Pohár slaví jubileum XI. - Čech si v Česku na pohár nesáhl

Pohár slaví jubileum XI. - Čech si v Česku na pohár nesáhl

Historicky první výhru Slovanu Liberec v Českém poháru a pak také dvě finálové prohry Sparty přinesl vstup do nového milénia. I to, stejně jako řadu dalších zajímavostí, výsledků a poznámek přináší připravovaná kniha „Fotbalový POHÁR“, která vyjde u příležitosti šedesátého výročí pohárové soutěže, hrané v současnosti pod názvem MOL Cup.

Argentinec Liuni poslal Liberec do Evropy

Ročník 1999/2000 byl názornou ukázkou, v čem spočívá kouzlo pohárové soutěže. Na rozdíl od ligy, kde je místo na opravu, v pohárové soutěži může při troše štěstí a shodě okolností uspět i tým, který se zdá být úplným outsiderem. Baník Ratíškovice, nováček druhé ligy, skončil jen jednu příčku za postupovou pozicí do nejvyšší soutěže a jako bonus postoupil do finále poháru!

Po třech letech, kdy pokaždé rozhodoval Zlatý gól v prodloužení, stačilo ale tentokráte devadesát minut. Klíčovou roli sehrál Argentinec Lazzaro Liuni, který se výrazně podílel na pohárovém triumfu svými góly – dva dal v Dolních Kounicích, po jednom Brnu a Slavii a především dvěma trefami posunul Slovan Liberec poprvé v historii do pohárové Evropy. A trenér Ladislav Škorpil se dočkal vytouženého poháru, na třetí pokus.

Ratíškovice prohrály 1:2, ještě rok si vedly výborně ve druhé lize, pak ale přišel postupný pád. Deset let po strahovském finále hrál Baník Ratíškovice 1.B třídu na jihu Moravy, tedy šestou nejvyšší soutěž.

Další Zlatý gól, tentokráte Piklův

Sedm let uběhlo od prvního finále Českého poháru, kdy se po tolik diskutovaném průběhu radovala po penaltách Viktoria Žižkov po výhře na Spartou. A ještě tu byla „maličkost“ stará dva roky. Na jaře 1999 se stala Sparta mistrem, vedl ji trenér Zdeněk Ščasný a ředitelem byl Ivan Horník. Pak košičtí oceláři prodali prostřednictvím Vlastimila Košťála Spartu „pasovským vydavatelům tisku“, zmíněná dvojice musela balit a přišel tandem trenér Ivan Hašek a ředitel Miroslav Pelta. Ščasný s Horníkem dlouho bez práce nebyli, na podzim devětadevadesátého zakotvili ve Viktorii Žižkov. V roce 2001 došlo na odvetu a za kratší konec tahala opět Sparta. Po devadesáti minutách byl stav 1:1, ale na penalty tentokráte nedošlo. Čtvrtý Zlatý gól během pěti let rozhodl ve prospěch Viktorie Žižkov. Zaznamenal ho kapitán Viktorie Aleš Pikl. Ten si v osmé minutě prodloužení naběhl na centr Straceného z přímého kopu a hlavou vyslal zlatou ránu do Poštulkovy branky.


Tomáš Došek s pohárem, který zajistil dvěma brankami v síti Petra Čecha

Tomáš Došek dvakrát překonal Petra Čecha

Jeden jediný ročník odchytl v dresu Sparty po příchodu z Blšan Petr Čech. A trofeje se nedočkal. Sparta nevyhrála ligu a podlehla i ve finále Českého poháru v roce 2002. Finálové derby Sparta - Slavia bylo posledním soutěžním zápasem Petra Čecha v dresu Sparty, před odchodem za skvělou kariérou v zahraničních klubech FC Stade Rennes, Chelsea FC a Arsenal FC.

Zatímco ligu končil s 297 minutami bez inkasovaného gólu, ve finále lovil míč už po sto vteřinách. A další v sedmnácté minutě. Sparta podlehla 1:2 a tím, kdo si může říkat, že dal dva góly ve finále Petru Čechovi, byl útočník Slavie Tomáš Došek. Ani netušil, jak s přibývajícími úspěchy na brankářově kontě, bude cena vítězných branek ze Strahova stoupat na hodnotě.