Pohár slaví jubileum V. - Ve znamení uhlí a páry

Pohár slaví jubileum V. - Ve znamení uhlí a páry

Druhá polovina sedmdesátých let byla ve znamení uhlí a páry. Více vysvětlí pátý díl seriálu čerpajícího z připravované knihy „Fotbalový POHÁR“, která vyjde u příležitosti šedesátého výročí pohárové soutěže, hrané v současnosti pod názvem MOL Cup. Lokomotiva Košice dokázala v tomto období získat trofej dvakrát, Baník Ostrava jednou a jednou byl ve finále. Po jednom vítězství si připsali i hráči Sparty a Dukly Praha.

Ujhelyho střelecký koncert

Rozhodnutí fotbalového svazu zrušit finálové odvety a hrát střídavě v Praze a v Bratislavě jeden rozhodující souboj o Československý pohár, a přitom k tomu využít sváteční den 9. květen, připomínající konec druhé světové války, bylo jistě chvályhodné. Brzy se ale ukázalo, že diváky moc neoslovilo. 

Prvně se podle tohoto modelu hrálo v roce 1977 a na souboj Lokomotivy Košice s Teplicemi přišlo na pražskou Letnou jen patnáct set diváků! Třiadvacetiletý útočník Lokomotivy Košice Dušan Ujhely byl hrdinou tohoto pohárového ročníku. Nejprve hattrickem do sítě Žiliny rozhodl odvetné finále Slovenského poháru a pak dvěma trefami zajistil výhru a zisk Československého poháru.

Baníku utekli tři zajíci

Baník Ostrava pod vedením trenéra Evžena Hadamczika vzkvétal. Vyhrál pohár 1978, v následujícím ročníku postoupil až do semifinále PVP, do finále Československého poháru a až do posledního kola hrál i o ligový titul. Pro připravovanou knihu Fotbalový POHÁR vzpomíná kanonýr Baníku Verner Lička: 

„Za čtrnáct dní nám uteklo vše. Nejprve jsme nedokázali v odvetě na Bazalech srovnat náskok Fortuny Düsseldorf a přišli jsme o finále proti Barceloně. Pak jsme šli do domácího pohárového finále jako favorité, ale prohráli jsme s Lokomotivou Košice 1:2 asi i proto, že mi Standa Seman zlikvidoval penaltu. A na závěr jsme v posledním kole remizovali v Prešově 0:0, Dukla vyhrála a získala titul díky lepšímu skóre!“

Jediné „vojenské“ finále

Poprvé a naposledy se v roce 1981 hrálo vojenské finále Dukla Praha porazila v Praze na Letné před patnácti stovkami diváků Duklu Banská Bystrica. Soupeře trochu podcenila, v poločase prohrávala, ale v poslední půlhodině oba kanonýři, Vízek a Nehoda, dali po dvou brankách a stanovili výsledek 4:1. Nejtěžší úkol čekal pražskou Duklu paradoxně už ve čtvrtfinále na škvárovém hřišti Spartaku Hlinsko, týmu krajského přeboru, tehdy čtvrté nejvyšší soutěže. 

Hlinsko o kolo dříve vyřadilo na penalty budoucího mistra Baník Ostrava a drželo se i s Duklou. Rozhodovalo prodloužení - přesně ve sté minutě zápasu se trefil Gajdůšek, o čtyři minuty později sice brankář Mrázek vyrazil střelu z pokutového kopu Vízkovi, ale kanonýr vojáků míč poslal do sítě. Dvě minuty před koncem se ještě jednou vzchopili hrdinové toho ročníku a Bláhou snížili!