Momenty MOL Cupu: Neporažená Boleslav, konec obhájce ve čtvrtfinále

Momenty MOL Cupu: Neporažená Boleslav, konec obhájce ve čtvrtfinále

V úvodním článku jsme si připomněli nejvýznamnější momenty první poloviny uplynulého ročníku MOL Cupu. Ve druhém díle se zaměříme na to, co přinesly souboje v závěrečné fázi soutěže, kdy se týmy musely vypořádat se systémem odvetných utkání. Kdo překvapil, a kdo naopak zůstal za očekáváním?

Podobně jako první polovina soutěže, i ta Debaklu se v osmifinálových soubojích dočkali fotbalisté Příbrami. Ti si sice přivezli z Hradce Králové vedení 1:0, před vlastními fanoušky však od druholigového soupeře v závěrečné dvacetiminutovce čtyřikrát inkasovala a další výpadek favorita byl na světě.

V osmifinále měl na mále i obhájce trofeje z Liberce, ale v souboji prvoligistů přetlačil v penaltovém rozstřelu Zlín a mohl i nadále doufat v obhajobu vítězství. Stopku mu však vystavila Sparta, která si sice do domácí odvety přivezla jednogólové manko, na Letné však dokázala nepříznivý výsledek otočit, a ukončila tak libereckou cestu pohárem.

Ale ani Sparta do čtvrtfinále neprošla snadno. V osmifinálovém souboji vyrazila na hřiště druholigových Pardubic, kde nedokázala vstřelit branku. Naopak, Korejec Kim, opora Východočechů, sparťanskou síť rozvlinil, a Pardubičtí jeli do hlavního města s nadějným výsledkem. Po poločase sice na Letné prohrávali o tři branky, ale Kim se trefil i tentokrát a v poslední čtvrthodině sahali hosté po postupu. Kýženou branku ale nevstřelili, a tak se jejich sympatické působení v poháru uzavřelo v této fázi soutěže.

V semifinále tak vyzval Jablonec Spartu, Mladá Boleslav se pak postavila ligovému mistru z Plzně. Středočeši nakonec favorita ze západu Čech přetlačili díky domácí výhře 1:0, když si ještě mohli dovolit neproměnit pokutový kop. Plzeň ani v domácím prostředí nedokázala vstřelit branku, a myšlenky na double tak musela opustit. Zajímavé měření sil nabídla i druhá semifinálová dvojice. Jablonec o svém postupu rozhodl již v prvním utkání. A i když sparťanští dorostenci, kteří museli doplnit zraněními zdecimovaný kádr sparťanů, bojovali, semifinálové vyřazení již odvrátit nedokázali.

Po třech letech se proti sobě ve finále postavili opět Mladá Boleslav a Jablonec. Závěrečný souboj o zbrusu novou pohárovou trofej se poprvé v historii uskutečnil v severočeských Teplicích a odveta vyšla svěřencům kouče Jarolíma na výbornou. O vítěznou branku se postaral střídající Jan Chramosta, který tak v souboji o nejlepšího střelce soutěže překonal se sedmi zásahy jabloneckého Martina Doležala. Na konečných 2:0 upravil Jasmin Ščuk, Mladá Boleslav se se sedmnácti zásahy stala nejlépe střílejícím klubem, jako jediná zůstala v celém průběhu ročníku neporažena a podruhé v klubové historii se radovala ze zisku poháru.