Do semifinále postupují Bohemians a Ostrava

Do semifinále postupují Bohemians a Ostrava

Fotbalisté Bohemians Praha 1905 zvítězili ve čtvrtfinále MOL Cupu nad Olomoucí 1:0 a poprvé v samostatné historii postoupili do semifinále domácího poháru. Ostrava zdolala Liberec 2:1 po prodloužení. Domácí otočili zápas ze stavu 0:1, vítězný gól dal ve 102. minutě střídající Ondřej Šašinka.

Fotbalisté Bohemians Praha 1905 zvítězili ve čtvrtfinále MOL Cupu nad Olomoucí 1:0 a poprvé v samostatné historii postoupili do semifinále domácího poháru. O první domácí výhře "Klokanů" od začátku října a po osmi zápasech rozhodl v 77. minutě Antonín Vaníček.

První poločas nabídl vyrovnanou hru bez jediné větší šance. Bohemians vstoupili do utkání aktivně, ale hosté pokus o nápor bez problémů ustáli. Po 20 minutách přišli Hanáci o zraněného Housku, kterého vystřídal Texl.

Do druhého dějství vstoupila lépe Olomouc a v 50. minutě měla první velkou šanci. Kalvach si narazil s Yunisem a pak vypálil kousek vedle. Ještě větší možnost měli o minutu později domácí. Puškáč si naskočil na centr z pravé strany, ale z malého vápna hlavou minul.

"Klokani" přidali a chvíli nato po rohu hlavičkoval vedle domácí Krch. Poté střelu střídajícího Vondry tečovala obrana hostů na roh. Hra nabrala spád, v 66. minutě se na druhé straně hostující Lalkovič v tísni na malém vápně nezakončil a pak stejný hráč z dálky minul. V 73. minutě se neprosadil ani olomoucký Yunis, jenž po rohu hlavičkoval do Valeše.

O čtyři minuty později otevřeli Pražané skóre. Na míč za obranu si naběhl Vaníček a chytrým obloučkem přehodil vyběhnutého Buchtu. Dvacetiletý ofenzivní záložník se trefil poprvé od loňského května. Bohemians, kteří jsou v lize nejhorším týmem doma, skórovali v Ďolíčku poprvé od listopadu a po pěti zápasech.

Pojistku mohl vzápětí přidat Hilál, ale těsně minul. Domácí to pak ještě mohlo mrzet, neboť soupeř měl dvě slibné šance. Vepřek však v 85. minutě minul, poté vyrazil podpořit nápor Sigmy i gólman Buchta, který se dostal do dvou zakončení, ale ani jednou se neprosadil.

Ostrava přešla přes Liberec do semifinále poháru

Fotbalisté Ostravy zdolali ve čtvrtfinále poháru Liberec 2:1 po prodloužení. Domácí otočili zápas ze stavu 0:1, vítězný gól dal ve 102. minutě střídající Ondřej Šašinka. Baník v jarní části sezony zaznamenal teprve druhou výhru v soutěžním utkání, i ta první byla v únoru v lize proti Liberci. Mezi poslední čtyři týmy národního poháru se ostravský celek probojoval po 13 letech.

Baník začal po sérii ligových neúspěchů s přestavěnou zálohou aktivně, ale vydrželo mu to jen čtvrt hodiny, do úvodního gólu Liberce. Ideální Hybšův centr z levé strany ještě lépe trefil Sýkora a Budinský proti jeho voleji neměl nárok.

Domácí poté znejistěli a soupeř toho mohl gólově znovu využít: projektilu Potočného z velkého vápna však v 39. minutě stálo v cestě břevno. Ostravu tak postavil znovu na nohy Baroš, který před přestávkou po centru Kuzmanoviče přehlavičkoval Nguyena.

Baník se ve druhé půli nadechl a stupňoval tlak. Z řady závarů však nic nevytěžil a utkání se muselo prodlužovat. Pak už měli domácí čisté gólové možnosti: Fillovu ránu z šestnáctky vyrazil Nguyen a liberecký brankář ve spolupráci s obránci zázračně zmařil i hlavičku Stronatiho. Do třetice se už ostravské mužstvo dočkalo a po rohu se do odraženého balonu ukázkově opřel střídající Šašinka.

Liberec byl ve druhé půli prodloužení aktivnější. Musa ale z úhlu mířil jen do boční sítě, ve 117. minutě si ve výborné pozici špatně zpracoval míč Kozák a nedůrazná koncovka Budinskému nenadělala problémy.

Čtvrtfinále fotbalového poháru MOL Cupu:

Bohemians Praha 1905 - Sigma Olomouc 1:0 (0:0)

Branka: 77. Vaníček. Rozhodčí: Franěk - Vlasjuk, Vodrážka. ŽK: Jemelka (Olomouc). Diváci: 2777.

Sestavy:

Bohemians: Valeš - Hůlka, Krch, Pokorný - Dostál, Ljovin, Jindřišek, Bartek (57. Vondra) - Reiter (83. Reiter), Puškáč (62. Hilál), Vaníček. Trenér: M. Hašek.

Olomouc: Buchta - Sladký (61. Chvátal), Štěrba, Jemelka, Vepřek - Zahradníček, Kalvach, Houska (21. Texl), Lalkovič (80. Falta) - Dvořák - Yunis. Trenér: Jílek.

Baník Ostrava - Slovan Liberec 2:1 po prodl. (1:1, 1:1)

Branky: 43. Baroš, 102. O. Šašinka - 16. Sýkora. Rozhodčí: Královec - Nádvorník, Flimmel. ŽK: Stronati, O. Šašinka - Mikula, Oscar, Sýkora. Diváci: 5734.

Sestavy:

Ostrava: Budinský - Fillo, Procházka, Stronati, Fleišman - Holzer, Jánoš (114. Mešaninov), Jirásek (112. Hrubý), Granečný - Kuzmanovič (108. Diop), Baroš (62. O. Šašinka). Trenér: Páník.

Liberec: Nguyen - Mikula (106. Koscelník), Kačaraba, Karafiát, Hybš - Breite (106. Musa), Oscar - Sýkora (77. Mara), Potočný, Malinský (66. Pešek) - Kozák. Trenér: Hornyák.