Pohár slaví jubileum XIII. - Pohárový hattrick Sparty

Pohár slaví jubileum XIII. - Pohárový hattrick Sparty

Finále 2006 přineslo dosud nevídanou záležitost. Poprvé v historii řídila rozhodující duel žena. Dagmar Damková zápas dvou odvěkých rivalů zvládla. Vyhrála Sparta Praha a svůj triumf zopakovala i v následujících dvou letech. I o tom se píše v připravované knize „Fotbalový POHÁR“, která vyjde u příležitosti šedesátého výročí pohárové soutěže, hrané v současnosti pod názvem MOL Cup.

Druhý liberecký debut sudí Damkové

Dva poslední vítězové poháru se utkali v roce 2006 ve finále. Poprvé v historii závěrečný duel řídila žena. Dagmar Damková se tak vrátila na „místo činu“. V lize 18. října 2003 debutovala v roli hlavní rozhodčí při utkání Slovan Liberec – Dynamo Č. Budějovice. Pak stihla třeba v roce 2004 olympijský turnaj v Aténách a po jednatřiceti měsících, přesně 19. května 2006 řídila opět v Liberci finále poháru. Díky finalistům, Spartě a Baníku, měl zápas třaskavý náboj. Gól nepadl žádný ani po prodloužení, a tak rozhodovaly pokutové kopy. Ostravští Magera a Slončík hned na úvod neproměnili, sparťané se ani jednou nemýlili a slavili po dvou letech další trofej. A nezůstalo jen u ní.

Horváth zaknihoval čtvrtou trofej

O rok později se hrálo na Strahově a Sparta, nyní už vedená trenérem Michalem Bílkem, Český pohár obhájila. A protože získala i titul, slavila zasloužené double. Finále s Jabloncem rozhodl gólem z pokutového kopu na konečných 2:1 Pavel Horváth. Připsal si tak už čtvrté vítezství ve svém čtvrtém finálovém startu.

Konec ročníku 2006/07 přinesl konec dvou významných kariér. Oba velcí hráči byli blízko loučení se ziskem poháru, ale nakonec to nevyšlo. Karel Poborský, který sbíral slávu v zahraničí a byl pilířem reprezentace, končil v dresu Dynama Č. Budějovice, které dotáhl do semifinále, kde byla konečná, a tak se loučil 28. května doma ligovou prohrou 1:2 se Slavií. V domácí lize, kde debutoval 14. srpna 1991, odehrál 234 zápasů a vstřelil 63 branek. Poněkud jinou, ale také významnou kariéru měl Jozef Weber. Debutoval 8. dubna 1990 v dresu Sparty, ale ani se na Letné neohřál a přes vojnu v Chebu zamířil do Drnovic, kde odehrál pět let. Pak přešel do Jablonce, kde přidal dalších osm ligových ročníků. Ani on vítězstvím v poháru kariéru neukončil. Kopačky pověsil na hřebík také 28. května 2007, po ligové výhře 3:1 nad Slováckem. Odehrál 408 ligových utkání a nastřílel 25 branek.

Měl tak šanci na obhajobu trofeje. Stejně jako záložník Petr Voříšek, který přišel z Teplic do Sparty před zahájením ročníku. A povedlo se. Sparta sice dohrávala bez vyloučeného brankáře Blažka, ale i v deseti dal stoper Johana šest minut před koncem gól na 2:1 a vypukla euforie. Největší pochopitelně u Františka Straky!


Dagmar Damková před finále 2006

Řepka připravil Bílka o práci

V ročníku 2007/08 byla ve finále opět Sparta a protože porazila na pokutové kopy Slovan Liberec 4:3, když zápas i po prodloužení skončil bez branek, dosáhla cenného pohárového hattricku. Na lavičce byl Jozef Chovanec, ale vše nasvědčovalo, že tam bude Michal Bílek. Ten mířil k obhajobě double. Jenže přišel pověstný blikanec Tomáše Řepky v lize. Tři kola do konce, dva zápasy doma a náskok čtyři body. Jenže Řepka byl doma s Brnem vyloučen a Sparta prohrála, stejně jako prohrála i další kolo doma s Baníkem. Tím prakticky přišla Sparta o titul. Trenér Bílek řekl, že po konci ročníku skončí, vedení ale ukončilo jeho působení hned a na finále Českého poháru byl jmenován trenérem Jozef Chovanec. Tomáš Řepka tak prakticky svým blikancem připravil Spartu o dvě trofeje a trenéra Bílka o práci. Trenér Liberce Ladislav Škorpil prohrál své třetí finále, byť v základním čase vždy remizoval 0:0, Pavel Horváth si připsal pátou trofej, ale také se nepohodl s vlastními fanoušky a Sparta ho s lehkým srdcem pustila do Plzně. Kdyby tak na Letné věděli, jak to dopadne…