Změny v kádrech čtvrtfinalistů

Změny v kádrech čtvrtfinalistů

Zimní přestávka přinesla mnoho změn v kádrech osmi účastníků jarní fáze MOL Cupu. Čtvrtfinále se rychle blíží a proto je vhodné se podívat, jakým způsobem se jednotlivá mužstva proměnila.

Sigma Olomouc potřebovala posílit ne příliš produktivní pozici útočníka a dle prvního jarního kola FORTUNA:LIGY se jí to dost možná podařilo. Jarní část sezony dohraje v Olomouci kmenový hráč Sparty Lukáš Juliš. Ten hned v prvním zápase pomohl Sigmě dvěma vstřelenými brankami k vítězství. Druhou posilu získali na Hané až v průběhu jarní části a stal se jí zkušený záložník Radim Breite, který přišel z Liberce na přestup. Z hostování se vrátil slovenský obránce Juraj Chvátal. Klub naopak opustila na začátku roku jedna z největších opor, na podzim sedmigólový, Jakub Plšek. Po dlouhých jednáních s pražskou Slavií odešel také nadějný stoper Zima na hostování s opcí na přestup. Hostovat šli také Jiří Texl a Tandir Ismar. 

Možná největší posilou Jablonce bylo prodloužení hostování levého záložníka či obránce Jana Sýkory, který absolvoval část přípravy v kmenové Slavii. Druhou posilu získali Severočeši z Teplic, se kterými se dokázali dohodnout na přestupu stopera Michala Jeřábka. Lukrativní angažmá v turecké Kasimpase naopak získal stoper Tomáš Břečka. Na další hostování, tentokrát i s opcí na přestup, zamířil Davis Ikaunieks a smlouvu po dohodě s klubem ukončil Andriy Tsurikov.

Plzeňská Viktoria zažila v zimní pauze s příchodem nového trenéra mnoho změn. Z hostování se vrátili Ubong Ekpai, Milan Havel a Pavel Bucha. Ze Slavie přišel záložník Marko Alvir. Brankářský post, na kterém skončil Matúš Kozáčik, doplnil z Českých Budějovic Jindřich Staněk. V únoru tým doplnil také Iván Díaz z Žiliny. Největší ztrátou pro západočechy bude zřejmě odchod střelce Michaela Krmenčíka do Belgie. Na přestup odešel i záložník Roman Procházka, jarní část sezony odehrají na hostování talentovaní středopolaři Dominik Janošek a Pavel Šulc. 

Soupeřem Viktorie bude Mladá Boleslav, která přišla o několik hráčů základní sestavy. Možná největší kanonýr, který běhal v poslední době po českých trávnících, Nikolaj Komličenko, opustil Mladou Boleslav a odešel do Dinama Moskva. Na hostování odešel i jeho parťák z útoku Muris Mešanovič. Druholigový Hradec Králové posílil Jan Král a hostování skončilo již zmíněnému Pavlu Buchovi. Pozici útočníka posílí navrátilec z hostování ve Zlíně Tomáš Wágner a obranné řady zkušený stoper Ondřej Mazuch. Z druholigové Dukly přišel David Douděra. Mladá Boleslav poté přivedla na hostování hned čtveřici hráčů. Z předních klubů tabulky FORTUNA:LIGY přišli Dominik Janošek a Jaroslav Zelený, kádr rozšířili také dva talentovaní korejci Choi Seyun a An Jaejun.

Slovácko předvádělo v podzimní části na jeho poměry vysoce kvalitní výkony. O udržení této úrovně se mají postarat nové posily. Tou nejvíce zvučnou je zřejmě Jan Kliment, který se vrátil ze zahraničí. Ze Sparty přišel na hostování pravý obránce či záložník Ondřej Zahustel a jako volný hráč tým posílil Václav Jurečka. Mezi ztráty může Slovácko počítat Patrika Hellebranda, který posílil Slavii, a útočníka Ondřeje Šašinku, jemuž skončilo hostování.

Slovan Liberec jde do jarní části sezony bez několika opor. Do Slavie zamířil Oscar Dorley, na jehož přestupu se tyto kluby dohodly v průběhu srpna. Hostování ze Slavie bylo v průběhu přípravy ukončeno také Petaru Musovi. Na přestup Slovan opustili Roman Potočný a Radim Breite. Obě zimní posily získali Severočeši také z pražské Slavie. Po dlouhém zranění vypomůže formou hostování jednomu ze čtvrtfinalistů záložník Jakub Hromada a do útoku zamířil na přestup bosenský fotbalista Imad Rondić.

Sparta se během zimní přestávky zaměřila na stávající kádr a rozhodla se do něj příliš nezasahovat. Z anglického Leicesteru přišel mladý stoper Lukáš Hušek, který by měl sezonu odehrát v třetiligovém B-týmu. Druhou posilou se stal další talentovaný hráč Filip Souček z Opavy. Tento střední záložník stráví i jarní část ročníku v Opavě. Příprava vyšla univerzálnímu záložníkovi Janu Fortelnému, který i přesto bude sbírat další minuty na hostování v Jihlavě. Hostovat na jarní část sezony odešli Ondřej Zahustel, Lukáš Juliš, Matěj Pulkrab a Zinedin Mustedanagič. V Příbrami i nadále pokračuje také Matěj Polidar. Předčasně sparťanský kádr musel opustit útočník Václav Kadlec, který po dlouhých problémech se zraněními ukončil fotbalovou kariéru. Největší změnou pro Spartu tak může být příchod nového trenéra Václava Kotala, který převzal mužstvo po prvním jarním utkání.

I soupeř pražské Sparty jde do čtvrtfinálového zápasu s novým trenérem Lubošem Kozlem. Do kádru ostravského Baníku se vrátil mladý útočník Ondřej Šašinka, který má za sebou povedený podzim v dresu Slovácka. Na pozici stopera přišel z Opavy Jaroslav Svozil a útočné řady posílil Roman Potočný z Librece. Na hostování z klubu zamířil Martin Šindelář do Karviné a Denis Granečný do Českých Budějovic. Lukáš Pazdera a Dame Diop opustili Baník definitivně.