Pohár slaví jubileum VIII. - Trofej zmizela v Košicích

Pohár slaví jubileum VIII. - Trofej zmizela v Košicích

S tím, jak se začalo hovořit o dělení Československa, chýlila se ke konci i soutěž o Československý pohár. Připravovaná kniha „Fotbalový POHÁR“, která vyjde u příležitosti šedesátého výročí pohárové soutěže, hrané v současnosti pod názvem MOL Cup, si všímá tohoto období, kdy slavná Dukla naposledy vyhrála pohár, bylo zaznamenáno rekordní finálové vítězství a silná Sparta dostala výprask od Košic.

Poslední trofej slavné Dukly

Ročník, který začal ještě za socialismu, ale končil v období klíčící demokracie, přinesl překvapení v podobě Slovácké Slavie Uherské Hradiště. Klub s názvem dlouhým jako Lovosice patřil ve třetí nejvyšší soutěži k průměru, ale v poháru zářil. Na cestě do finále Českého poháru šestkrát vyhrál, vyřadil i Baník Ostrava a Bohemians, největší potíže měl ve třetím kole, když ještě jedenáct minut před koncem prohrával v Brně s KP 0:3, ale vyrovnal a postoupil na penalty. Druhým finalistou Českého poháru byla Dukla Praha, která sice v poháru nedostala ani gól, ale musela si ve čtvrtfinále v Hradci Králové i v semifinále se Spartou pomoci penaltovým rozstřelem. 

Diváci v Hodoníně žasli, favorizovaní vojáci ještě dvaadvacet minut před koncem prohrávali 1:3. Pak dali čtyři góly a vybojovali možnost hrát ve finále Československého poháru v Prešově proti Interu Bratislava. Dukla už pomalu ustupovala ze slávy, nebyla favoritem. Přesto sahala po vítězství, jenže Weiss v 87. minutě vyrovnal na 1:1. V prodloužení přišli vojáci o vyloučeného Bažanta, přesto zápas dotáhli do penalt a v těch byli, jak známo, v tomto ročníku dobří. Když si 13. května 1990 z Prešova odváželi svůj osmý Československý pohár, ještě je zcela jistě nenapadlo, že jde o poslední trofej pro slavnou pražskou Duklu!

Rekordní finálová výhra

V následujícím ročníku viděl finále Frýdek-Místek a to bylo lákadlo pro ostravský Baník. Tomu trvalo jednu hráčskou generaci, tedy dlouhých dvanáct let, než opět mohl bojovat o Československý pohár. Tehdy prohrál v Praze na Letné 1:2 s Lokomotivou Košice, byť byl velkým favoritem. Trofej tehdy obhajoval a navíc měl krátce po vystoupení v Poháru vítězů pohárů, kdy mu jen těsně unikl postup do finále proti Barceloně! I tentokráte byl Baník favoritem, z minulého týmu už v kádru pochopitelně nikdo nebyl, ale přesto hráči věděli, že nesmí zopakovat dvanáct let starý příběh. 

Soupeřem Baníku byla Trnava. Kdysi slavný klub, byl jen slabým odvarem mužstva, které hrálo i semifinále PMEZ. Trnavští se po roce právě vraceli do první ligy a podle toho také finále Československého poháru vypadalo. Baník vyhrál 6:1. Zrodila se rekordní finálová výhra v zápasech, kdy se hrálo finále na jedno utkání. Jen v ročníku 1962/63, kdy platil systém doma-venku, Slovan Bratislava po bezbrankové remíze v pražském Edenu doma rozstřílel druholigové Dynamo Praha (tak se musela jmenovat Slavia) 9:0...


Dukla Praha před finále Československého poháru 1990 v Prešově, kde porazila Inter Bratislava na penalty

Šok na závěr

Kdy by ale řekl, že za rok málem dojde k repríze. Poslední, třiatřicáté finále Československého poháru, si zasloužilo určitě lepší kulisu, než malinký stadion v Poštorné u Břeclavi. Mistrem se stala Sparta Praha a všeobecně se očekávalo, že se pražskému týmu podaří získat double, protože vyhrál v květnu 1993 Český pohár ze slovenské strany mu čelil nováček budoucí slovenské nejvyšší soutěže, nově vzniklý 1. FC Košice. Poslední soutěžní zápas mezi českým a slovenským klubem skončil velikým překvapením. Košice vedené trenérem Jánem Zacharem vyhráli 5:1!

Putovní trofej, používaná od roku 1982, zamířila do Košic. Místní klub později zanikl a tím jako by se zavřela voda nad cennou relikvií. Možná, že někde ještě existuje, v soukromé sbírce, u někoho z bývalých funkcionářů nebo prostě jen někde stojí a nikdo jí nevěnuje pozornost. Bylo by pěkné, kdyby se opět odněkud vynořila. Vždyť patří nesmazatelně do dějin československého fotbalu.