Vyhrát pohár je pro nás obrovské lákadlo, říká Zlámal před semifinále

Vyhrát pohár je pro nás obrovské lákadlo, říká Zlámal před semifinále

Je mu jasné, že aby si ambiciózní Zlín po roce opět zahrál finále, on musí předvést další skvělý výkon. Aspoň takový, jakým se prezentoval o víkendu v Mladé Boleslavi, kde na něj navíc ještě málem spadla brána. Zkušený matador Zdeněk Zlámal má však pro strach uděláno a věří, že Moravané dojdou k záchraně i do pohárového finále.

Zápas semifinále MOL Cupu proti Jablonci se blíží. Jak velká je v týmu touha opět si zahrát finále?
Touha je tam veliká, protože kluci si to zkusili už loni. Já jsem to zažil ještě v mém bývalém angažmá v Sigmě Olomouc, kde jsme pohár vyhráli. Ty oslavy a ta euforie, to je něco úžasného a myslím si, že i fanoušci si to hodně užívají. Velkým lákadlem je pak opět postup do Evropské ligy. Budeme to chtít opět zvládnout.

Jak už jste řekl, opět se hraje o postup do Evropské ligy. To je další velká motivace, souhlasíte?
Loni jsme si to už zkusili, víme o čem to je. Jsou to hrozně krásné zápasy a obrovské zkušenosti. Už jenom putování Evropskou ligou a poznávání nových zemí je k nezaplacení. Znamená to pro nás obrovské lákadlo.

Jak byste zpětně zhodnotil ten půlrok, kdy jste si Evropskou ligu zahráli?
Nejdůležitější je pro nás nyní záchrana v lize. Teď jsem se jí přiblížili důležitými třemi body, takže jsme se trochu víc uklidnili a můžeme se soustředit na pohárové semifinále. Já si nedokážu představit, že bychom těch bodů v lize měli daleko méně a přitom měli hrát o finále. Nyní je to ale pro nás obrovská motivace.

Vy už jste jednou vyhrál pohár s Olomoucí. Jak na to vzpomínáte?
Na tu sezonu vzpomínám hrozně rád, protože to byl podobný příběh jako teď. Tenkrát jsme měli po podzimu jen devět bodů a v první řadě šlo o záchranu v lize. Na pohár jsme nebrali moc velké ohledy, ale pořád jsme postupovali dál, až jsme se ani nenadáli a byli ve finále. To jsme zvládli a i díky němu se pak zachránili, protože po výhře v poháru jsme si neskutečně věřili. Ta sezona tak nakonec byla strašně krásná. Moc rád na ni vzpomínám a ta paralela s letoškem tak určitě trošku je. Taky nejsme ještě zachráněni, ale jak se teď víc daří, tak i parta v mužstvu je hned lepší. A to také v tom, že přišel nový trenér. I v tom vidím malinko podobnost s tehdejším koučem Petrem Uličným. Tak proč to nezažít ještě jednou.

Soupeřem v semifinále je Jablonec, který má na jaře skvělou formu. Na co si dát největší pozor?
Jablonec je obrovsky kvalitní mužstvo, což dokazuje na jaře. Musíme si dát pozor snad na všechny jeho hráče. Mně se mimochodem moc líbí Jovovič, ze Sigmy pak znám Doležala, což je taky hodně silný útočník. Bude to obrovsky těžký zápas. My si ale věříme. Výkonnostně jdeme nahoru a myslím si, že už to nebude takový souboj, jako když jsme s nimi doma prohráli 0:4.

Může ta vysoká porážka pro vás posloužit jako ponaučení?
Určitě se z ní poučit můžeme. Ten zápas se nám vůbec nepovedl, ale teď už je to trochu jiné. Myslím si, že to bude daleko vyrovnanější duel.

Trenér Vlastimil Petržela už dříve řekl, že nejde honit dva zajíce naráz a záchrana v lize má přednost před pohárem. Je to tedy stále postavené tak, že liga má před MOL Cupem přednost?
Záchrana v lize je priorita. To bez debat. Ale lákadlo vyhrát trofej, obhájit ji, zvítězit pro fanoušky, to je něco nádherného! Plus vidina Evropské ligy, to je prostě bomba! Takže já bych to viděl tak, že se dá nyní zvládnout obojí. 

V sobotu jste porazili Mladou Boleslav. Může ta výhra pro vás být odrazovým můstek i pro pohár?
Pro naší psychiku je to určitě dobré, ale něco podobného jsme si říkali při výhře nad Slavií a poté jsme doma nezvládli duel s Baníkem Ostrava. Takže musíme být pořád obezřetní. Čekají nás dva stěžejní zápasy. Pohár doma s Jabloncem a pak liga s Bohemkou. Musíme se na to připravit a zvládnout to.


Vy jste v tom duelu s Boleslaví po jednom ze zákroků zlomil tyčku. Co jste si v ten moment říkal?
Já jsem viděl, že je tam zlomená tyčka, ale vůbec jsem nevěděl, co bude následovat. Jak už prohlásil trenér Weber, že mu při té situaci chyběli znalosti pravidel, tak mně tedy také. Pak přiběhl rozhodčí a řekl, že se to musí vyměnit. Já jsem se tomu fakt jen smál, bral jsem to hodně s humorem. Co k tomu říct. Vyměnili to, vyhráli jsme, takže to beru už jen jako hodně kuriózní situaci.

Nebolela vás pak hlava po tom zákroku? Nemáte z toho nějaké zdravotní následky?
Nemám. V první moment po nárazu si člověk říká, zda mu nic není a jestli je v pohodě, ale já jsem se tomu jenom smál. Buď musela uhnout tyčka, nebo já. Naštěstí uhnula tyčka, tak doufám, že příště mi uhne zase. Protože kdyby ta tyč byla pevnějšího rázu, tak bych asi musel uhnout já (smích).

Podařilo se vám už tu rozbitou bránu získat jako cennou relikvii?
Ještě ne. Hlásil jsem to do novin, aby mi to poslali na zahradu, ale ještě jsem jim nevolal. V Boleslavi teď asi mají svých starostí dost, takže až se zachrání a trochu se jejich situace zlepší, seženu si na někoho v klubu číslo a zavolám jim, ať mi to schovají. Já tam pak pro to pošlu nějaký kamion nebo něco takového (smích).