Pohár slaví jubileum I. - Zrození domácího poháru

Pohár slaví jubileum I. - Zrození domácího poháru

​Největší význam pro vznik pravidelné pohárové soutěže v Československu měla třetí celoevropská pohárová soutěž – Pohár vítězů pohárů (PVP). Ten vznikl od ročníku 1960/61 a vstupenkou bylo vítězství v domácím poháru, jestliže ale vítěz získal zároveň i mistrovský titul, startoval v PVP poražený finalista.

Pokud chtělo Československo obsadit i tuto soutěž, muselo nejprve vytvořit Československý pohár. Pro první ročník PVP si ještě vypomohlo šalamounsky – vyslalo vítěze Spartakiádního poháru 1960, kterým se stal tým Rudé Hvězdy Brno.

Ale už v létě 1960 bylo rozhodnuto uspořádat první ročník Československého poháru. Ten se po devítiletém hledání ustálil na standardním modelu. Od ročníku 1969/70 se hrál Český pohár a Slovenský pohár a vítězové se utkali o Československý pohár a právo reprezentovat v PVP. Tak tomu bylo až do rozdělení Československa. Poslední „federální“ finále viděla Poštorná v červnu 1993.

Dne 7. srpna 1960 bylo v Praze na plenárním zasedání Ústřední fotbalové sekce ČSTV (tak se tehdy jmenoval fotbalový svaz) rozhodnuto o založení Československého poháru. Zároveň byly určeny propozice. Ve finále se utkají vítězové Českého a Slovenského poháru. Na Slovensku pravidelně hráli o Pohár SNP (Slovenského národního povstání), takže mohli do finále nové soutěže vyslat svého vítěze.

O Český pohár se ucházelo v prvním kole dvaatřicet klubů - 24 z druhé ligy a osm z krajů, druhé kolo si zahráli vítězové z prvního. Obě fáze byly sehrány během listopadu šedesátého roku. Do březnového osmifinále se zůstalo osm postupujících, ke kterým přistoupilo osm českých a moravských prvoligových klubů.


DUKLA PRAHA z roku 1961. Nahoře zleva: Adamec, L. Novák, Šafránek, Vacenovský, I. Urban, M. Dvořák, Borovička, Kučera, dole zleva: Jelínek, Masopust, Kouba.

Historickým datem, kdy se poprvé v českých zemích hrálo v rámci Československého poháru, je 13. listopad 1960. Tehdy byla neděle a na jedenácti stadionech v Čechách a na Moravě se rozběhlo první kolo nové soutěže. Konkrétně šli na pohárový fotbal diváci v Brně, Čelákovicích, Českých Budějovicích, Děčíně, Kutné Hoře, Mokropsech, Ostravě, Pardubicích, Teplicích, Třinci a v Ústí nad Labem.

Na české straně si účast v prvním finále vybojovala Dukla Praha, na Slovensku se hrál Pohár SNP, monstrózní akce za účasti více než dvou set klubů. Vyhrála ji druholigová Žilina. Vyhrála není přesné, prostě byla po finále s Lokomotívou Košice šťastnější. Zápas skončil i po prodloužení 1:1, penalty se tehdy nekopaly. Rozhodl los!

První finále Československého poháru se uskutečnilo v Olomouci až v prosinci. Dukla Praha totiž měla v létě 1961 skvělé turné v Severní Americe, kde pod mrakodrapy získala poprvé Americký pohár, na podzim se hrála liga, PMEZ a kvalifikace na MS v Chile a čas na finále byl až 3. prosince.

Za čtyřiadvacet minut byla otázka prvního vítěze vyřešena, vojáci dali tři branky a stanovili konečný výsledek 3:0. Třetí gól zaznamenal Milan Dvořák, druhý benjamínek Josef Jelínek, ale autorem nejslavnější branky – historicky první ve finále poháru – byl dvacetiletý vojín Jozef Adamec, který pak exceloval v reprezentaci, ve Slovanu Bratislava a především v Trnavě.