Polaček z Boleslavi: Vyhrát český pohár je jeden z mých hlavních cílů

Polaček z Boleslavi: Vyhrát český pohár je jeden z mých hlavních cílů

Statný gólman Martin Polaček je hlavní tváří současné Mladé Boleslavi, která pod Jozefem Weberem kráčí pevnou nohou za záchranou. Zároveň by ale Středočeši rádi triumfovali i v českém poháru, v semifinále je však čeká v Edenu Slavia. Jak se na zápas těší právě Polaček?

Jaké okolnosti provázely váš příchod do Boleslavi?
Původně jsem měl jít do anglického celku Crystal Palace. Na poslední chvíli z toho ale sešlo a v Lubinu si mezitím našli za mě náhradu. Vedení mi tak dalo svolení hledat si nové angažmá a ozvala se Boleslav. Tak jsem neváhal a šel.

Co se v Crystal Palace stalo, že se váš transfer nakonec nedotáhl do konce?
Sám nevím. Všechny důležité věci byly dohodnuty, přestup tak ztroskotal na detailech. Samozřejmě jsem byl z toho hodně zklamaný. Svět ale nekončí a chytat v Premier League nadále zůstává mým snem.

Do Boleslavi si vás vyžádal Dušan Uhrin mladší, který ale skončil už po dvou jarních kolech. To pro vás musela být hodně nepříjemná situace…
Trenér Uhrin si mě nejspíš vyžádal na doporučení asistenta Petra Čuhela, který mě před několika lety vedl ve Zbrojovce Brno. Asi si mě pořád pamatoval, jenže jsem stihl odchytat jeden zápas a on i Uhrin u týmu skončili. Ale takový je fotbal. I nový trenér mi věří, takže to pro mě dopadlo ještě dobře.

Jak si užíváte roli jasné jedničky týmu?
Já hlavně doufám, že budu předvádět takové výkony, abych si tu pozici udržel a trenér mi mohl věřit dál. Všechno je to o tom, jak se budu prezentovat v bráně. 


Nestrašilo vás však zjištění, že na podzim se v bráně Boleslavi protočilo hned šest gólmanů?
Každý přestup je tak trochu riziko. Pro mě ale Boleslav znamená především novou výzvu a já doufám, že se ukážu v co nejlepším světle. Že už nebude důvod dělat další změnu v bráně.

Proč jste ale nepodepsal smlouvu delší?
Protože jen do léta mi běžel i kontrakt v Lubinu. Uvidíme, co bude potom. Delší spolupráci s Boleslaví se však určitě nebráním.

Ve čtvrtfinále MOL CUPU jste po penaltách vyřadili Baník. Jak na ten zápas vzpomínáte?
Šli jsme do zápasu s tím, že máme velkou šanci na postup dál. Trochu nám to zkomplikovala ta brzká červená karta, ale odmakali jsme to. Hráli jsme jako jeden tým, na hodně vysokých obrátkách a bez zbytečných děr vzadu. A postup se podařil! I když nás stál hodně sil, což se asi potom trochu projevilo na zápasu se Slováckem.

Nakonec jste byl hrdinou rozstřelu, když jste v poslední sérii zlikvidoval tu Tomáše Poznara. Čtyřikrát jste se rozhodoval podle svých analýz a nic, až při pátém pokusu jste vsadil na instinkt a vyšlo to…
Já se na střelce soupeře připravuju každý zápas.Nějaké informace o nich mám, ale ne vždy to při penaltách vyjde. Stejně jako proti Baníku, kde mě mé poznatky při rozstřelu zklamaly. Po nějaké třetí penaltě jsem se tedy začal rozhodovat čistě instinktem a naštěstí jsem tu poslední chytil. 



Boleslavi se v poháru dlouhodobě daří. Jak velká motivace je pro vás tu trofej letos vyhrát?
Za sebe mohu říct, že je to jeden z mých největších cílů! V minulé sezoně jsem hrál předkolo Evropské ligy s Lubiní, no a vítěz českého poháru tam postupuje přímo. Je to druhá největší soutěž po Lize mistrů. Myslím, že tohle musí být obrovská motivace pro každého z týmu.

Los na vás ale moc přívětivý nebyl, střetnete se Slavií a ještě venku. Takže zřejmě nejtěžší možná varianta.
Soupeře si nevybíráme. Do každého zápase jdeme na sto procent. Věřím, že když to uděláme i proti Slavii, tak se štěstí může přiklonit k nám. Dopředu nic nevzdávám.

Od loňského roku patříte i do slovenského národního týmu. Jak velká je pro vás motivace stát se jedničkou?
Jsem hodně vděčný trenéru Kozákovi, že už rok jezdím pravidelně na reprezentační srazy. Jsem za to hodně rád. Spoustu kluků o tomhle celý život jenom sní. Taky věřím, že pokud se budu pořád zlepšovat, tak půjdu krůček po krůčku vpřed i v reprezentaci a třeba tam dostanu víc šancí.

A třeba to dotáhnete až do Premier League jako váš kolega Martin Dúbravka…
To by bylo super. Už to bylo fakt blízko, ale Crystal Palace svět nekončí. Chci na sobě makat dál. Když vydržím, pak nevidím důvod, proč by se někdo z Premier League nemohl ozvat znovu.