​Chramosta nejlepším střelcem poháru

​Chramosta nejlepším střelcem poháru

Český pohár, který se po rozdělení Československa hraje již po sedmadvacáté, může nabídnout řadu zajímavostí. Například Pavel Horváth startoval ve finále sedmkrát a šestkrát vyhrál. V tomto směru je rekordmanem. Kdo však nastřílel od ročníku 1993/94, kdy se hrálo poprvé, nejvíce branek?

Velkým adeptem na primát byl Horst Siegl, který zaznamenal v pohárových zápasech 26 branek. Kontrolou archivů však bylo zjištěno, že je zde střelec, který slavného sparťanského kanonýra překonal. Je jím devětadvacetiletý útočník FK Jablonec JAN CHRAMOSTA, zatím autor 27 pohárových branek.

Ten začal hrát Český pohár v ročníku 2010/11 za Mladou Boleslav. Celkem v klubu nastřílel 24 pohárových branek a mužstvu přispěl ke dvěma ziskům poháru (2011 a 2016) a k jednomu postupu do finále 2013. S výjimkou ročníků 2014/15 a 2016/17, kdy léčil těžká zranění, skóroval alespoň jednou ve všech zbývajících. Po přechodu do Jablonce přidal v ročníku 2017/18 jednu branku, pak vyšel naprázdno, v právě probíhajícím ročníku má na kontě dva góly a další může přidat už ve čtvrtfinále, ve kterém jede Jablonec do Olomouce.

Samotný nejlepší střelec má z překonání vytouženého milníku radost. Sice ho mrzí, že to nemohl oslavit přímo na hřišti, ale to nic nemění na jeho historickém zápisu. „Mám z toho radost. Pořadí jsem nějakou dobu sledoval a chtěl jsem se dostat na první místo. Po zápase v Opavě mi chyběly dva góly na překonání Horsta Siegla, ale nakonec je to jinak. Jsem rád, že mi ty dva postupové góly pomohly dostat se na první místo. Moc si toho vážím být v takové společnosti útočníků,“ říká Jan Chramosta

O své výsadní postavení se Jan Chramosta nemusí obávat. Z aktivních hráčů je za ním Tomáš Smola, nyní útočník Baníku Ostrava, se 17 brankami mu patří věkově 15. místo. Následují Jan Pázler ze Zbrojovky Brno, Chramostův spoluhráč z Jablonce Martin Doležal a Michal Ordoš z FK Blansko se 16 brankami.