Se Zlínem si to chceme rozdat fifty fifty, říká trenér Hradce Havlíček

Se Zlínem si to chceme rozdat fifty fifty, říká trenér Hradce Havlíček

Na papíře se zdá, že to bude bitva Davida s Goliášem. Až desátý tým druhé ligy se ve čtvrtfinále MOL Cupu postaví obhájci trofeje, přičemž favorit střetnutí je tak jasně daný. Jenže zdání může klamat. Hradec Králové se Zlína nebojí a trenér "votroků" Karel Havlíček věří, že jeho soubor sehraje s Moravany vyrovnanou partii.

Jako jediní z druholigových týmů jste došli až do čtvrtfinále. Už to samo o sobě je parádní úspěch. Berete to tak, že už máte splněno?
Ne. V žádném případě nemůžeme říct, že máme splněno! Jsme sice jediný druholigový tým ve čtvrtfinále, ale chceme dosáhnout ještě výš. Ovšem bereme to s pokorou právě i proto, že jsme jediný tým z nižší ligy. MOL Cupu jsme sice na začátku sezony přikládali trochu nižší význam, ale došli jsme až sem. A teď narazíme na vítěze minulého ročníku, takže nás nečeká nic lehkého.

V osmifinále jste vyřadili silné Teplice. Jak na ten zápas vzpomínáte a co bylo tím hlavním faktorem, který vás tehdy dovedl až k postupu?
My jsme sice vyřadili Teplice, ale těsně předtím jsme v druhé lize prohráli se Sokolovem... Na Stínadla jsme tak jeli s velkou pokorou. Byli jsme pracovití a ze začátku utkání měli i trošku štěstí, když Teplice neproměnily dvě šance. Nehráli jsme ale vůbec špatně a dokázali dát tři góly. Vstřelit tři branky proti ligovému mančaftu opravdu není špatná vizitka. Myslím si, že to bylo výborné utkání.

Právě z Teplic přišla v zimě zatím nejvýraznější zimní posila – záložník Otto Urma. Proč jste si do týmu vybral právě jeho?
Šlo o rošádu s Honzou Shejbalem. Tihle dva kluci byli ve svých klubech už delší dobu a potřebovali oživení. Nazval bych to hokejovým trejdem. Věříme, že jim to pomůže a že pro nás bude Otto přínosem. A když už odcházel levák, potřebovali jsme získat jiného. Tam jsme měli deficit.

Kromě Shejbala mužstvo opustil třeba i Jiří Bederka. Cítíte se tak být před jarem oslabení? 
Uvidíme, jak se podaří nahradit kluky, kteří odešli. Věříme ale, že se naše mužstvo ještě více semkne a budeme konkurenceschopnější, než jsme doteď byli.

Kádr už takto vidíte uzavřený, nebo je možnost, že by mohl ještě někdo přijít?
My se nebráníme dalšímu příchodu, kdyby dorazil kvalitní hráč z první ligy. Po podzimu jsme ale říkali, že máme široký kádr a potřebovali jsme ho zúžit. To se nám relativně povedlo, ovšem za posilu ligových parametrů bychom byli určitě rádi.

Pojďme teď ke Zlínu, který je obhájcem trofeje. Jak moc prestižní by bylo takového soupeře vyřadit?
Prestiž je už jen to, že my jako jediný druholigový tým hrajeme s obhájcem titulu. V této fázi jsme si už nemohli vybírat. Převažovali názory, že Zlín je soupeř schůdnější než někteří další. Já ho ale vůbec nepodceňuji. V této sezoně už nejspíš nemá jinou možnost se do poháru dostat než přes MOL Cup. Bude to tak pro něj velmi důležitý souboj.

Ve Zlíně hrají fotbalisté jako Jiráček, Železník nebo Mehanovič. Na koho si musíte dát největší pozor?
Zlín má všechny posty zdvojené. Nejsou to jen tito hráči, ale i třeba Beauguel a další… Na každém postu si trenér Pánik může vybrat mezi velmi kvalitními hráči a nám nezbývá, než to přebít bojovností a přidat i fotbalovou kvalitu. Zkrátka si to se soupeřem rozdat fifty fifty.

Co je podle vás vůbec největší zbraní Fastavu?
Hru Zlína jsme ještě nezkoumali úplně detailně, ale určitě se podíváme na jeho první jarní zápasy a z nich budeme vycházet. Většinou ale praktikuje rozestavení 4-4-2, hodně napadá a snaží se hrát kontaktně. Ovšem uvidíme, jak to bude na jaře. My soupeře každopádně detailně nastudujeme a až poté budeme stavět taktiku.

Sledoval jste výkony Zlína v Evropské lize? Jaký dojem na vás zanechal?
Myslím, že se tam Zlín učil. Je to kompaktní celek, který sbíral zkušenosti a těch pár odehraných zápasů ho určitě posílilo. V tomto směru má nad námi navrch.

Berete jako velkou výhodu, že budete hrát doma?
Neberu, protože my tady velkou podporu bohužel nemáme. Na poslední utkání se Znojmem se přišlo podívat asi 600 lidí… Bouráme stadión a stavíme nový, ale s tím se musíme poprat. Je to sice pořád lepší než jet do Zlína, ovšem že by to pro nás byla nějaká velká výhoda, to asi ne.

Když se vrátíme ještě ke Zlínu, tak na odchodu z něj je záložník David Štípek. Existovala možnost ho získat zpět do Hradce?
Neuvažovali jsme o něm. Vím, že tady byl ještě za mého předchůdce, ale v našich plánech nefiguroval.