Slávista Bořil: Dostat se do finále by pro nás byla velká událost

Slávista Bořil: Dostat se do finále by pro nás byla velká událost

Ze čtyř semifinalistů jsou největším favoritem na zisk cenné trofeje, varováním je však pro ně loňský rok. I v něm byli fotbalisté Slavie před utkáním se Zlínem v roli jasného favorita, nakonec z toho ale byla první soutěžní porážka pod vedením trenéra Jaroslava Šilhavého. Bude se podobný scénář opakovat i letos, kdy je semifinálovým soupeřem sešívaných pro změnu Mladá Boleslav? A jak se na utkání proti "svým" těší univerzál Jan Bořil?

V poháru vás čeká Boleslav, kde jste fotbalově vyrostl. Bude ten zápas pro vás nějak speciální, nebo už ho berete jako každý jiný?
Souboj s Boleslaví je pro mě speciální vždycky. Jsem klubový odchovanec. Vždycky se chci ukázat a ten zápas vyhrát, abych dokázal, že mě tam fotbal naučili a že jsem se ještě dokázal posunout dál. Chci všem dokázat, že jsem právem ve Slavii.

Vypíšete nějakou odměnu do kabiny za postup?
Určitě. Udělal jsem to i před pár týdny, kdy jsme v Boleslavi vyhráli v rámci ligy. Ještě nebyl čas to splnit, ale přijde na to řada. A stoprocentně něco vypíšu i před pohárem, protože dostat se do finále by pro nás byla velká událost.

Jak velkou motivací je pro Slavii český pohár vyhrát? 
Motivace to je pro nás obrovská. Chceme získat nějakou trofej, navíc vítěz MOL Cupu jde přímo do základní skupiny Evropské ligy. Rozhodně tak chceme celý pohár vyhrát!

Boleslavi se ale v poháru dlouhodobě daří. Čím to je a nemáte z té její úspěšnosti trochu obavy?
Je pravda, že i za mě se v Boleslavi přikládala poháru velká váha. Klub to vnímá jako nejsnazší cestu dostat se do Evropy. Pro Boleslav je to nejvíc, ale i my uděláme všechno pro to, abychom celou soutěž ovládli. Vždyť si tím zaručíme podzim v evropských pohárech.

Varováním pro vás ale může být loňský rok, kdy jste i proti Zlínu byli v semifinále jasnými favority, jenže vzešla z toho překvapivá porážka a Fastav nakonec celý pohár vyhrál…
Tenkrát to nikdo nečekal, ale takový je bohužel fotbal. Každopádně teď už něco takového nemůžeme dopustit. Chceme nad Boleslaví vyhrát a postoupit tak do finále. Potřebujeme udělat úspěch a odnést si ze sezony aspoň nějakou trofej.

V Boleslavi jste v nedávném klání v rámci české ligy jasně dominovali. Můžete z toho vycházet i pro pohár?

Podle výsledku to tak možná nevypadá, ale ten zápas pro nás vůbec nebyl lehký. Boleslav na nás v první půli vlétla. Její hráči dávali míče prvním dotykem hned za obranu a chvíli trvalo, než jsme se s tím popasovali. No a v poháru to budeme mít ještě těžší. Vždyť naposledy vyhrála Boleslav v Plzni, nový trenér je už s mužstvem delší čas a hlavně se do hry vrací Matějovský, který je pro systém týmu zcela klíčový. My ale hrajeme doma a pro postup uděláme vše.

Jak na to angažmá v Boleslavi vlastně vzpomínáte? Máte tam ještě stále hodně přátel?
Těch kluků, co znám osobně, už tam není tolik. Kádr se dost obměnil a už nestojí tolik na odchovancích jako dřív. Výsledky Boleslavi ale samozřejmě nadále sleduji.

Jakého soupeře z druhého semifinále mezi Zlínem a Jabloncem byste si více přál do finále?
Asi Zlín. Porazil nás loni v poháru i teď v lize, tak bych mu to chtěl oplatit se vším všudy. Zkrátka mu to vrátit i s úroky! 

Když se teď trochu přesuneme do české ligy, jak zatím hodnotíte jarní část? Zdá se, že Slavia střídá skvělé výkony s těmi slabšími…
Já bych to nazval střídavě oblačno. Prostě nahoru dolů. Nechci se na nic vymlouvat. Šancí si vytváříme dost, ale výsledky by měly být určitě lepší.

Štve to o to víc, když vidíte, že Plzeň je zatím jen svým podzimním stínem?

Já to říkal už v zimě, že takovou formu jako na podzim mít Plzeň už určitě nebude. My se chtěli soustředit hlavně sami na sebe a ten náskok zvolna ukrajovat. Když ale Plzeň ztratí, tak bohužel většinou ztratíme i my.

A jak byste porovnal styl týmu za trenéra Jindřicha Trpišovského a předtím za Jaroslava Šilhavého? V čem třeba vidíte ten největší rozdíl?
Řekl bych, že zatímco pan Šilhavý vyznával spíš defenzivní styl, trenér Trpišovský razí hodně ofenzivní. Snažíme se dát co nejvíc gólů a pořád hrát do útoku.