Pohyby v kádrech osmifinalistů

Pohyby v kádrech osmifinalistů

Aktualizováno - I přes netradičně krátkou zimní přípravu se složení hráčských kádrů již jistých pohárových osmifinalistů mění obvyklým způsobem. A v některých případech poměrně výrazně. Podívejte se, jaká je aktuální situace v jednotlivých klubech.

FK Mladá Boleslav

Zřejmě nejaktivnějším týmem na přestupovém trhu je Mladá Boleslav, která má za sebou ne příliš vydařenou podzimní část sezony. Pod novým trenérem Karlem Jarolímem se snaží dostat ze spodních pater tabulky FORTUNA:LIGY, k čemuž jí mají pomoci nové posily. Za tu nejzvučnější můžeme považovat hostujícího Radima Řezníka z Viktorie Plzeň. Jarolím se nově bude moci také opřít o duo posil z Dukly Praha, Dominika Preislera a Samuela Dancáka, záložníka Milana Jiráska z ostravského Baníku a navrátilce z hostování Tomáše Ladru. Na trvalo se do kádru Slavie Praha přesunul brankář Jan Stejskal a opačným směrem putují na půlroční hostování Ladislav Takács s Tomášem Malínským. Na testy klub přizval také Solomona Omaleho a Jaroslava Dufka.

V dalším průběhu ročníku však Mladá Boleslav nemůže počítat s Jiřím Kulhánkem, Ondřejem Zahustelem, Šimonem Gabrielem, Ondřejem Mazuchem, Davisem Ikaunieksem nebo Petrem Marešem, jenž si v Lotyšsku vyzkouší první zahraniční angažmá.

FK Teplice

Podobně výrazný řez do kádru udělaly Teplice. Ty využily ne příliš velkého vytížení Šimona Gabriela v Mladé Boleslavi a po jeho konci v městě automobilů jsou blízko dohody s Viktorií Plzeň o jeho hostování. Výše na sever se jako volný hráč přesunul také Ondřej Mazuch. Na pozici brankáře by měl zvýšit konkurenci hostující Čtvrtečka ze Sparty, do které se naopak vrací dvojice Jan Fortelný a Matyáš Kozák.

Mezi další nové akvizice sklářů patří stoper Ruben Droehnlé z francouzského Lille a útočník Martin Macej, který by měl krýt záda zkušeným Jakubům Marešovi a Řezníčkovi.

SK Dynamo České Budějovice

Změny v týmu Jihočechů nebyly doposud příliš výrazné avšak většina novinek znamenala pro fanoušky nepříjemnosti. Mezi ně patří návraty z hostování Micka van Burena do Slavie a Pavla Šulce s Lukášem Matějkou do Viktorie Plzeň. Především první dva jmenovaní patřili mezi nejlepší hráče Dynama v úvodní části sezony. Novou posilou se naopak může stát testovaný obránce Jonathan Simba, který musí přesvědčit trenéry o svých kvalitách.

Pozitivní zprávou pro trenéra Davida Horejše je však nový příchod Marka Alvira z již zmiňované plzeňské Viktorie. Chorvatský záložník by měl Dynamu vypomoci do konce této sezony. Útočnou sílu Dynama by měl zároveň zvednout již dobře známý Dame Diop, který v české nejvyšší soutěži oblékal dres Slavie, Zlína nebo Baníku Ostrava. Z toho důvodu tým na půlroční hostování opustil nigerijský útočník Fortune Bassey. Ten bude sbírat minuty v dresu druholigové Vlašimi.

FC Zbrojovka Brno

Nováček české nejvyšší fotbalové soutěže bojuje s velkým počtem zraněných hráčů. Mezi ně můžeme zařadit například Jakuba Přichystala, Marka Vintra a nebo Antonína Růska. Nejen proto potřebuje Zbrojovka posílit na několika postech. Na hostování z Viktorie Plzeň přivedla po sedmi letech zkušeného stopera Luďka Pernicu, podepsala slovenského obránce či záložníka Timoteje Záhumenského a na hostování s opcí získala z Olomouce Jiřího Texla. Nejnovější posilou kádru Zbrojovky je zkušený brankář Martin Berkovec, který naposledy oblékal dres litevského Žalgiris Vilnius. Z důvodu zranění však trenéři stále nevyřešili vzhledem ke zraněním velmi důležitou pozici hrotového útočníka.

AC Sparta Praha

Obhájce pohárové trofeje se rozhodl svůj kádr spíše ustálit a doposud nesáhl k výrazným změnám. Jedinou posilou se stal navrátilec z hostování Jan Fortelný, který však ze začátku roku 2021 laboruje se zraněním. Z hostování se na Letnou vrátili také Kulhánek, Kozák (Matyáš), Zahustel a Radakovič, avšak ani jeden z nich nebyl zařazen na aktuální soupisku. První jmenovaný navíc rovnou zamířil na další hostování, tentokrát do Opavy. Šanci zapsat si první ligové minuty bude mít již zmíněný brankář Jan Čtvrtečka, kterého si vypůjčily Teplice.

Prostor v přípravných utkáních však dostávají i další hráči již déle působící v kádru Sparty, kteří by mohli promluvit do složení sestavy v jarní části ročníku. Mezi ně je možné zařadit mladého stopera Martina Vitíka, jenž na jaře odehrál už 3 utkání bez jediné inkasované branky.

Bohemians Praha 1905

Další z pražských fotbalových týmů se nevydal cestou zásadních změn na hráčské soupisce. Jedinými nováčky na startu zimní přípravy v týmu „Klokanů” tak byli Radek Lehovec z B-týmu a slávistický Daniel Kosek, který v Ďolíčku stráví rok a půl na hostování. Důležitou událostí však může být prodloužení hostování útočníka Matěje Pulkraba ze Sparty a udržení Tomáše Necida. Ten s klubem sice podepsal smlouvu do konce sezony, ale měl s klubem dohodu o možném zimním odchodu v případě zajímavé nabídky ze zahraničí.

1.FC Slovácko

Slovácko zažívá doposud poměrně vydařenou sezonu, což potvrzuje také jeho chování v přestupovém období. Jedinou změnou v kádru je odchod Patrika Hellebranda, kterého si z hostování stáhla Slavia z důvodu nízkého vytížení. Zbytek týmu trenéra Svědíka zůstává pohromadě a dle výsledků v začátku jarní části FORTUNA:LIGY se jedná o správné rozhodnutí.

SK Slavia Praha

Prozatím posledním jistým osmifinalistou se stala pražská Slavia. I přes dosud jednoznačné vedení v tabulce nejvyšší soutěže se rozhodla svůj tým doplnit dalšími hráči. Z hostování se vrátili Mick van Buren, Júsuf Hilál, Jakub Hromada a Michal Beran. Další navrátilci, Jakub Markovič, Daniel Kosek a Patrik Hellebrand, rovnou odešli na další hostování do jiných klubů. Obranné řady poté posílila novou akvizicí ze Slovanu Liberec, a to ukrajinským obráncem Tarasem Kačarabou, který přišel na půlroční hostování s opcí na přestup. Zřejmě nejzvučnější posilou se však stal dánský obránce či záložník Alexander Bah, o kterého měla Slavia zájem již delší dobu a neúspěšně se o jeho přestup snažila již v letním přestupovém období. Kmenovým hráčem sešívaných se zároveň stal brankář Jan Stejskal.

Velké množství posil znamenalo také další odchody. Vyšší minutáž bude ve zbytku sezony ve Slovanu Liberec získávat navrátilec Ondřej Karafiát a dosud ne příliš přesvědčivé výkony Mladé Boleslavi se pokusí zvednout hostující Ladislav Takács s Tomášem Malínským.

FC Hradec Králové

Mezi desítkou potvrzených osmifinalistů letošního pohárového ročníku jsou také dva kluby hrající druhou nejvyšší soutěž. Prvním z nich je Hradec Králové, v jehož sestavě k personálním změnám nedošlo. To však neznamená, že by „votroci“ nebyli aktivní. V průběhu ledna totiž uplatnili opci na Daniela Vašulína z Chrudimi a Jana Závišky z Bohemians. Jejich hostování se tak změnilo na přestup a zařadili se mezi kmenové hráče Hradce.

FC Sellier & Bellot Vlašim

Na startu zimní přípravy se ve Vlašimi hlásila trojice nově testovaných hráčů. Jedná se o Lukáše Veselého, Marka Branického a Nikolase Salašoviče. Brankářský post nově posílil talentovaný brankář Jakub Markovič ze Slavie a do útoku přichází již zmíněný Fortune Bassey z Českých Budějovic. Oba formou hostování do konce této sezony. Další posily jsou stále v jednání, přičemž dle slov trenéra Šmejkala patří mezi hlavní cíle posílení pozice středního záložníka a křídelníka. Jediným hráčem, který tým opustil, je Martin Sklenička.


3. kolo letošního pohárového ročníku stále nebylo kompletně odehráno. Výše uvedené zástupce doplní pro osmifinálové souboje dalších 6 týmů.