav poradila i s Kroměříží a v pohárovém finále ji čekala Olomouc, kterou dokázala zdolat na penalty.

Cenná trofej tak skončila ve středočeské vitríně a od té doby se hráči Boleslavi pokaždé dostali minimálně do čtvrtfinále. Na jaře 2012 jim tam stopku vystavila Sparta, o rok později se ale karty obrátily. Chramosta a spol. odklidili z cesty Slovácko a s Letenskými se utkali v semifinále, kde je po triumfu 2:1 venku dokázali vyřadit. Ve finále už ale neuspěli, když je na pokutové kopy složil houževnatý Jablonec.

Ten se taky na dlouhou dobu stal jejich pohárovým prokletím. Z MOL Cupu je totiž vyřadil v obou následujících sezonách, a to nejprve ve čtvrtfinále, posléze v semifinále. V obou případech se hrálo na dva zápasy a Boleslavi srazilo vaz hlavně vystoupení venku, neboť na Střelnici nedokázala ani jednou skórovat.

Loni v létě se jí však podařila skvělá odveta. A to rovnou ve finále, před nímž se jí příliš nevěřilo. Pro Jablonec totiž byla výhra v MOL Cupu jediná možnost, jak se dostat do Evropské ligy, kterou si Středočeši naopak už zajistili umístěním v české nejvyšší soutěži. Ani tato motivace ale nebyla týmu Zdenka Frťaly nic platná. Proti Boleslavi prohrál hladce 0:2.

Dokáží Středočeši pohárový triumf letos zopakovat a opět vystoupat až na vrchol?