Trenér Rada z nás dokáže vymáčknout maximum, libuje si Vojtěch Kubista

Trenér Rada z nás dokáže vymáčknout maximum, libuje si Vojtěch Kubista

Je nenápadnou, ale o to potřebnější jistotou ve středové řadě Jablonce. Pětadvacetiletý záložník Vojtěch Kubista se postupně vypracoval mezi klíčové hráče týmu a měl by být velkou zbraní Severočechů i v pohárovém semifinále ve Zlíně, kde zeleno-bílí v lize vyhráli 4:0. Bude mít blížící se střet v MOL Cupu podobný průběh?

Jablonec zatím válí a je suverénně nejlepším týmem jara. Co tkví za takovým zlepšením?'
V zimě k nám přišel nový trenér Petr Rada, který z nás dokáže vymáčknout maximum. To tady dřív úplně nebylo, ale teď se to daří a tým šlape. On a trenér Zdeněk Klucký se navíc znají už hodně dlouho, což pro nás všechny byla jistě výhoda.

Nějaké zásadní věci ve stylu hry se tedy přes zimu neměnily?
Ani bych neřekl. Trenér Rada po nás ale samozřejmě chce, abychom byli hodně silní na míči a soupeři nedali celý zápas vydechnout. Sám je pak při zápase hodně aktivní a nese to své ovoce.

Rada je impulzivním a velmi přímým typem kouče. Museli jste si na něj chvíli zvykat?
Jasně, hlavně v té impulzivnosti je mezi ním a trenérem Kluckým celkem velký rozdíl. Museli jsme si na to chvíli zvyknout, ale v tom nevidím vůbec žádný problém.

Tým skutečně šlape jako hodinky. Který jarní zápas považujete za vůbec nejlepší?
Nejspíš ten ve Zlíně, kde jsme vyhráli 4:0. Tam spadla do brány snad každá naše šance. Nebo utkání v Jihlavě, kde to skončilo stejným výsledkem. Tyhle dva duely byly z naší strany opravdu hodně povedené, navíc když se hrálo venku.

Najednou tak máte velkou šanci dostat se do Evropy i z ligy. Jak velkou motivací je však pro vás vyhrát český pohár?
To je samo o sobě motivace obrovská. Pro celý Jablonec byl to byl fantastický úspěch. Navíc ještě umocněný tím, že vítězství v poháru znamená přímý postup do základní skupiny Evropské ligy. Je to pro nás priorita, rozhodně tím ale nechceme upozadit vážnost české ligy. Díky té naší jarní sérii jsme se dotáhli na týmy nahoře a v obou soutěžích bychom chtěli maximálně uspět. 


Na cestě do semifinále MOL jste vyřadili silnou Olomouc, proti níž jste hned dvakrát skóroval. Byl to váš nejlepší zápas sezony?

Podle gólů to tak vypadá, ale já bych řekl, že herně se mi v tom zápase zrovna dvakrát nedařilo. Měl jsem tam na podzim i lepší zápasy. Ale jmenovat je nebudu. Ať mé výkony hodnotí spíš jiní.

Když se vrátíme k jarnímu triumfu ve Zlíně, dá se vůbec takový výsledek v poháru zopakovat?
Tak bylo by to hezké, ale reálné to asi není. Každopádně teď nikdo moc neví, co se dál od Zlína očekávat. Vyhrál na Slavii, pak padl doma s Baníkem… Navíc je tam trenér Vlastimil Petržela, který teď asi bude po mužstvu dost šlapat. My tam ale určitě pojedeme s jasným cílem postoupit. A i kdyby se to povedlo třeba až na penalty, tak za to budeme určitě rádi.

Vnímáte jako výhodu, že situace v tabulce velí Zlínu soustředit se hlavně na ligu?
Liga je pro něj určitě prioritou, to je jasné. Loni ale Zlín celý pohár vyhrál a teď by to rád zopakoval. My mu v tom budeme chtít zabránit a věřím, že budeme úspěšní. Jsme ve větší pohodě než soupeř, tak snad se naše sebevědomí v poháru projeví a bude z toho postup.

Byl jste členem týmu, který pro Jablonec vyhrál pohár v roce 2013. Vidíte tam nějakou podobnost s letošní sezonou?
Ani bych neřekl. Tehdy se hrál pohár ještě dvoukolově a v semifinále jsme hráli s Libercem, kde jsme prohráli 3:4. Odvetu jsme ale zvládli 2:0 a pak už se šlo rovnou na finále s Mladou Boleslaví. Tu jsme porazili na penalty, což tehdy byla velká euforie. Bylo by fajn to letos zopakovat.