Pohár slaví jubileum

Pohár slaví jubileum

Semifinále MOL Cupu je naplánováno na 22. dubna. Jenže fotbal na celém světě je v nucené „karanténě“ a neví se, jak dlouho bude trvat. Týká se samozřejmě i domácího poháru, který zažívá poněkud komplikované oslavy jubilea, hraje se pošedesáté.

Nucený klid dává čas a možnost poohlédnout se a připomenout si bohatou historii pohárové soutěže. Výborným pomocníkem je připravovaná publikace, kterou dokončuje bývalý fotbalový novinář a také mluvčí asociace Jaroslav Kolář.

Vyjde pod názvem Fotbalový POHÁR ihned po jubilejním šedesátém finále. Přináší unikátní podrobný přehled o všech ročnících, každému je věnována jedna kapitola obsahující v textu zajímavosti, ale také kompletní výsledky od prvního kola až do finále, střelce od čtvrtfinále a finálové sestavy a statistiky. Nechybí ani fotografie držitele poháru a vzpomínka aktéra finálového zápasu.

Kniha jde ale ještě hlouběji do historie a přináší i podrobný popis ostatních pohárových soutěží na našem území, ať už Poháru dobročinnosti, Středočeského poháru, válečného Českého poháru i soutěží, hraných po válce až do doby, kdy vznikl plnohodnotný Československý pohár.

V následujícím období, než se fotbal vrátí zpět na trávníky, nahlédneme do nově vznikající publikace a dozvíme se například, kdy a proč Československý pohár vznikl, kdo dal první gól v prvním finále, nebo jak béčko Sparty vyřadilo vlastní áčko a připravilo klub o účast v evropském poháru. 

Dozvíme se něco o době, kdy penaltový rozstřel prováděl jen jeden hráč z každého týmu, zda bylo možno vyhrát pohár losem. Kdo zvedl trofej nejčastěji nad hlavu nebo byl naopak nejčastěji ve finále na straně poražených. Ale i řadu dalších příběhů, které šedesátiletá historie a téměř osm tisíc zápasů nabízejí. Začneme už zítra.