Překvapení podzimu: Konec Plzně a Sparty i nečekaná jízda Litoměřicka

Překvapení podzimu: Konec Plzně a Sparty i nečekaná jízda Litoměřicka

Podzim v MOL Cupu přinesl tak jako každoročně několik překvapení na úkor favoritů i momentů, ve kterých se mohli blýsknout i hráči z nižších soutěží. Připravili jsme pro vás přehled TOP 5 největších událostí podzimu české pohárové soutěže.

1, Vypadnutí Plzně i Sparty

Oba týmy patřily před sezonou k největším adeptům na celkové vítězství, ani jeden z nich už ale v poháru nepokračuje. Fotbalisté Plzně i Sparty se z MOL Cupu pakovali už po dvou zápasech. Viktoriáni sice nejdřív vyhráli jasně 7:0 v Hlučíně, následně je ale v osmifinále čekal nažhavený soupeř z druhé ligy - ambiciózní tým Opavy. A ten se už ukázal jako příliš tvrdý oříšek. Po podzimu třetí tým Fortuna národní ligy doma zvítězil 4:2, čemuž přihlíželo přesně 6 784 diváků. 

"Výkon několika kluků je pro mě nepochopitelný. Když vypustíte některý z atributů jako jsou fotbalovost, odhodlání, bojovnost, nasazení až po taktickou vyspělost, tak nemáte nárok zápas vyhrát. A my jsme těch vlastností vypustili dokonce hned několik!" hřímal trenér hostů Roman Pivarník a dodal: "Řešíme, koho posadit na tribunu, aby na lavičce bylo šest hráčů do pole. Ale pomalu to spěje k tomu, že na lavičce budou jen tři a ostatní půjdou na tribunu..."

V osmifinále ovšem skončila i pouť Sparty. Ta ve 3. kole zvítězila 2:1 v Českých Budějovicích, potom ji ale los přihrál do cesty rozjetý Zlín. Tedy soupeře, v jehož hájemství uhrála na podzim v lize remízu 1:1. A tentýž výsledek se zrodil i v poháru, takže o postupujícím muselo rozhodnout až prodloužení. V něm už unavení Pražané nestíhali. Mareček se nechal vyloučit a domácí zahrávali hned dva pokutové kopy, z toho jeden proměnili. I to jim ale stačilo k postupu po výhře 3:1.

Letenští tak poprvé od roku 2011 nepostoupili v pohárové soutěži ani do čtvrtfinále. "Samozřejmě jsme zklamaní. Musíme se ale od tohoto zápasu oprostit a soustředit se na ligu," uvedl trenér David Holoubek a postěžoval si na náročný program. Sparta ostatně chtěl duel ve Zlíně přeložit na jiný termín, celek z Moravy však odmítl. "Zápasový režim na hráče dolehl. Zní to jako alibi, ale je opravdu náročné hrát během šesti dnů hned tři venkovní duely," uvedl Holoubek, jehož tým nastoupil ve Zlíně krátce po těžkých utkáních v izraelské Beer Shevě a Plzni. 


2, Králův Dvůr postrachem favoritů

Plzeň se Spartou ale rozhodně nejsou jedinými celky z první ligy, kterých se jarní účast v českém poháru už netýká. Vyřazeny byly i týmy jako Teplice, Slovácko, Jablonec, Dukla, Hradec Králové i Jihlava s Příbramí. Dva z těchto týmů přitom skončily stejném soupeře - Králově Dvoru hrajícím ČFL.

Svěřenci Daniela Šmejkala padli ve 2. kole na hřišti "Cábelíků" 0:1 a stali se tak vůbec prvním vyřazeným prvoligistou této sezony, o kole později pak na stejném stadionu skončila i pouť Jablonce. Ten tam aspoň skóroval, po nečekané remíze 1:1 však vypadl na penalty. Tento výsledek byl ostatně jednou z příčin, proč u kormidla Severočechů skončil trenér Zdenko Frťala...

"Pro Králův Dvůr je toto historicky velký úspěch. Zvláště postup přes Jablonec na penalty, které se kopaly už skoro za tmy, byl pro všechny na stadionu velký zážitek. Celá tribuna stála a fandila, po zápase byly oslavy s fanoušky…" zavzpomínal v rozhovoru pro klubový web trenér Králova Dvora Jiří Sabou.

Jeho družině sestavené z amatérů vystavila stopku až vršovická Bohemka, jež v osmifinále doma zvítězila 3:1. "Ten zápas byl za odměnu. V Ďolíčku jsme podali kvalitní výkon, jenže jsme dostali dva slepené góly a za stavu 2:1 nám rozhodčí upřel penaltu… Nakonec jsme prohráli se vztyčenou hlavou, ale po zápase jsme v kabině seděli smutní, protože jsme cítili, že se dalo jít dál. To potřebné štěstí jsme tentokrát však neměli," zhodnotil Sabou, bývalý hráč Žižkova.


3, Smělá pouť Litoměřic

Dalším nesmírně pozitivním překvapením byly výsledky třetiligových Litoměřic. Ty šokovaly už ve 2. kole, kdy si jako kočka s myší pohrály po výhře 3:1 s Příbramí. Tím uspíšily konec angažmá tehdejšího lodivoda Středočechů Martina Pulpita, na další cenný skalp však nečekaly dlouho. Konkrétně jen do dalšího kola, v němž pro změnu vyřídili největšího davorita druhé ligy - silný tým Baníku.

Slezany přehrály 2:1 a v osmifinále je čekal malý fotbalový svátek, když v Edenu čelily hvězdné Slavii. "Byl bych strašně rád, kdyby naše cesta pokračovala. Ale kdyby měl tým z ČFL vyřadit Slavii, tak by asi bylo něco špatně. Síla, rozpočet, hráči... To vše je u nás úplně jinde," zapřemítal na iDnes.cz předseda litoměřického klubu Radek Bania. A vyjádřil se i k částce 35 milionů korun, kterou "sešívaní" neváhali v létě vysázet za útočníka Gina van Kessela. "To je náš rozpočet za sto let zpátky," žertoval boss Litoměřic. 

Zázrak se nakonec nekonal a jeho fotbalisté v Edenu prohráli vysoko 0:7, přesto byli za hrdiny. A v neposlední řadě vzbudili zájem větších klubů. Třeba takový Štěpán Kacafírek si vysloužil návrat do nejvyšší soutěže, když mu v září hodila laso Příbram. Tedy mužstvo, které Kacafírek sestřelil dvěma góly...


4, Kopecký vládcem mezi střelci

Na čele střelecké listiny se po podzimu umístili hned dva útočníci - šestigóloví Haris Harba s Lukášem Kopeckým. Zatímco prvně jmenovaný je pro fanoušky dobře známé jméno, chrudimského Kopeckého zná ve fotbalovém světě zatím jen málokdo. Přitom jde o rozeného kanonýra, který je se sedmi góly nejlepším střelcem svého týmu aktuální sezony ČFL.

Přitom nechybělo mnoho a čtyřiadvacetiletý ofenzivní univerzál mohl nyní sázet góly v nejvyšší soutěži. V zimě si ho totiž tým Hradce Králové, který v létě postoupil o patro výš. Konečný ale na zkoušce nakonec neuspěl, takže se vrátil do mateřské Chrudimi.

Je dost možné, že mu prvoligové laso nyní někdo hodí znovu. Tak jako tak ale Kopečný ten nejdůležitější souboj už vyhrál. Loni v březnu se totiž stal terčem surového útoku a po ráně do hlavy utrpěl krvácení do mozku, nakonec se ale jeho zranění obešlo bez operace. Pohotový útočník, jenž se živí jako barman, tak byl brzy zpět a pro Chrudim je opět klíčovým hráčem. Sáhne po něm nekdo stejně jako Příbram po Kacafírkovi? 


FOTO: ČTK, cabelici.cz, fklitomericko.cz, chrudimsky.denik.cz,