Pohár slaví jubileum XV. - A jdeme do finále

Pohár slaví jubileum  XV. - A jdeme do finále

Už ve středu 1. července se v Liberci o MOL Cup utkají fotbalisté místního Slovanu a Sparty Praha v rozhodujícím zápase pohárového ročníku 2019/20. Budeme znát vítěze jubilejního, šedesátého ročníku oficiální pohárové soutěže u nás, která byla založena v srpnu 1960 a prvním držitelem tehdy Československého poháru se stala v prosinci 1961 Dukla Praha. To vše a ještě mnohem více z pohárové historie, texty, kompletní výsledkovou část i bohatou obrazovou dokumentaci najdete v připravované knize „Fotbalový POHÁR“, která vyjde u příležitosti šedesátého výročí pohárové soutěže, hrané v současnosti pod názvem MOL Cup.

Postupně jsme ve čtrnácti dílech prošli historií pěti dekád, zbývá ta poslední, která bude završena ve středu. Poslední ročníky poháru jsou ještě v čerstvé paměti, přesto stojí za zmínku některé zajímavosti.

Mladá Boleslav v centru zájmu

Středočeské město automobilů má kvalitní tým, stadionek, odpovídající svou kapacitou zájmu o pohárovou soutěž u nás, i vhodnou polohu. Není tedy divu, že po spojení těchto faktorů se „Bolka“ stala čtyřikrát jakýmsi centrem pohárového dění. V letech 2015 a 2018 se zde hrálo finále. Prvoligový FK Mladá Boleslav získala trofej v roce 2015 a v roce 2013 prohrál ve finále. Obě zmíněná finále hráli modrobílí se svým sousedem, týmem FK Jablonec. I Jablonečtí se v poslední dekádě zapsali čtyřikrát do finálové historie, jednou vyhráli, v roce 2013, ale třikrát za sebou, v letech 2015, 2016 a 2018 smutně koukali, jak soupeř křepčí s pohárem…

Horváth byl pár vteřin od sedmého triumfu

Jednoznačným rekordmanem v počtu vyhraných pohárových finále je Pavel Horváth. Dvakrát vyhrál se Slavií Praha, pak jednou s FK Teplice, dvě trofeje přidal se Spartou Praha a jednu s Viktorií Plzeň. Šest finále, šest prvenství. Bilanci mu pokazila událost ve finále 2014, kde se v prestižním duelu v Edenu střetla Sparta Praha s Viktorií Plzeň. Na časomíře bylo 92:00 když Plzeň vedla 1:0 a Ladislav Krejčí ze Sparty posílal zleva centr do pokutového území. Míč zasáhl ruku Petržely a následovala penalta. Hušbauer proměnil, zápas vzápětí skončil a šlo se na rozstřel. Ten vyhrála Sparta 8:7 a rok získala double. Horváth svoji unikátní bilanci o sedmý pohár nerozšířil.

Zlín vyhrál jackpot

V roce 2017 jsme byli svědky zvláštního finále, Fastav Zlín vyzval druholigovou Opavu. Oba celky si ale finále zasloužily, vždyť cestou FC Fastav Zlín vyřadil Spartu Praha a pak venku i Slovan Liberec a Slavii Praha, Slezský FC Opava si poradil se čtyřmi ligovými týmy, 1. FC Slovácko, Viktoria Plzeň, Zbrojovka Brno a FK Mladá Boleslav. To už nemohla být náhoda. Zároveň se ukázalo, jak může být pohár krásný a při správném herním systému dává naději i tak zvaným menším klubům. Zlín pak získal doslova jackpot. Vítěz MOL Cupu měl jít do čtvrtého předkola Evropské ligy, ale protože Manchester United ve finále EL porazil Ajax Amsterdam a sami si pak „rudí ďáblové“ vybojovali v lize účast v Lize mistrů, uvolnilo se ve skupinové fázi Evropské ligy jedno místo a to připadlo právě českému zástupci. Zlín si tak přišel na více než sedm desítek miliónu korun!

Dva triumfy Slavie

Stále sílící dominance Slavie Praha se projevila ve dvou posledních dosud ukončených ročnících MOL Cupu. Nejprve si poradila s Jabloncem a vloni i s Baníkem Ostrava. Třetí výhru za sebou ale letos červenobílí nepřidají. Baník v osmifinále prahl po odvetě za finále a podařilo se mu to. Po bezbrankovém výsledku v základní části Slavii v prodloužení porazil a vyřadil. Dlouho se neradoval, v následujícím čtvrtfinále inkasoval pět branek v Praze se Spartou a skončil také. Sparta pak porazila i Viktorii Plzeň a vyzve Liberec.

Liberec od poháru k poháru

Slovan Liberec vyhrál pohárovou soutěž dvakrát. V roce 2000 a pak v roce 2015. K tomu se váže pikantní příběh. Když Slavia vracela jako vítěz 1999 trofej, bylo jasné, že tato už nepůjde opravit. Byl proto narychlo obstarán pohár ze sériové nabídky, jako první se dostal do rukou kapitána Slovanu. A když pak v roce 2015 byla tato trofej předávána naposledy, protože ji nahradila nová – speciálně vyrobená – byl to opět kapitán Liberce, který ji dostal do opatrování. A Slovan ji ve svých vitrínách opatruje dodnes…