Milan Heča: Jablonec je nevyzpytatelný, ale přejít se přes něj dá

Milan Heča: Jablonec je nevyzpytatelný, ale přejít se přes něj dá

Šestadvacetiletý gólman Slovácka Milan Heča má být hlavním triumfem Moravanů na cestě za záchranou, zároveň by ale rád dosáhl i na úspěch v MOL Cupu. Dobře totiž ví, že cesta do Evropy je přes pohár snadnější než z ligy.

Blíží se start ligy. Jak se na ni těšíte a jak náročný půlrok očekáváte?
Zimní příprava byla náročná, takže se určitě moc těšíme. Osobně si ale myslím, že jaro pro nás bude hodně těžké. Bodů moc nemáme. Na konci tabulky jsou navíc hodně těsné rozestupy a rozhodnout může jakékoli zaváhání.

Sportovní ředitel Stanislav Levý na tiskové konferenci prohlásil, že se budete bít klidně každou minutu. Je tedy právě stoprocentní bojovnost a nasazení vaše hlavní zbraň?
Nám ani nic jiného nezbývá. Když hrajete o záchranu, musíte nechat na hřišti úplně všechno. Když k tomu přidáme i fotbalovost, kterou mámě v sobě, a budeme zvyšovat svou kvalitu, tak se záchrana snad povede.

Zatímco třeba Baník přes zimu hodně posiloval, tak kádr Slovácka zůstal bez velkých změn. Nemáte z toho trochu obavu?
Těžko říct. Hodně změn v kádru určitě nemusí být vždycky ku prospěchu věci. Náš tým zůstal skoro stejný, jen se doplnil o pár nových hráčů. A já věřím, že se v lize zachráníme.

Na druhou stranu přišel nejlepší střelec gruzínské ligy Irakli Sicharulidze. Jaký dojem na vás zatím zanechal?
Já jsem s ním ještě příliš netrénoval. Irakli sem dorazil zrovna v době, kdy jsem byl nějaký čas nemocný. No a následně se zranil on. Zatím tedy nedokážu říct, co v něm je.

Už mluví i trochu česky, nebo s vámi komunikuje výhradně v angličtině?
Zatím pouze anglicky. Je tady nějakých 14 dní i s cestou, takže je to pro něj hodně těžké. Ale postupně se češtinu bude muset naučit. Informovali jsme ho o tom, že čeština je zde potřeba. A to už jen proto, aby u nás dobře zapadl.

V souvislosti s vámi se mluví o přestupu snad každé přestupní období. Bylo něco na stole teď v zimě?
Nic konkrétního. Mně osobně se nikdo neozval, takže se nebylo ani o čem bavit.

Během podzimu se ale spekulovalo o zájmu pražské Sparty. Jak vážné to bylo?
Přímo z klubu mě nikdo nekontaktoval. Asi to tak byly jenom spekulace.

Bránu mateřského Slovácka hájíte celou svou dosavadní kariéru. Natoužíte už po změně?
Beru to jak, jak to je. Když se mi bude dařit a naskytne se nějaká příležitost odejít za lepším, tak se bránit nebudu, ale momentálně jsem pořád ještě ve Slovácku. A na jaře budu dělat naprosté maximum, abychom tady udrželi ligu.

Ve čtvrtfinále MOL Cupu vás čeká Jablonec. Jak moc je pro vás tento soupeř přijatelný?
Upřímně, Jablonec je nevyzpytatelný. Nikdo neví, jak bude vypadat jeho hra po zimě. Přejít se přes něj dá, ale každý zápas je jiný a každý tým chce postoupit dál. V této fázi si vhodného soupeře už nevyberete.

Vzhledem k postavení v ligové tabulce je ale pro Jablonec MOL Cup prioritou, což vaše šance možná mírně snižuje...
Ano, ale ten pohár chtějí vyhrát všichni. Každý z těch týmů navíc ví, že cesta do Evropy je snadnější z poháru než z ligy. V MOL Cupu už teď stačí vyhrát jen tři zápasy. Podle toho k tomu všechny týmy také přistoupí.

Zlín v minulé sezoně dokázal, že český pohár mohou ovládnout i menší kluby. Je to pro vás inspirace? A co by se na Slovácku dělo, kdyby se to povedlo právě vám?
To nevím, ale Zlín je pro nás inspirací určitě. Asi by nebylo úplně vhodné říkat, že jdeme celý pohár vyhrát, ovšem motivaci máme samozřejmě velkou. Nejdřív však musíme postoupit přes Jablonec.

A koho vy osobně považujete za největšího favorita na vítězství v MOL Cupu?
Těžko říct. Třeba Slavia má velmi silný kádr, ale tohle je o jednom zápase a nikdy nevíte, co se v něm může stát. Je tak hodně těžké předem určit favorita, protože vždy se rozhodne až na hřišti. Kdo se lépe vyspí, ten i potom vyhraje.