Začíná nový ročník MOL Cupu. Nabídne více přenosů a chlubí se rostoucími čísly

Začíná nový ročník MOL Cupu. Nabídne více přenosů a chlubí se rostoucími čísly

V těchto dnech startuje hlavní fáze nového ročníku MOL Cupu, tedy nejprestižnější fotbalové pohárové soutěže v Česku. Vítězství z minulého ročníku bude obhajovat Slavia, která je stejně jako ostatní účastníci evropských klubových pohárů nasazená do třetího kola.

MOL Cup má za sebou červencová předkola a také předehrávku prvního kola, ale hlavní fáze startuje až teď. Úřední termín pro úvodní kolo byl stanovený na středu 9. srpna, kdy se odehraje drtivá většina programu.

"MOL Cup měl vždycky svoji důležitost, protože se z něj postupuje do Evropské ligy, ale v poslední době se jasně ukazuje, že jeho prestiž se ještě zvyšuje. Příkladem je vyvrcholení minulého ročníku, čímž nemyslím jen skvělé finále. Nepochybuji, že tento trend bude pokračovat i v nadcházejícím ročníku, protože MOL Cup patří do výkladní skříně FAČR," uvedl předseda FAČR Petr Fousek.

"Jsme moc rádi, že loňský ročník ukázal rostoucí vážnost MOL Cupu i jeho celospolečenský přesah. Letos plánujeme pokračovat v dobročinném aspektu poháru, kdy se v závěrečné dražbě míčů a dresů z finále podařilo získat padesát tisíc korun pro neziskovou organizaci Konto Bariéry. Chceme častěji dostávat pohár do veřejného prostoru a fanouškovských zón, budeme pokračovat ve spolupráci s ambasadorem Janem Kollerem. Cílem je i dostávat MOL Cup častěji na televizní obrazovky již od úvodních kol, ať už prostřednictvím ČT sport, nebo menších online platforem. Doufám, že letošní ročník tak překoná ve sledovanosti ten minulý a opět přinese fanouškům fantastické bitvy o pohár domácí i o postup do pohárů evropských," uvedl Martin Pavlíček, manažer komunikace MOL Czech Republic.

MOL Cup se v minulém ročníku mohl pochlubit vzrůstajícími čísly sledovanosti. Průměrná návštěvnost od čtvrtfinále do finále byla 8 537 diváků, průměrný zásah u televizních přenosů na ČT sport od osmifinále pak 580 tisíc fanoušků. Sociální sítě soutěže zaznamenaly dvouciferný procentuální nárůst počtu sledujících a odběratelů.

Ambasadorem MOL Cupu zůstává i pro tento ročník nejlepší střelec v historii české reprezentace a vítěz poháru z roku 1996 Jan Koller.

Nový ročník nabídne vyšší počet televizních zápasů než v minulosti. Před pár dny odvysílala ČT sport premiérově dokonce i jedno utkání předkola, z prvního kola pak ve středu 9. srpna nabídne zápas Sokol Hostouň – Dukla Praha. Právě z televizních zápasů budou moci fanoušci už tradičně volit HELL Hráče utkání.

Týmy FORTUNA:LIGY se budou do poháru stejně jako v minulých letech zařazovat postupně. Většina je nasazená do druhého kola, které se bude losovat v pondělí 14. srpna, účastníci evropských klubových pohárů (Sparta, Slavia, Plzeň, Bohemians) pak do soutěže vstoupí od třetího kola.

Vítěz MOL Cupu 2023/2024 si zajistí účast ve třetím předkole dalšího ročníku Evropské ligy, tedy stejně jako letos.

Úřední termíny MOL Cupu 2023/2024:

9. srpna 2023 1. kolo (los zde)
14. srpna 2023 los 2. kola
30. srpna 2023 2. kolo
27. září 2023 3. kolo
1. listopadu 2023 4. kolo
28. února 2024 čtvrtfinále
3. dubna 2024 semifinále
24. dubna 2024 finále