Lukáš Magera: Zájem Baníku? Kariéru bych chtěl dohrát v Boleslavi

Lukáš Magera: Zájem Baníku? Kariéru bych chtěl dohrát v Boleslavi

Blížící se čtvrtfinále s Baníkem bude pikantní hlavně pro útočníka Mladé Boleslavi Lukáše Mageru, jenž patří mezi ostravské odchovance. V rozhovoru pro stránky MOL Cupu dokonce přiznal, že ho v zimě Baník oslovil s myšlenkou návratu, on chce ale kariéru dohrát ve svém současném působišti.

V lize jste po nepovedeném podzimu až jedenáctí, takže reálná cesta do evropských pohárů pro vás vede už jen přes MOL Cup. Je pro vás tím tato soutěž o to důležitější?
Samozřejmě jsme chtěli bojovat o Evropu na obou frontách, tedy v poháru i v lize, v tom druhém případě se nám ale na podzim vůbec nedařilo. Máme dost problémů s tím, abychom se ze spodní části tabulky dostali až tam, kde chceme být. Bude to ještě dlouhá a těžká cesta, ale věřím, že kvalita tady je. Nicméně šanci na evropské poháry už mám jen v MOL Cupu.

V českém poháru se Boleslav osmkrát v řadě dostala minimálně do čtvrtfinále, navíc ho během té doby i dvakrát vyhrála. Čím to, že se vám v této soutěži tak daří?
Nevím. Asi to bude tím, že nám český pohár prostě sedí a vždycky jsme se na něj dokázali dobře připravit. Je v něm velká šance se někam dostat. A kdo by nechtěl zvednout nad hlavu nějakou trofej? Ligový titul je samozřejmě ještě mnohem výš, ale i výhra v poháru je mimořádně krásná věc.

Věříte si na vítězství i v tomto ročníku?
Mužstvo na to máme. Podzimní výsledky tomu ale bohužel příliš neodpovídají. Během zimy navíc odešli někteří hráči, ale zase přišli mladí kluci. Uvidíme, jak si všechno sedne. Začátek jara pro nás každopádně bude hodně důležitý.

Ve čtvrtfinále na vás čeká ostravský Baník, který přes zimu hodně posiloval a přivedl i velká jména. To pro vás určitě není moc dobrá zpráva…Baník sice přivedl hodně nových hráčů, ale to Sparta loni v létě taky a pak potřebovala dlouhý čas na sehrání. To samé se teď může stát i Ostravě. I když ta do týmu nepřivedla moc zahraničních hráčů, čímž by to měla mít ulehčené. Její kvalita se na jaře určitě zvedne. Ovšem otázka je kdy.

Nejvýraznější posilou Baníku je Martin Fillo, o něhož se zajímala také Plzeň. Překvapilo vás, že nakonec skončil zrovna v Ostravě?
Asi trochu jo. Teplice hrají přece jenom o poháry, zato Baník o sestup. Je ale vidět, že to pan Brabec (majitel Baníku) vzal do svých rukou a ligu hodlá zachránit za každou cenu. Proto přivedl hodně nových hráčů. Spoléhá na to, že s nimi mužstvo nesestoupí. Já Ostravě samozřejmě přeju, aby se v první lize udržela.

Mimochodem, v souvislosti s návratem do Baníku padalo i vaše jméno, zájem prý mělo také Slovácko. Byla některá z těchto variant opravdu ve hře?
Měl jsem nějaké kontakty jak ze Slovácka, tak i z Ostravy. Ovšem předně jsem se bavil s panem Dufkem (šéf Boleslavi) o tom, jaké máme oba představy. Na podzim mě trápilo zranění v kotníku, ale v Boleslavi mám ještě na rok a půl smlouvu a moc rád bych ji dodržel. Já i rodina jsme tu zcela spokojení. Stát se může cokoli, já sám už ale žádný velký přestup neplánuji. Byl bych rád, kdybych tady uzavřel svou kariéru. Zkrátka nechci nikam utíkat jen proto, že mi někde třeba nabídnou víc peněz.

Zatímco Baník přivedl přes zimu několik velkých jmen, tak Boleslav hlavně redukovala kádr. Budete na jaře silnější než na podzim?
Chceme určitě uhrát více bodů. To je skoro povinnost. Hlavně se ale potřebujeme co nejrychleji dostat pryč ze sestupových pozic, abychom se uklidnili a všechno potom měli rázem jednodušší. Když je na tým tlak, tak stačí dva špatné výsledky a už se to veze… Něco podobného se nám ostatně stalo i na podzim, kdy jsme se do toho nemohli vůbec dostat. Po solidním výsledku vždycky přišlo další zklamání. Těch ztrát tak bylo prostě hodně.

Zajímavé je, že jste na sklonku podzimu začal nastupovat jako stoper. Co jste na tuhle změnu říkal? Plánuje vás trenér Uhrin takto využívat i na jaře?
Tak my jsme měli vzadu celkem problémy, navíc Patrizio Stranati nemohl v Ostravě nastoupit.Trenér se proto rozhodl, že mě vyzkouší na stoperu a dobře to dopadlo. Na Baníku jsme zvítězili 1:0, takže jsme tu variantu zkusili i o týden později. Jenže doma s Bohemkou ani potom na Dukle nám to už nevyšlo a byly z toho dvě porážky. I proto si myslím, že už zase půjdu zpátky do útoku, což dokládá i zimní příprava. Na pozici stopera jsou tam navíc hráči jako Takács, Šušnjar nebo Chaluš. Trenér má tedy jistě z čeho vybírat.

Jaký to byl pro vás pocit, když jste drtivou většinu kariéry nastupoval v ofenzivě a najednou přišel propad dozadu?
Říká se, že s věkem se útočník posouvá směrem k svému brankáři (s úsměvem). Samozřejmě jsem z toho měl trochu větší respekt než na hrotu. Vzadu je to velká zodpovědnost a asi bylo i vidět, že nejsem tak dynamický a rychlostně vybavený jako většina hráčů v české lize. V tom jsou určitě mé slabiny. Snažil jsem se to nějak uhrát svou postavou, ale některé ty góly, co jsme dostali, jsem mohl řešit jinak.

Takže jste určitě rád, že se vracíte zpět do útoku….
Celý život jsem tam hrál, takže jsem to rozhodně přivítal. Někteří hráči se uzdravili a těch možností ve středu obrany máme zase celkem dost. Já budu jen rád, když se tam budou točit mladí a já budu hrát nahoře.

Je vám už 35 let. Máte už představu, co budete dělat po skončení kariéry?
Už to k tomu pomalu spěje, věk se zkrátka nezastaví. Udělal jsem si trenérskou B licenci, ale s tím díru do světa asi zrovna neudělám. Spíš by mě bavilo vyhledávat mladé kluky. Záleželo by, u čeho bych se nejvíc uchytil. Ovšem u fotbalu bych chtěl samozřejmě zůstat.