Pohár slaví jubileum II. - Když byl pohár v plenkách

Pohár slaví jubileum II. - Když byl pohár v plenkách

Řadu zajímavostí a kuriozit najdeme v nové knize „Fotbalový POHÁR“, která vyjde u příležitosti šedesátého výročí pohárové soutěže, hrané v současnosti pod názvem MOL Cup. Zrodila se na počátku šedesátých let a ke vzoru, hranému v Anglii pod názvem The FA Cup, měla pochopitelně hodně daleko. V době, kdy byl Československý pohár tak říkajíc v plenkách, se děly věci.

Půl roku zpoždění

Finále prvního ročníku bylo sehráno až v prosinci 1961. To ale nebylo nic ve srovnání s ročníkem druhým. I tehdy se o trofej hrálo v prosinci, ale protože zápas obhájce Dukly Praha s vyzyvatelem Slovanem Bratislava skončil 1:1, musel se závěrečný duel opakovat. Čas se našel až v červenci následujícího roku. 

Důvody vysvětluje sekretář Dukly Miloslav Jícha, muž který na tomto postu působí od roku 1960 až dosud: „Prostě nebyly termíny. Ve dvaašedesátém byla liga přerušena kvůli startu reprezentace na mistrovství světa v Chile a dohrála se až po návratu. Pak Dukla letěla do New Yorku obhajovat Americký pohár, začala podzimní liga, Dukla startovala v PMEZ a někteří její hráči, ale i hráči Slovanu, hráli na podzim v reprezentaci. A tak na finále zbyl čas zase jako před rokem až začátkem prosince. Ale protože v Gottwaldově to skončilo 1:1, museli jsme hledat termín pro opakované finále. Vyšlo to až na polovinu července třiašedesátého.“ Slovan vyhrál 4:1 a slavil.

Obert dal Dynamu „bůra“

Výše popsaný posun termínu měl svoji konsekvenci. Na červenec 1963 bylo naplánováno finále třetího ročníku. To hrál opět Slovan Bratislava, soupeřem mu bylo Dynamo Praha, tedy dnešní Slavia, která se musela pod tlakem režimu v padesátých letech přejmenovat. Sešívaní právě sestoupili z první ligy. 

Třetí ročník byl vypsán na dvě finále. V Praze zápas skončil bez branek a odveta se zapsala do historie nepřekonatelným výsledkem. Slovan Bratislava rozdrtil Dynamo 9:0 a obhájil zisk poháru přesně po čtrnácti dnech od okamžiku, kdy porazil Duklu a slavil poprvé! Ještě jeden těžko překonatelný rekord zápas Slovanu s Dynamem přinesl. Jozef Obert nastřílel pět branek, čistý hattrick se mu povedl za necelou čtvrthodinku!

„Váca“ rozzlobil Schrojfa

V roce 1965 se Československý pohár hrál zároveň jako třetí, a také poslední, ročník Spartakiádního poháru. Čtveřice semifinalistů se sjela v červnu do Prahy a ve spartakiádních dnech si zahrála o pohár. Finále hrály Dukla Praha a Slovan Bratislava. Během pěti let byly tyto kluby ve finále každý už potřetí! Po bezbrankovém průběhu měly o vítězi rozhodnout penalty. Pokud by skončily nerozhodně, pak by držitele poháru určil los! Naštěstí se losovat nemuselo. V té době ještě platilo, že každý tým určil jednoho borce, který kopal pětkrát. Za Slovan dostal důvěru zkušený Anton Urban, prohrál však se specialistou z Dukly Josefem Vacenovským, řečeným „Váca“. 

Ten se nemýlil ani jednou a po letech na souboj se stříbrným brankářem z MS v Chile Viliamem Schrojfem v knize Fotbalový POHÁR vzpomíná: „Znal mě z národního mužstva, o to to bylo těžší. Byl mrštný jako kočka, když vystihl stranu, bylo zle. Ale měl jednu vlastnost – skákat o chvilku dříve, a když člověk chviličku počkal, tak viděl kam kopnout. Tehdy jsem ale Vildu Schrojfa hrozně štval. Kopal jsem totiž všech pět pokusů do stejného místa a on vsadil na to, že přece už musím vybrat jinou stranu, skákal pořád ke stejné tyči...“