Výkop semifinále mezi Opavou a Spartou se symbolicky opozdí

Výkop semifinále mezi Opavou a Spartou se symbolicky opozdí

Odložit některé aktivity může zachránit život, upozorňuje Národní den bez spěchu, což je iniciativa České asociace pojišťoven. FAČR se stejně jako loni prostřednictvím MOL Cupu k této kampani připojila. Konkrétně se o chvíli pozdrží výkop semifinále Opava – Sparta.

Národní den bez spěchu navazuje na projekt 13 MINUT. Cílem je podnítit veřejnost k zamyšlení se nad nebezpečím, která přináší nepřiměřená rychlost a spěch za volantem. Jde o výzvu všem řidičům, aby zpomalili a přemýšleli o tom, zda skutečně potřebují kvůli spěchu riskovat zdraví své nebo ostatních.

FAČR se už podruhé stala hlavním partnerem této iniciativy. Konkrétně bude symbolicky pozdržen výkop semifinále MOL Cupu Opava – Sparta, který vpřímém přenosu odvysílá ČT2.

„Díky symbolickému pozdrženému výkopu semifinále MOL Cupu si nejen fanoušci, ale i my, kdo se ve fotbale pohybujeme, můžeme uvědomit, že sami leckdy kvůli spěchu zbytečně riskujeme. Budu rád, když tato iniciativa přispěje ke změně varujících statistik nehod a následků. Proto fotbalová asociace podruhé za sebou neváhala a k projektu se přirozeně hlásí," uvedl k účasti předseda FAČR Petr Fousek.

Podle průzkumu České asociace pojišťoven je právě spěch hlavním důvodem, proč řidiči překračují povolenou rychlost. Devět zdeseti řidičů přiznalo, že za volantem porušují dopravní předpisy, a 43 procent řidičů uvedlo, že spěchem na silnici chtějí dohnat zpoždění.

Za posledních deset let způsobili řidiči vinou nepřiměřené rychlosti přes 134 tisíc dopravních nehod.