Překoná rekord Siegla? Mám k tomu dobře nakročeno, libuje si Chramosta

Překoná rekord Siegla? Mám k tomu dobře nakročeno, libuje si Chramosta

Jen čtyři góly chybí kanonýrovi Jablonce Janu Chramostovi k tomu, aby dorovnal střelecký pohárový rekord Horsta Siegla (26 branek). Dokázat to může už v aktuální sezoně, v níž ve čtvrtfinále číhá na jeho tým Slovácko.

Rozhovor se bude týkat českého poháru, ale nemůžu začít jinak než ligou. V prvním kole jste za Jablonec vstřelil vítězný gól Teplicím. Jaký to byl pocit? 
Určitě skvělý. Takhle si to člověk představuje, že by mohl zápas rozhodnout. Mně se to povedlo, ale hlavní pro mě bylo naše vítězství.

V čem jste byli lepší než Teplice a v čem jste naopak viděl ještě rezervy?
Myslím, že jsme hráli ofenzivní fotbal. Vytvořili jsme si hodně šancí, jen možná trochu vázla produktivita. Taky bychom měli vylepšit vstup do utkání, protože jsme brzy inkasovali. To se nesmí stávat.

Z vás tak trochu roste expert na premiéry. Teď vítězný gól proti Teplicím a v přípravě hned dva góly během úvodních tří minut v jabloneckém dresu...
Je pravda, že mi už hodně lidí říkalo, že premiéry mám asi fakt dobré (směje se). Ale myslím, že v té přípravě to byl velký extrém. Dát dva góly za tak krátkou dobu, je fakt něco mimořádného.

Jak se vám vlastně zatím líbí v Jablonci? Jste spokojený?
Naprosto! Jak v kabině, tak i u vedení panuje výborná atmosféra. Jablonec je takový rodinný klub a všichni se tu ke mně chovají moc hezky.

Dá se říci, že po těch letech v Boleslavi jste už změnu potřeboval?
Tak tahle otázka se přímo nabízí. Dost lidí mi už říkalo, že mi změna dresu pomůže. Já jsem ale v Boleslavi nebyl nespokojený. Ani jsem necítil, že bych chtěl jít pryč. Ovšem pak se mi ozval pan Pelta a já si to vyhodnotil tak, že by Jablonec mohl být správným krokem v mojí kariéře.

Bral to jako posun vpřed i vzhledem k tomu, na jakých místech tabulky se oba týmy momentálně nachází?
V aktuální sezoně tam rozdíl mezi oběma týmy samozřejmě je, ale tak celkově si myslím, že Jablonec a Boleslav jsou v hodně směrech srovnatelné kluby. Hlavní důvodem pro přestup bylo spíš to, že se mnou Jablonec počítá na pozici hrotového útočníka. V Boleslavi by to bylo asi jiné, tam mě viděli jako hráče na kraj zálohy.

Čím to je, že se Boleslavi v tomto ročníku tak nedaří? Ani jaro nezačala dobře, když nečekaně prohrála doma s Karvinou...
To byl pro mě docela šok. Dobře vím, jak se kluci k tomuhle zápasu upínali, že se od něj výsledkově odrazí. Soupeře měli hratelného, jenže opět prohráli...  To mě zaskočilo a kluky z Bolky určitě taky. Já jen doufám, že se z toho oklepou a dostanou se výš. 

Když se vrátíme k Jablonci, tak vaším trenérem je nyní známý živel Petr Rada. Ten má hodně impulzivní pověst, na druhou stranu ho ale provází vizitka člověka, který s každým mluví zcela narovinu. Jak působí na vás?
Přesně tak, jak říkáte. Zažil jsem to na vlastní kůži. Je to impulzivní trenér, který poukazuje na různé chyby, ale pak vám hned řekne, že když na vás zařve, tak to s vámi myslí dobře. On je prostě takový a my všichni ho tak bereme. 

Jaké to je, když spustí pověstný "Radův fén"?
Tak mě zatím naštěstí moc nefénoval (směje se). Ale když to přijde, je to asi hodně velký. On to ovšem myslí dobře, chce člověku pomoct a poodkrýt mu chyby, aby je pak nedělal.

Vy jste přišel do Jablonce tak trochu jako náhrada za Stanislava Tecla, který byl druhým nejlepším střelcem podzimu. To určitě není příliš dobrá startovací pozice...
Jasně, Standa tu odvedl velmi dobrou práci. Dal osm gólů a dá se říct, že ofenzíva na něm stála. Jenže Slavii se zranil Mešanovič, tak si stáhla Standu zpátky. V Jablonci se proto uvolnilo místo a já jsem moc rád, že si ze všech hráčů vybral pan Pelta zrovna mě. 

Když teď předeme k MOL Cupu, tak u vás je hodně zajímavé to, že vám chybí už jen čtyři góly a stanete se historicky nejlepším střelcem českého poháru. Co na to říkáte? A čím to je, že vám tahle soutěž takhle sedí?
O tomhle jsem dlouho nevěděl, že jsem až tak blízko. Samozřejmě je to pro mě ale meta, kterou bych chtěl překonat. Myslím, že k tomu mám fakt dobře nakročeno. A vysvětluju si to tím, že v Boleslavi se nám v poháru vždycky celkem dařilo. Jen za mého působení tam jsme byli třikrát ve finále a dvakrát ho i vyhráli.

Čím byste se odměnil, pokud by se vám prvního Horsta Siegla (26 gólů) skutečně podařilo překonat?
To by mě asi odměnil někdo doma (usmívá se). 

Ve čtvrtfinále poháru vás čeká Slovácko. Co na tohoto soupeře říkáte? Určitě by mohl být hratelný...
Papírově to vypadá, že ano. Myslím, že třeba takový Liberec, který nebyl nasazený, by byl asi horší. Jenže už v prvním jarním zápase Slovácko jasně ukázalo, že se s ním musí počítat. Všechny týmy navíc chtějí MOL Cup vyhrát, takže nás rozhodně nečeká nic lehkého.

Dá se říci, že je MOL Cup pro Jablonec na jaře prioritou?
Když se podíváme na ligovou tabulku, tak to vypadá, že dopředu to máme daleko, dozadu taky.... Schůdnější cesta do Evropy tak povede asi přes pohár, kde v uvozovkách stačí vyhrát už jen tři zápasy. Je to celkem blízko a určitě bychom to chtěli dokázat. 

A koho považujete za nejtěžšího soupeře? Kdo je podle vás největším favoritem na pohárové vítězství?
Tak za mě je to jednoznačně Slavia. Na titul už to u ní nevypadá, tak bude chtít získat aspoň nějakou trofej. Právě Slavia je tak pro mě největším favoritem na celkové vítězství.