První finále v Uherském Hradišti

První finále v Uherském Hradišti

Uherské Hradiště se poprvé v historii dostává na mapu pořadatelských míst finálového utkání MOL Cupu. Stadion Miroslava Valenty přivítá dnešní duel domácího 1. FC Slovácko proti AC Sparta Praha a je tak jedenáctým stadionem, který duel o prestižní trofej hostí.

Nejčastěji se hrálo pohárové finále v Praze, celkem 16x. Ve 14 případech šlo o stadion Evžena Rošického na Strahově, jednou hostily utkání stadiony na Letné a v Edenu. Třikrát byla dějištěm Olomouc, dvakrát pak Plzeň, Liberec a Mladá Boleslav. Jednou hostily finále Teplice, Jihlava a Chomutov.

Uherské Hradiště je v letošní sezoně dějištěm finálového zápasu na základě rozhodnutí o úpravě rozpisu soutěže z léta 2020, konkrétně článku 18 odst. 7g, ve kterém se mimo jiné píše: „Bude vybrán stadion toho z účastníků finále, který je v tabulce koeficientů za posledních pět dokončených ročníků na nižší pozici. O pořadí rozhoduje počet bodů s tím, že za vítězství je 5, za finále 4, za semifinále 3, za čtvrtfinále 2 a za osmifinále 1 bod. Při rovnosti bodů je výše v pořadí ten, který byl v posledním ročníku (konkrétně 2021) úspěšnější. Pokud se nerozhodne pak je výše ten, kdo byl úspěšnější v roce 2020 atd. Pokud jsou srovnání stejná, rozhodne los.“

V praxi to znamená, že Sparta je v tabulce koeficientů na 2. místě a Slovácko na 11. místě, proto bude jako níže postavený tým hostitelem finálového zápasu.

Určení finále 2022: