Souhrn sezony: Slavia na vrcholu, trapas Brna i střelnice Ličky

Souhrn sezony: Slavia na vrcholu, trapas Brna i střelnice Ličky

Do bílo-červeného hávu byla zahalena minulá pohárová sezona, která k cenné trofeji vynesla hráče Slavie. Ti se jí dočkali po dlouhých 16 letech. Jaká byla jejich cesta na vrchol, v jakých zápasech se zrodila největší pohárová překvapení či kdo opanoval tabulku střelců?

Na úvod je třeba říct, že pohárový ročník 2017/18 byl atraktivnější než kdy jindy. A to už jen proto, že na vítěze opět čekal v banku přímý postup do základní fáze Evropské ligy, kterou si loni zkusil Zlín. Jenže zatímco jeho cesta až na pohárový vrchol byla tehdy velkým překvapením, letos se prestižní trofeje dočkal jeden z největších favoritů - pražská Slavia.

Soubor z Edenu tím navázal na 16 let starý úspěch z finále se Spartou, kterou tenkrát přemohl 2:0. To nyní se o trofej utkal s Jabloncem, před nímž vyřídil Mladou Boleslav, Liberec, Jihlavu a Třinec. Na své pouti tak odklidil z trasy hned čtyři prvoligové soupeře a v žádném zápase neinkasoval víc než jeden gól. A to ani ve finále, v němž po skvělém výkonu přehrál 3:1 jarní přízrak z Jablonce.

Charismatický trenér Jindřich Trpišovský si tak mohl odškrtnout první výrazný úspěch na střídačce sešívaných. "Ze svého pohledu to ale beru jako půltrofej. Dotahovali jsme totiž práci původního realizačního týmu, který zvládl první dva zápasy," připomněl uznávaný kouč a dodal: "Je to pro mě obrovská úleva. Když jsem si představil, jak dlouho na ten pohár čekají fanoušci a jak by byli zklamaní, kdyby to nevyšlo... Zkrátka jsem cítil obrovskou zodpovědnost."

Slavia tak napravila loňské vyřazení v semifinále doma se Zlínem a tentokrát už vystoupala přímo na vrchol, slova uznání ale jednoznačně zaslouží i Jablonec. Jeho cesta do finále totiž byla snad ještě strnitější než v případě sešívaných. Hned na úvod si sice v derby smlsnul na nedalekém Mšenu, za který dal jediný gól kuriózně syn Miroslava Pelty, po další povinné výhře (nad Žižkovem) už ale přišly těžší soupeři.

Severočeši dokázali po přestřelce vyhrát v Olomouci, pak porazili doma Slovácko a odpravili i obhájce ze Zlína. Tím si zajistili finále, kde se už ale museli sklonit před uměním Slavie a svého bývalého hráče Stanislava Tecla, který vstřelil hned dva góly. "Slavia bere všechno a my odcházíme smutní. Soupeř vyhrál ale zaslouženě. Byl hladovější než my," prohlásil zkušený trenér Petr Rada.

S odstupem času ovšem budou v Jablonci hodnotit uplynulou pohárovou sezonu určitě pozitivně, o čemž si několik prvoligových celků může nechat zdát. A bezesporu to platí třeba pro Plzeň či Spartu. Oba tyto ambiciózní celky totiž skončily svou pouť soutěží stejně jako loni už v osmifinále. A oba ještě doma!

Na podzim suverénní Viktoria ostudně vypadla v prodloužení se Slováckem, Sparta zase po penaltách přenechala postup Baníku. Takový výsledek byl pro družinu z Letné o to bolestivější, že v tu dobu už ztrácela reálnou šanci na titul a zisk poháru tak pro ni znamenal de facto jedinou šanci na cennou trofej...

"Odehráli jsme nejhorší první poločas pod mým vedením. Nedělali jsme nic, co jako tým máme dělat. Bylo to velmi špatné a byl jsem dokonce připravený udělat dvě střídání už během první půle. Tahle soutěž pro nás byla hodně důležitá, ale bohužel jsme k ní nepřistoupili dobře," zlobil se tehdejší hlavní kouč týmu Andrea Stramaccioni.

Ještě mnohem hůř než Sparta s Plzní ale dopadla Zbrojovka Brno. Ta se totiž z prvoligových týmů pakovala z poháru jako první, když už ve druhém kole padla na hřišti třetiligového celku 1.HFK Olomouc. Tento zápas pomohl uspíšit konec kouče Svatopluka Habance na lavičce Moravanů.

Možná vůbec největším překvapením na uplynulé pohárové sezoně však byl její nejlepší střelec. Tím se totiž stal šestatřicetiletý veterán Mario Lička, jenž se prosadil šestkrát. Jak je to možné, když hraje za divizní Zbuzany, které vypadly už v 1. kole s Pískem? Jednoduše. Zbuzany totiž v předkole vyhrály na hřišti SK Brná 9:2 a právě bývalý kanonýr Baníku se v tomto utkání blýskl šesti góly!