Ondřej Kušnír: V poháru se mažou rozdíly

Ondřej Kušnír: V poháru se mažou rozdíly

Rodilý Ostravan Ondřej Kušnír se po letech vrátil blíže k domovu. Po svém konci v dresu Dukly podepsal nedávno smlouvu s druholigovým Třincem. Ačkoli se tak stalo teprve před týdnem, stihl již zasáhnout hned do dvou soutěžních utkání. Tím druhým byl zápas prvního kola MOL Cupu na půdě Rýmařova, který zkušený krajní bek společně se svými novými spoluhráči zvládl a postoupil do další fáze.

Máte za sebou úspěšný vstup do pohárové soutěže. V úterý jste postoupili přes Rýmařov do 2. kola. O jak náročný zápas šlo?
Byl to jednoznačně náročný zápas. Jak už to tak v poháru bývá, mažou se výkonnostní rozdíly mezi mužstvy. Navíc domácí prostřední může slabšímu týmu výrazným způsobem pomoci. Naštěstí jsme se s tím v úterý popasovali dobře a postoupili jsme.

Jaké jsou cíle Třince v Mol Cupu?
Samozřejmě dojít co nejdále, naší prioritou je ale v současnosti 2. liga, kde se nám nevyvedl vstup do soutěže a máme tam co napravovat.

Jste v týmu Třince poměrně krátkou domu, jak se s týmem sžíváte?
Dnes (ve čtvrtek) je to týden, co jsem se k týmu připojil. S klukama se teprve seznamuji. Ale už jsem stihl odehrát dva zápasy a věřím, že každým dalším to bude lepší a lepší.

Je motivující pro menší, například druholigové kluby, fakt, že v předminulé sezoně se Opava dokázala probojovat až do finále?
Šance na podobné překvapení je vždycky, jak jsem už říkal, pohár je zvláštní v tom, že se častokrát mažou rozdíly mezi týmy z různých soutěží a příležitost k překvapení je poměrně velká.

Předpokládám, že na loňskou pohárovou sezonu nevzpomínáte nejraději. S Duklou jste překvapivě vypadl už ve druhém kole proti třetiligovým Domažlicím. Jak moc ošemetné jsou takového zápasy z pohledu favorita?
Je to vždy velmi složité. Favorit pokaždé musí a očekává se od něj jednoznačný postup, naopak domácí tým podporuje většinou velká návštěva, hráči se chtějí proti papírově silnějšímu soupeři ukázat, chodí tvrdě do každého souboje a častokrát to bývá o jednom gólu. Proti Rýmařovu jsme takové nepříjemné utkání naštěstí zvládli.

Z pohledu profesionálních týmů se první kola poháru častokrát hrají na hřištích a stadionech, které jsou velmi vzdálené prvoligovým podmínkám a panuje na nich i odlišná atmosféra. Jaké jsou Vaše osobní zkušenosti?
Je to něco odlišného, fanoušci stojí kolem hřiště u zábradlí a ten kontakt s nimi je opravdu těsný. V Rýmařově jich v úterý také přišla spousta a vyslechl jsem si od nich zajímavé poznámky. (směje se) Pro tamní lidi je to vždy svátek, když k nim přijede mančaft z první nebo druhé ligy. My jsme profesionálové a i takové nepříjemné a ošemetné zápasy se musí odehrát.

Jste zkušeným hráčem a během své kariéry jste zažil spoustu pohárových zápasů. Je nějaký, na který vzpomínáte nejraději?
Pohár jsem nikdy nevyhrál, takže tu jednu konkrétní vítěznou vzpomínku nemám. (směje se) Zajímavý byl ale například dvojzápas se Slavii v době, když jsem působil ve Spartě. Ačkoli na oba zápasy nepřišlo tolik lidí jako na ligové derby, atmosféra byla dobrá a bylo to zase něco jiného.

Dvakrát Vám během kariéry těsně uniklo vítězství v poháru. Do Sparty jste přišel těsně po jejím zisku poháru a naopak z Liberce jste odešel před sezonou, ve které Slovan triumfoval. Přemýšlel jste někdy nad tím?
Jéé tak nad tím jsem nikdy nepřemýšlel. (směje se) Samozřejmě, že jsem chtěl zvítězit jak v lize, tak v poháru, to se mi ale bohužel nepoštěstilo. Nejblíže k pohárovému úspěchu jsem byl ve Spartě, když jsme hráli semifinále s Teplicemi. V prvním domácím zápase jsme zvítězili díky mému gólu 1:0, ale poté jsme stejným výsledkem prohráli na Stínadlech a po penaltovém rozstřelu jsme tenkrát nepostoupili.

Vyzkoušel jste si i zahraniční angažmá v Kazachstánu a Rumunsku. Liší se tamní pohárové soutěže například v herním systému, nebo v diváckém zájmu?
V obou zemích se hrálo klasicky jednokolově. Co si pamatuju, tak v Kazachstánu lidi na pohár moc nechodili, ale ani my jsme s týmem nedošli příliš daleko. V Rumunsku jsme ve druhé lize bojovali o postup do nejvyšší soutěže a z toho důvodu jsme ji preferovali před pohárovou soutěží, kde jsme tehdy dokonce vypadli v prvním kole.

zdroj fotografie: fotbaltrinec.cz