Na Slavii si to vždycky moc užívám, říká Martin Berkovec

Na Slavii si to vždycky moc užívám, říká Martin Berkovec

Jeho tým zabojuje o postup do semifinále MOL Cupu na hřišti obhájce trofeje, pražské Slavie. Ačkoli všechny tři předchozí zápasy v aktuálním pohárovém ročníku odchytal jeho kolega Martin Pastornický, přiznává gólmanská jednička Karviné, že zápasy proti svému bývalému týmu vždy velmi prožívá a nebude tomu jinak ani pokud dostane příležitost začátkem dubna v Edenu. Před čtvrtfinálovým duelem se Slavií jsme si povídali s čerstvým jubilantem Martinem Berkovcem.

Martine, máte za sebou zimní přípravu a první soutěžní zápas v lize, jak toto období hodnotíte?
Příprava proběhla naprosto standardně, akorát to bylo kratší, což samozřejmě každý hráč uvítá, včetně mě. Co se týče vstupu do ligy, musím říct, že remíza s Opavou nám moc radosti nedělá. Každý bod je sice dobrý, ale doma musíme sbírat tři, takže jsme spíše nespokojeni.

Jaké jsou hlavní cíle Karviné pro jarní část sezony?
Priorita je záchrana, to je jasné. Vůbec nejlepší by samozřejmě bylo nehrát ani baráž. Musíme sbírat body, už není na co čekat. Na jaře je těch kol méně a každý bod bude rozhodovat o to víc.

Co vlastně říkáte na nový model ligy s nadstavbovou částí?
Vlastně nevím, co od toho očekávat. Velká většina z nás podobnou zkušenost nemá. Po základní části se pokračuje dál a celkově bude sezona delší a asi i napínavější. Rozhodne se vlastně až v samotném závěru.

Na druhou stranu, při pohledu na tabulku, vás se přece nemusí týkat jen skupina o udržení, k bojům o evropské poháry díky novému systému chybí jen pár bodů... Myslíte i tímto směrem?
Jasně, to si uvědomujeme, ale naše priorita pořád zůstává udělat co nejvíc bodů, tak abychom nehráli o záchranu. Na konci podzimu se nám celkem dařilo, kdybychom doma neporazili Jablonec a neudělali něco v Boleslavi, tak už by situace byla hodně špatná a už by se nám i těžko dotahovalo na týmy, které už teď mají o pár bodů víc než my. Když to bude stačit na desáté místo, bude to jen takový bonus, který by tu asi nikdo nečekal.

Martine, vy sám jste ještě v letošní sezoně MOL Cupu nechytal, pokaždé stál v poháru mezi třemi tyčemi váš spoluhráč Martin Pastornický. Máte tedy takto předem rozdělené role?
Tak to určil ještě bývalý trenér, pan Nádvorník, který si nás před sezonou zavolal a řekl nám, že já budu chytat ligu a Martin Pastornický pohár. Nevím ještě, jak to teď bude pod novým trenérem, ale nevidím důvod to nějak měnit. Myslím, že Pasta odchytal ty zápasy výborně, zvlášť doma s Jabloncem. Takže si myslím, že to bude pořád stejně.

Ve čtvrtfinále jedete na Slavii, se kterou vás však pojí vzájemná minulost. Tak nelákalo by vás přece jen si proti sešívaným zachytat a třeba je i vyřadit?
Chytal jsem tam na podzim ligu, a i když jsme prohráli, tak jsem se moc těšil a strašně jsem si to užil. Byl bych rád, ale nechci se tím nějak nechat svazovat, pokud na mě trenér ukáže, půjdu chytat, pokud ne, budou chytat jiní.

V MOL Cupu je všechno o jednom zápasu a je to asi nejsnazší cesta do Evropy. Přemýšlite nad tím i v tomto kontextu?
Určitě, je jasné, že to pro nás je velice důležitý zápas, ale dá se říct, že vlastně nemáme co ztratit. Rozhodně nejsme proti Slavii v pozici favorita, ale na druhou stranu jsme rádi, že pořád můžeme o něco hrát na obou frontách.

V minulých dnech jste oslavil třicáté narozeniny. Jak probíhaly oslavy, jak jak jste si to užil?
Něco malého proběhlo, ale jinak musím říct, že narozeniny už moc neslavím. Tvrdím, že do nějakého věku by se to mělo slavit a potom už ne (směje se). Je to hezké, když si na vás někdo vzpomene, lidi vám popřejí a to mi úplně stačí.